Achtergrond
MSI

Hardware review: MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

Een enkele kaart voor 2160p?

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Een slordige acht miljard transistors, een energiezuinig ontwerp en ruim voldoende videogeheugen maken de MSI GTX 980 Ti Gaming 6G een van de krachtigste videokaarten van het moment. Met de voortschrijdende adoptie van Ultra HD-schermen en de komst van veeleisende vr-brillen kunnen we een dergelijke krachtpatser goed gebruiken. Daarom gaan we in dit artikel met name in op de volgende vraag: is het mogelijk om met de GTX 980 Ti comfortabel te gamen op een resolutie van 3840 bij 2160?

De MSI GTX 980 Ti Gaming 6G bevindt zich in het topsegment van graphics processing units. In deze hoge regionen van de videokaartmarkt vind je obscene hoeveelheden rekenkracht voor iedereen die het hoge bedrag ervoor over heeft. Goedkoper dan de ruim duizend euro kostende Nvidia Titan X of de AMD R9 295X2 en krachtiger dan de vergelijkbaar geprijsde AMD R9 Fury X: de GTX 980 Ti weet een goede balans te vinden tussen prijs en prestaties. Geen wonder dat deze kaart alleen de GTX 970 voor zich moet dulden als het gaat om populariteit.

Een familie van reuzen

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de GTX 980 Ti geen variatie op de GTX 980, maar een afgeslankte versie van de Titan X. De 980 Ti bevat dezelfde GM200-chip als zijn titanische grote broer, maar moet het doen met iets minder rekenkernen. Ook heeft de 980 Ti ‘slechts’ zes gigabyte aan videogeheugen, ten opzichte van de twaalf GB voor de Titan X. Dit blijkt geen reden om ons zorgen te maken, want die zes gigabyte hebben we tijdens het testen geen enkele keer vol gekregen. De MSI GTX 980 Ti Gaming 6G ondersteunt DirectX 12 en onder normale omstandigheden verbruikt deze zuinige kaart ongeveer 250W.

MSI

Hardwarefabrikant MSI heeft het basisontwerp van Nvidia’s vlaggenschip voorzien van drie DisplayPort-aansluitingen, een uitgang voor HDMI en een enkele aansluiting voor DVI. De koeler die MSI gebruikt is dezelfde als die van de GTX 970, de Twin Frozr V. Deze koeling onderscheidt zich – net als bijvoorbeeld de Asus Strix-kaarten – van die op veel andere videokaarten door de twee ventilatoren uit te schakelen als de temperatuur laag blijft. Pas zodra het kwik naar de zestig graden stijgt, beginnen ze te draaien. Bij licht gebruik is de GTX 980 Ti dus letterlijk niet te horen. Daarentegen moeten de fans harder werken dan bij de minder krachtige GTX 970. Tijdens onze testen hebben de ventilatoren meerdere keren op volle kracht gedraaid en dat hoor je duidelijk als je niet met een afsluitende headset op speelt.

Al de pixels

Ook al doet het rode en zwarte kleurschema, net als het oplichtende witte MSI-logo, geen pijn aan de ogen, een videokaart koop je voor de prestaties. Het plan om de GTX 980 Ti aanvankelijk op 1080p te testen konden we lachend laten varen; elke game die we de kaart voorlegden, liep zonder problemen op de gewenste zestig frames per seconde. De echte uitdaging is Ultra HD, ook wel 4K of 2160p genoemd. Deze resolutie propt vier keer zoveel pixels in een frame als Full HD, waardoor alles in de game er veel scherper en gedetailleerder uitziet. 

De GTX 980 Ti, hier ingebouwd in een MSI Z170A Gaming 9 ACK

De geteste games zijn een mix van recente titels – sommigen zijn zelfs nog niet officieel uitgebracht – populaire games en games die zo veeleisend zijn dat moeder-gpu’s hun kinderen er bang mee maken als ze zich niet gedragen. Elke game is gespeeld op 3840 bij 2160 pixels en op het hoogste grafische standaardprofiel. Het testen doen we ‘in het wild’, door in-game drukke situaties op te zoeken en een minuut lang het gemiddelde en het minimale aantal beelden per seconde te meten. Omdat veel games op de hoogste instellingen ook automatisch anti-aliasing aanzetten, hebben we dit gelijkgetrokken met de games die geen standaardprofielen gebruiken. 

De maximale instellingen zijn duidelijk te veel gevraagd. Tijdens het spelen heeft de minimale framerate het meeste effect op de subjectieve beleving. Het liefst zien we een framerate van minimaal zestig, maar zolang het aantal beelden per seconde boven de dertig blijft, kunnen we ermee leven. XCOM 2, Crysis 3, The Witcher 3, Company of Heroes 2 en Batman: Arkham Knight duiken met hun minimale scores echter onder die cruciale grens. Het gehaper en de vertragingen zijn dan goed te merken en leiden af van de game. 

Variatie is niet altijd goed

Een ander opvallend resultaat is Heroes of the Storm. Ook al is de gemiddelde framerate een prachtige 88, het minimum ligt op 37. Het gevolg is een game die ogenschijnlijk soepel loopt, maar bij nadere inspectie subtiel stottert. Als we kijken naar de individuele frames valt op dat een snel getekend beeld regelmatig wordt afgewisseld door een veel langzamere frame. Deze grote variatie in de tijd die het kost om een frame te renderen zien we niet terug bij de andere games. De frames van Dota 2 variëren weliswaar ook, maar minder sterk en nauwelijks merkbaar. Dit lijkt dus aan Heroes of the Storm te liggen en niet aan de GTX 980 Ti.

MSI

Tijdens de bovenstaande test is bewust anti-aliasing aangezet, maar er is een goede reden om dat vooral niet te doen. Anti-aliasing is de verzamelnaam voor allerlei technieken die storende kartels langs randen verminderen. Omdat Ultra HD van zichzelf al bijzonder scherp is, heb je deze veeleisende ingrepen helemaal niet nodig voor een haarscherp beeld. Een tweede test, waarbij we dezelfde instellingen gebruiken, met uitzondering van AA, geeft een eerlijker resultaat. Star Citizen is overigens weggelaten, aangezien deze game geen aparte anti-aliasing-instelling weergeeft.

Dit is al iets beter, maar van de probleemgevallen weet alleen Company of Heroes 2 boven de minimale dertig uit te stijgen. Interessant genoeg hebben de overige titels weinig last van de extra rekentijd voor anti-aliasing. Dit is niet heel verwonderlijk; de meeste games maken tegenwoordig gebruik van ‘Fast Approximate Anti-Aliasing’, dat eenvoudigweg de pixels subtiel een vergelijkbare kleur geeft als hun buurman. Het nadeel van deze methode is dat het kan lijken alsof iemand vaseline op je scherm heeft gesmeerd. De games die het meeste baat zouden hebben bij het uitzetten van anti-aliasing, maken gebruik van intensievere oplossingen.

Concessies

Om voor alle games de minima boven de dertig frames per seconde te duwen, is het noodzakelijk om de instellingen terug te schroeven naar Medium, zoals je kunt zien in de laatste grafiek. Op dit niveau weten de meeste games met hun gemiddelde scores zelfs boven de zestig te klimmen. Daar komt bij dat games als The Witcher 3 en Batman: Arkham Knight framesvretende effecten bevatten die speciaal zijn ontworpen voor Nvidia-kaarten. Als je geen behoefte heb aan superrealistisch haar of kekke rookeffecten, ga je er makkelijk tien frames per seconde op vooruit.

Is de MSI GTX 980 Ti Gaming 6G krachtig genoeg om op Ultra HD te gamen? Ja, onder voorbehoud. Een aantal games – ook oudere titels als Crysis 3 – verplichten je tot het verlagen van de grafische details om boven de dertig beelden per seconde te blijven. Als je hoopte met een GTX 980 Ti zonder compromissen op 2160p te spelen, moeten we je dus teleurstellen. Dat neemt niet weg dat 1080p de komende jaren geen probleem zal opleveren. De GTX 980 Ti verbruikt weinig stroom en is onhoorbaar in rust. De geluidsproductie tijdens het gamen is aan de hoge kant, maar dat neemt niet weg dat we bijzonder positief zijn over deze videokaart.

Pluspunten: Speelbare framerates op 2160p, geweldige prestaties op 1080p, competitief geprijsd, volledig stil tijdens rust

Minpunten: Ventilatoren duidelijk te horen tijdens het gamen

Prijs: 730 euro

Beoordeling: 5/5

De MSI GTX 980 Ti Gaming 6G is getest in combinatie met een Intel Core i5 4690K op 4 GHz en 16 GB werkgeheugen.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Disk-versie van Hitman uitgesteld naar 2017 Een kruisboog bij bioscoopkaartje voor Assassin’s Creed in Amerika
18

Reacties op: Hardware review: MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Salacnar

  • 10 maart 2016 16:57
  Als deze kaart nou 50% minder koste had ik hem zeker gekocht maar helaas is dat niet het geval

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 10 maart 2016 21:00
  @Salacnar wellicht komt de volgende generatie gpu`s daar in de buurt (x70 wellicht van pascal). Kost waarschijnlijk zo`n 350/400 euro. Even geduld nog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 10 maart 2016 17:05
  Jammer dat jullie niet op 1440p hebben getest in plaats van 1080P en 4K resolutie.
  Was best nieuwsgierig hoe de verhoudingen tussen 4K en 2K had gelegen.

  Ik kan op mijn 4K monitor (ASUS PB287Q) echt geen 1080p spellen meer draaien omdat dit er gewoon te lelijk uitziet vergeleken met een normale 1080p monitor.

  Als ik een spel dan echt niet op 4K kan draaien dan went ik mij tot 1440p met 2x GTX 980 Ti.
  Heb voor de gein met The rise of Tomb Raider een 1080p monitor gepakt en een 4K monitor, met de 1080p monitor ziet de game er behoorlijk goed uit alles op max. Pak ik mijn 4K monitor en zet de game op 1080p dan ziet het er stukken minder goed uit dan op een standaard 1080p monitor.

  Altijd leuk een beetje kloten met de settings en dingen testen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 10 maart 2016 17:25
  1440p was ook een mooie resolutie geweest om te testen, inderdaad. Jammer genoeg had ik daar geen tijd meer voor.

  Toffe monitor, overigens. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rfsilent

  • 10 maart 2016 18:27
  Mooie videokaart dat zeker. Heb je echt nodig voor spellen?, alleen als je niet genoeg neemt met wat minder en alleen het beste wil. Met een GTX 950 en 960 kun je meeste spellen ook prima spelen op redelijk hoog, niet alles maar wel veel dingen. Ook de nieuwe spellen. Dit soort kaarten zijn alleen leuk als echt hardcore gamer bent, laat ik maar niets zeggen over de stroom rekening. Nogmaals het is top kaart, dat is het absoluut

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 10 maart 2016 20:58
  @rfsilent Hangt helemaal af van de resolutie waarin je wilt spelen. Voor full hd (waar niets mis mee is) kun je met kaarten zoals de 960 en 970 goed aan de slag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Flow

  • 10 maart 2016 20:59
  @rfsilent
  Is natuurlijk subjectief, en ik wil je mening zeker niet onderuit halen, maar bijv. een spel als witcher 3 geeft mij nog meer gevoel op ultra dan op mixed high en ultra. Was dan ook een reden voor mij om de 7970Ghz te verruilen voor een 390 kaart.
  Speel je met vsync op 60hz dan heb je op 1080p idd niet zo'n dure kaart nodig en kan je het met de 970 of equivalent doen.
  Aan de andere kant, er zijn gamers met een 144hz monitor, en die willen juist weer die frames halen voor een soepel beeld.
  Tis dus maar net wat je zelf als beleving ervaart en genoegen mee neemt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rfsilent

  • 10 maart 2016 21:26
  @Flow Het kan altijd beter, het is voor iedereen anders. Dat weet ik. Als je Full HD met normaal - hoog kan spelen zien de meeste spellen al prachtig uit. Maar niet het beste van het beste. Ik heb nu een Intel I5 6500 met GTX 950, kan de meeste games prima op HD en dingen op hoog zetten zelfs de nieuwe spellen. Met GTX 980 TI kan het inderdaat veel mooier en nog scherper, dat klopt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 16 maart 2016 13:57
  @rfsilent Het is ook maar net wat je eisen zijn. Voor de 1 is het genoeg om het spel te kunnen draaien. De ander neemt alleen genoegen met de hoogste settings. Van een spel als civilization 4 (wat al 10 jaar oud is) kan ik ook net zo veel genieten als een spel wat net uit is gekomen op hoge settings. Het hoeft niet persé veel geld te kosten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 10 maart 2016 18:56
  730 euro is op zich nog wel te doen. Het is alleen jammer dat je er dan nog niet bent. Want waarschijnlijk is een standaard case niet groot genoeg, en heeft normale voeding ook niet de juiste aansluiting. Dat merkte ik met mijn 960 al.

  Die paste net in mn kast maar was mijn voeding niet voldoende en had niet de goede aansluiting. Vervolgens had ik ook een andere aansluiting nodig naar mijn oude vga monitor. Al met al kon ik er 90 euro bijleggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 10 maart 2016 19:46
  Mooie kaart! Heb er alleen één probleem mee en dat is de 6GB vram. Dat is op dit moment nog geen probleem maar ben benieuwd hoe dit aan het einde van het jaar is.

  Spellen zoals de laatste tomb raider hebben dit al volop nodig. Misschien slecht geoptimaliseerd maar toch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 10 maart 2016 20:56
  @Edwin1984 6 gb is meer dan genoeg voor 2016/2017 lijkt me.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 10 maart 2016 23:15
  @rohirrimdwarf

  Reageerde in het algemeen, geen idee waarom ik op jouw reageer volgens de website :P Maar voor de meeste zal het wel genoeg zijn idd, maar als je geld voor zo'n kaart uitgeeft wil je wel iets langer dan een jaartje vooruit kunnen met de maximale settings op 1080p. Dat zie ik nog niet gebeuren.

  Ik wachten nog even tot later dit jaar als er nieuwe kaarten uit komen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 11 maart 2016 15:38
  @Edwin1984
  Nou, dat verwacht ik niet… De reden voor het hoge geheugengebruik in de laatste spellen heeft volgens mij iets van doen met het unified memory in de consoles, nou laten die volgens mij in totaal over 8 GB beschikken, dus dat je dan meer dan 6 GB nodig hebt lijkt me onwaarschijnlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 10 maart 2016 20:55
  Is een monitor met WQHD resolutie misschien een beter alternatief t.o.v. 4k voor deze gtx 980 ti? Aangezien deze schermen de game meer righting ultra kan spelen t.o.v. medium in 4k?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 10 maart 2016 23:45
  @rohirrimdwarf Snap inderdaad niks van deze resolutie. 1440p is de nieuwe standaard aan het worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 12 maart 2016 14:29
  @maartencartman Als je nu voor 4k kiest dan koop je vooral een hoop frustratie lijkt me. Zo`n lage framerates.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 12 maart 2016 14:19
  Ik heb zelf de Asus GTX980TI Strix, heb nog even naar een Titan x en z gekeken.
  Nu zie ik hierboven allemaal resoluties, maar ik game op 3 schermen, dus 5670x1080.
  Iedereen zijn ding om het zo maar te zeggen.
  moet wel zeggen dat ik in rb6 en in the division gewoon aan de 6gb kom. Ook haal ik in War Thunder gewoon 60fps in 5670x1080 met alles op max.
  Mijn kaart is zeker het geld waard, zit zelfs te denken aan een nummer 2 in sli voor 3x 1440p, maar dan moet ik ook mijn schermen vervangen :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.