Bij be quiet! staat inhoud boven vorm. Dat geldt al jaren voor de voedingen en koelingen waarmee de Duitse fabrikant een goede reputatie heeft opgebouwd, maar nu gaat dit ook op voor behuizingen. De Silent Base 800 is een fors uitgevallen mid-tower – geschikt voor mini-, micro- en gewone atx-moederborden – die er weliswaar niet heel spannend uitziet, maar dankzij zijn afgeplatte hoeken en mat zwarte kleur van eenvoud een deugd maakt. Als je meer bling behoeft, kun je ook kiezen voor de uitvoeringen met zilveren of oranje details, maar dat laatste kleurschema valt lastig met de rest van een gemiddelde kamer te combineren, tenzij je elke week een nostalgisch jaren ’70-feest organiseert. We oordelen niet.

De voor-, boven- en onderkant van de Silent Base 800 zijn gemaakt van plastic en de zijpanelen bestaan uit staal. Ondanks het vele plastic voelt de kast nergens goedkoop of gemakzuchtig gebouwd. Voor de 5,25 inch-gleuven – waar je bijvoorbeeld de dvd-speler in bevestigt – zit een klep die je met wat knutselwerk links- of rechtsom kunt openen en weer sluit met behulp van magneten. Daaronder verbergt een klep een uitneembaar stoffilter, met daarachter twee 120mm-ventilatoren die haast geruisloos koele lucht de kast in blazen. Op de bovenkant vinden we een grote vierkante aan-knop, die wit oplicht, en een klein led-je dat oplicht bij schijfactiviteit en gelijk dienst doet als resetknop. Rechts van de energieschakelaar zitten twee usb 2.0- en net zo veel usb 3.0-aansluitingen, net als een aansluiting voor microfoon en koptelefoon.

I’m all about that bass

Het zou gênant zijn als een bedrijf met zo’n duidelijke doelstelling in de naam een rumoerige kast aflevert en be quiet! heeft zijn best gedaan om hinderlijk gezoem binnenshuis te houden. Op de zijpanelen en de bovengenoemde kleppen is daarom van de binnenkant van een isolerende laag schuim voorzien. De kast is standaard uitgerust met drie Pure Wing-ventilatoren van het eigen merk – twee 120mm-fans die duizend toeren halen en één met een grootte van 140mm die achter in de behuizing 1500 rondjes per minuut maakt. Deze blazers hoor je alleen als je het hoofd er naast houdt.

In het stalen binnenste van de behuizing wordt minder nadrukkelijk rekening gehouden met het terugdringen van decibellen en moeten we het zoeken in de details. De voeding rust bijvoorbeeld op rubberen kussentjes en de mechanische schijven hang je in één van de twee uitneembare stalen schijfkooien met behulp van rubberen strips die je op de schijf schroeft en vervolgens in de kooi schuift. Het resultaat is een uitstekende demping. Alleen de koeling van een drukke videokaart valt nog op; het overige geluid beperkt zich tot een licht geruis.

Be cool?

Die heerlijke stilte heeft een prijs. We merken dat de temperatuur iets hoger ligt dan bij onze vorige kast (een Antec Sonata III, die heel wat jaren is meegegaan). Dit valt vooral op bij minimaal gebruik, waarbij we consequent twee tot drie graden extra op de processor en videokaart meten. Zodra het gamen begint en de hardware op gang komt, wordt het verschil met de vorige kast kleiner. De isolerende schuimlaag op de zijpanelen houdt blijkbaar meer dan geluid binnen.

De voor de hand liggende oplossing is meer koeling en de mogelijkheden van de Silent Base 800 zijn op dat vlak ruimschoots voldoende. Naast de drie ventilatoren die bij de kast zijn inbegrepen, is er plek voor nog vier fans. Eén in de bodem, compleet met een tweede stoffilter, twee voor de zijpanelen en één bovenin, waar ook genoeg ruimte is voor de radiator van een waterkoelingset.

Genoeg aan je vingers

Zoals het bovenstaande al aangeeft, is de Silent Base uitgebreid naar eigen smaak aan te passen. De kast kent drie locaties voor waterkoeling, de schijfkooien zijn eenvoudig uit de kast te halen en de kleinste kooi kun je op de plek monteren waar je normaal de dvd-drives installeert. De vierkante platen op de zijpanelen kun je dichtlaten voor maximale geluidsdemping, open klikken voor een passieve luchttoevoer of uitnemen en daar ventilators plaatsen. De kast is bovendien voorzien van twee optionele langwerpige poten, die verhinderen dat de behuizing trillingen doorgeeft aan de vloer.

De Silent Base 800 is zodanig ontworpen dat je nauwelijks naar de schroevendraaier hoeft te grijpen. De meeste schroeven hebben een dikke kop, waardoor je doorgaans aan je vingers genoeg hebt. De uitzonderingen zijn het moederbord, ssd’s en de koeling. De stalen plaat waar het moederbord op bevestigd is uitgesneden, zodat je alle ruimte hebt om een processorkoeler te installeren, zonder dat je de hele plank eerst uit de kast moet halen. Op diezelfde plaat zitten ook twee plaatsen om een ssd te monteren.

Als je een enthousiaste overklokker bent, kun je deze kast rustig links laten liggen. Daar blijft de Silent Base 800 te warm voor. Maar als je op zoek bent naar een robuuste behuizing, die je uitgebreid kunt aanpassen, niet “Kijk! Ik ben een gamekast!” schreeuwt en bovenal echt stil blijft, dan is de nieuwe kast van be quiet! zeker het overwegen waard. Niet slecht voor een eerste poging.

Pluspunten: Sobere uitstraling, stil, stevig, ruim aanpasbaar
Minpunten: Geen uitblinker op het gebied van koeling
Adviesprijs: 119 euro