Achtergrond

Hardware review: Asus ROG G20

Prachtige pc met achilleshiel

Geschreven door Wilbert Meetsma op
De Asus ROG G20 is een bijzonder compacte, maar desalniettemin volwaardige desktop-pc, die met zijn weldoordachte design een plekje in de woonkamer verdient. De prestaties van de kleine computer zijn redelijk in orde, maar je betaalt er relatief veel voor. Om die reden, en omdat de het apparaat zich niet volledig laat bedienen vanaf de bank, lukt het de G20 niet om zijn belofte volledig in te lossen.

In samenwerking met Asus hebben wij de afgelopen weken de Asus G20 uitgebreid binnenstebuiten gekeerd. We verwonderden ons over het stijlvolle uiterlijk en het feit dat alle hardware in de prachtige kleine kast past. We hebben de G20 getest in zijn natuurlijke habitat – de woonkamer – en kwamen tot de conclusie dat er nog enkele obstakels zijn te overwinnen, voordat we op ons dooie gemak op de bank plaats kunnen nemen. Nu nog het belangrijkste punt: hoe goed draait de ‘small form factor’-pc van Asus recente games?

Aan de processor en het werkgeheugen zal het niet gaan liggen. De Intel Core i7 4790 op 3,6GHz en maar liefst 16GB aan werkgeheugen zijn meer dan voldoende om de komende jaren elke complexe berekening het hoofd te bieden en tegelijkertijd de videokaart van genoeg data te voorzien. Nee, de voor de hand liggende achilleshiel is de videokaart: een Nvidia GeForce GTX 760 met 2GB videogeheugen is een opmerkelijke keuze, aangezien de beter presterende, maar gelijk geprijsde GTX 960 in vrijwel elke webwinkel te vinden is. We zijn tevreden als de G20 met games op 1080p en minimaal 30 frames per seconde haalt op de hoogste standaardinstellingen. Het gaat er om spannen of de videokaart met deze criteria in gedachte een voldoende scoort.

Een tandje lager

De vijf games die we hebben geselecteerd om de Asus ROG G20 mee uit te dagen zijn Metro: Last Light, Crysis 3, Shadow of Mordor, Far Cry 4 en Tomb Raider. We leggen de nadruk op singleplayergames, omdat we wel kunnen raden hoe de gebrekkige precisie van analoge pookjes zich verhoudt tot de doeltreffende vinger- en polsbewegingen van de muis- en toetsenbordcombinatie in online modi. Bovendien moeten de games volledig met de controller bestuurbaar zijn, omdat we lekker onderuitgezakt op de bank of de luie stoel willen gamen.

Bij geen enkele van de genoemde games lukt het de G20 om aan onze strikte normen te voldoen. De hoogste standaardinstelling is simpelweg te hoog gegrepen. Bij Far Cry 4 en Tomb Raider scheelt het bijzonder weinig – meestal blijft de framerate boven de dertig frames per seconde en soms gaat de teller zelfs richting de vijftig. Ook Metro: Last Light en Crysis 3 komen ver, al zien we duidelijke framedips bij drukke scènes. Het is vooral Shadow of Mordor dat merkbaar hapert en stottert zodra er gevechten plaatsvinden, met diepe dalen van zestien frames per seconde.

Als we echter de instellingen een tandje lager zetten, dan haalt de G20 het gestelde doel wel. Terugschakelen van ‘ultra’ naar ‘very high’ doet wonderen voor het minimum aantal beelden per seconde en elk van de geteste games houdt zich dan braaf aan het snelheidsgebod van dertig. Sterker nog, bij Tomb Raider hoefden we alleen TressFX – waarmee Lara’s haar wordt gesimuleerd als een verzameling lokken, in plaats van een enkele bundel – uit te schakelen om regelmatig de zestig fps aan te tikken. Met Shadow of Mordor moet de configuratie op ‘high’ staan om de gewenste framerate te garanderen, al heeft dat sterk te maken met de rekenkundige pieken van groepen Orks die spontaan verschijnen.

Meer dan de som der delen

Onze angstige verwachting dat de achterhaalde videokaart de beperkende factor is, blijkt dus gegrond. Dat is echter niet de doodsteek voor de Asus G20, omdat het mogelijk is om de videokaart te upgraden. Het liefst hadden we van meet af aan een GTX 960 in de kast gehad, maar dankzij de losse videokaartvoeding met een maximaal verbruik van 230W is het zelfs mogelijk om de gpu te vervangen met een GTX 980. Daarvoor moet je wel een uitvoering met standaardkoeling hebben en het daadwerkelijke vervangen kost aanzienlijk meer moeite dan bij een gewone desktop-pc, maar het kan.

Dat je de G20 kunt upgraden, maakt de relatief hoge prijs voor de compacte huiskamer-pc makkelijker goed te praten. Voor 1300 euro kun je eenvoudig zelf een computer samenstellen die aanzienlijk beter presteert dan de G20, maar het zou oneerlijk zijn om de vorm niet mee te rekenen. De G20 heeft een prachtig voorkomen, met zijn zwarte hoeken en gedetailleerde reliëfs. Het kleine formaat maakt het apparaat bovendien bij uitstek geschikt om naast de televisie in de woonkamer te plaatsen, zodat je met de Big Picture Mode van Steam het gemak van consoles kunt benaderen. De Asus Republic of Gamers G20 laat de potentie van de Steam Machine zien, maar deze pc heeft een betere videokaart nodig voordat we hem ‘goed’ noemen.

Pluspunten: Stijlvol uiterlijk, compact formaat, videokaart is te vervangen.
Minpunten: Niet volledig te bedienen vanaf de bank, net niet voldoende kracht om veeleisende games te draaien, lastiger te upgraden dan een desktop.
Adviesprijs: 1299,- euro

Beoordeling: 3/5

Meer weten over de Asus ROG G20? Lees dan over het design en de gebruikservaring van de Asus ROG G20. De geteste G20 is bijna uitverkocht, laat Asus ons weten. De nieuwe G20 met de Nvidia GTX970 is wel verkrijgbaar met adviesprijs €1799.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Asus. Gamer.nl heeft volledig zelf de inhoud bepaald en zal een onafhankelijke review plaatsen. Dankzij de samenwerking met Asus hebben wij de capaciteit kunnen inzetten om content te maken zoals we die graag maken bij Gamer.nl. Gamer.nl wil graag meer aandacht geven aan relevante hardware voor de echte gamer. Helaas is daar niet altijd het budget dan wel de capaciteit voor beschikbaar. Dankzij de samenwerking met Asus hebben we nu wel de mogelijkheid om dieper op de hardware in te gaan.

Dit artikel delen:

Lees meer

Windows 10 verschijnt eind juli 13 minuten getoond van geannuleerde Alan Wake 2
8

Reacties op: Hardware review: Asus ROG G20

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DeadIslandfanboy

  • 21 april 2015 15:33
  Hmm… misschien even over nadenken. Heb toch wel een nieuwe pc nodig. En voor die prijs is deze PC niet verkeerd en vindt het ook een héééél mooi design

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 21 april 2015 17:47
  Voor die prijs is deze pc enorm verkeerd. Je betaald puur voor het design dan.

  Koop/bestel/bouw een custom made pc zodat je in de toekomst veel meer opties hebt. Dan bespaar je in de toekomst ook weer geld i.p.v. met een kast met beperkte ruimte te zitten of zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 21 april 2015 15:55
  Met 1080p30 voor 1300 euro kun je niet tevreden zijn, alleen om de kast

  Beetje zoeken op internet en je vind zat aparte kasten genoeg
  Asus is het merk wat ik zelf altijd koop maar dit is het geld gewoon niet waard

  Met bv een logitech dinovo mini erbij is dit geheel bedienbaar vanaf de bank ( zo heb ik het zelf)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MetalSonic

  • 21 april 2015 18:09
  Om alle "bouw je eigen pc" roepers tegen te gaan. NEE, dat is niet voor iedereen interessant. Het samenstellen van je pc is ook iets waar de nodige tijd in gaat zitten. Welke processor kan bijvoorbeeld goed spelen met welk moederbord? En welke cpu koeler moet erbij? Heb je twee linkerhanden dan moet je het toch maar zelf bouwen… Ik denk dat zo'n machine als dit best interessant is toch denk ik dat je beter kan kiezen voor bijvoorbeeld een kant en klare pc van Gamepc.nl of zo'n soort site. Dan pas je een paar dingen snel aan en dan ben je klaar. Bouwen zij alles voor je en dan heb je een mooie bak!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MetalSonic

  • 21 april 2015 18:10
  Ik heb mijn pc btw zelf samengesteld en vervolgens laten bouwen door Alternate. Maar het is gedoe, voor elk onderdeel kijken of 't wel de beste keuze is etc Kan je dan ook weer topics over maken op bv Tweakers… En als je de pc dan ontvang dan nog gekloot met dingen die je wel of niet moet updaten etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 22 april 2015 01:31
  Alternate lol je bedoelt die toko die voor elk dingetje dat je in je PC wilt hebben knaken wilt hebben :), totale prijs om PC te laten bouwen bij alternate is 65 euro LOL 65 euro.

  Beetje PC winkel waar je zelf een PC wilt samen stellen rekent geen assemblage kosten, plus dat alternate nog een sticker erop plakt dat als je die verwijdert je de garantie van assemblage kwijt bent, naaah alternate is leuk wat betreft de prijs maar de service en garantie zijn zwaar bagger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 22 april 2015 08:03
  Lol het valt reuze mee een pc samen te stellen en ook in elkaar zetten is plug en play

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MetalSonic

  • 22 april 2015 19:39
  in elkaar zetten is alles behalve plug en play

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.