We weten allemaal dat Logitech al jaren lang toonaangevend is op het gebied van speciale muizen en toetsenborden voor gamers. In plaats van maar lukraak te innoveren nemen ze beproefde concepten en weten ze die vrijwel altijd te verbeteren. Een tijd geleden kwam Logitech met een invoerapparaat op de proppen waar ze nog geen jarenlange ervaring mee hadden: de G13. Dit louter voor gamers bedoelde apparaat heeft wat weg van een losliggend numpad, maar dan met een vorm en functionaliteiten die volledig gericht zijn op (langdurig) gamen. Hij is duidelijk voor rechtshandigen bedoeld (hoewel ook linkshandigen er mee om kunnen gaan) en bootst het gebied na rond de W, A, S en D-toetsen op een toetsenbord.

Er zitten 25 programmeerbare toetsen op de G13 die dankzij drie verschillende standen in totaal 75 verschillende toewijzingen kunnen krijgen. Hieronder valt ook de analoge stick, die slechts vier inputrichtingen kent, maar waar je per richting een toewijzing aan kunt geven. Dit houdt dus in dat hoewel de stick vrij alle kanten op kan bewegen hij alleen reageert op bewegingen naar links, rechts, boven en onder. De G13 reageert dus niet op diagonale bewegingen. Wij vinden dat geen probleem, maar had je ergens de hoop dat je de stick ter vervanging van je muis kon gebruiken dan kun je die hoop nu opgeven. Ironisch genoeg zitten er pal naast de stick twee knoppen die anders vormgegeven zijn dan de rest en bij het indrukken een soortgelijk klikgeluid maken als muisknoppen.

Gamepanel

Bovenaan de G13 zit een LCD-scherm dat gebruik maakt van dezelfde software als het Logitech G19-toetsenbord. Los van het feit dat de G19 over een kleurenscherm beschikt, verschillen ze dan ook nauwelijks van elkaar en toont het scherm eveneens specifieke informatie per game. Denk aan de weergave van de hoeveelheid ammunitie die je hebt in Crysis, maar ook bijvoorbeeld het tonen van alle specificaties van je personage in World of Warcraft. Deze eigenschap geldt overigens alleen voor games die deze zogeheten Gamepanel-techniek ondersteunen. Daarnaast kan het scherm onder andere dienst doen als klok, stopwatch, RSS-lezer en bijhouden wat voor multimedia je aan het afspelen bent. Vlak onder het scherm zitten de knoppen waarmee je het scherm bedient alsook de knop om de verlichting aan en uit te zetten. De kleur van deze verlichting kun je zelf bepalen doormiddel van de bijgeleverde software. Zo kun je in realtime door het kleurenspectrum spitten, op zoek naar het kleurtje dat het beste bij jouw opstelling past.

De bijgeleverde software laat je aan de hand van een aantal tools met het grootste gemak per knop een actie toewijzen en het LCD-menu aanpassen. Het toewijzen van de acties is zeer intuïtief. Dat is maar goed ook, want je zult hoogstwaarschijnlijk heel veel zelf in willen stellen. Want hoewel er ook automatisch profielen gedownload worden per game gaat dit lang niet voor alle games op, en is dit sowieso een probleem wanneer je games via Steam speelt. Een kant-en-klaar profiel met voorbepaalde toetsenwijzingen kan je een hoop tijd schelen per game. Stel je speelt eerst een strategiespel buiten Steam om en vervolgens wil je Left 4 Dead spelen, dan kun je onnodig lang bezig zijn met het maken van aanpassingen. Hier kan Logitech in de toekomst in ieder geval zeker nog naar kijken, want als je een dergelijk gamepad in huis haalt ben je ongetwijfeld harcore genoeg om je hier aan te kunnen storen. Groot pluspunt is dan weer wel dat je ook macro’s met vertragingen kunt instellen en ook een script kunt laten draaien. Misschien niet zo interessant voor het spelen van shooters, maar spelers van MMO’s zullen er ongetwijfeld het nut van inzien.

Erg comfortabel

Na enkele uren gespeeld te hebben met de pad kunnen we zeggen dat het gebruiksgemak groot is, hoewel velen onder ons zeker even zullen moeten wennen aan het gebruik van bepaalde knoppen. Wat betreft de houding van de pols zijn we zeer tevreden. De met rubber bekleedde handsteun ligt prettig in je handpalm en positioneert daardoor je vingers op zeer comfortabele wijze op enerzijds de W, A ,S en D-toetsen en anderzijds de analoge stick. Hierbij moet wel gezegd worden dat wie erg grote handen heeft niet hetzelfde comfort zal ervaren omdat alles dan simpelweg te dicht op elkaar zit. Je verliest dan gemakkelijk grip op de handsteun. Persoonlijk moesten we wennen aan het gebruik van de analoge stick, omdat bij dezelfde houding op een toetsenbord de duim dan op de spatiebalk rust. Dit betekent dat je voor jezelf een manier moet vinden om diezelfde functionaliteit met hetzelfde gemak te kunnen behouden.

De G13 is een heerlijk apparaat wanneer je er eenmaal aan gewend bent geraakt. De pad laat zich gemakkelijk aanpassen aan de hand van je favoriete games of genres. In vergelijking met vergelijkbare producten op de markt brengt de G13 een kwaliteit met zich mee die het product zowel in materialen als ontwerp boven de concurrentie laten uitstijgen. Dat gezegd hebbende blijft het met een prijs van rond de zeventig euro een behoorlijk duur apparaat en kun je voor net iets meer geld ook een geweldig gaming-toetsenbord kopen. Weet je zeker dat je iets meer wilt dan een toetsenbord voor het gamen dan is dit een geweldige keuze, maar anders kun je de G13, hoe tof hij ook is, maar beter laten schieten.

Koop dit toetsenbord en nog veel meer hardware via Alternate.