Hardware: Plantronics Rig for PS4, PS3, PSVita | Gamer.nl

Hardware: Plantronics Rig for PS4, PS3, PSVita | Gamer.nl

Om tussen de wildgroei van gamingheadsets op te vallen kwam Plantronics een paar jaar geleden al met de Rig gameheadset. Dit was een headset waarmee je niet alleen de voetstappen van je tegenstander in Call of Duty kon volgen, maar ook het gesprek dat je op dat moment via dezelfde headset voert op je mobiele telefoon. Met de ‘Rig for PS4, PS3, PSVITA’ (zo heet ‘ie officieel, korten we vanaf nu even af naar Rig for PlayStation) is Plantronics klaar voor de huidige generatie spelcomputers.

Op een PlayStation-logo (de headset is een ‘official licensed product’) op de linker oorschelp na, is er weinig veranderd aan de Rig. De headset is van plastic en stof en daardoor erg licht. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel van dit materiaal is dat je er vrij ongemerkt lekker lang mee kunt gamen. Je hebt nauwelijks door dat je Rig draagt en de oorschelpen ademen beter dan leren varianten, dus je krijgt niet zo snel last van je oren. Keerzijde hiervan is dat de oorschelpen je oren niet helemaal geluidsdicht afsluiten en je dus nog wel wat omgevingsgeluid hoort. Goedkoop ziet de headset er niet uit, ondanks de gebruikte materialen. Het design is vrij minimalistisch, met een kevlar-achtige stof op de oorschelpen en een contrasterende oranje binnenkant voor een stijlvolle afwerking.

Handige mixer, wirwar van kabels

In de doos treffen we ook nog steeds de kenmerkende mixer van Plantronics aan. Op deze mixer sluit je de headset, je console en eventueel je mobiele telefoon aan. Met de Rig kun je immers terwijl je een potje aan het gamen bent, eenvoudig je telefoon opnemen en een telefoongesprek voeren. Met intuïtieve schuifjes zijn het geluid van je game en je telefoongesprek onafhankelijk van elkaar te bedienen en met een grote knop in het midden bepaal je of je tegen je eigen moeder praat, of over andermans moeder online.

Media has no description

De mixer is wel iets veranderd, hier zit nu namelijk een optische ingang op. De vorige Rig sloot je met een ‘piggyback’ aan op de rode en witte tulpstekker van je component- of compositekabel, maar aangezien de PlayStation 4 alleen nog maar over een HDMI- en optische poort beschikt, is dit een noodzakelijke aanpa ing. Helaas is Plantronics niet all-in voor de PS4 gegaan, maar wordt de PlayStation 3 ook nog ondersteund. Daardoor hangt er nogal een kluwen aan kabels uit de mixer. Terwijl je aan de voorkant de kabel naar de headset op je hoofd plugt, bungelen uit de achterkant (tel even mee) de optische kabel voor je PS4, een kabel met een 3,5mm jack voor je mobiele telefoon, een usb-kabel voor stroom en voicechat en een voor de PS4 volledig nutteloze geluidskabel met 3,5mm jack die je weer met de eerder genoemde piggybacks op de tulpjes van een PS3 kunt aansluiten. Opmerkelijk is vooral dat de optische kabel wel los te halen is, maar de andere kabels niet. Een PS3-bezitter kan de meegeleverde optische kabel dus gewoon terug in de doos stoppen, maar PS4-bezitters hebben zo onnodig veel draden door de huiskamer lopen. Praktisch is anders.

Niet helemaal de bedoeling maar wel mogelijk is om de headset direct aan te sluiten op de 3,5mm jack van je PS4-controller, maar dat raden we af. Dat is mi chien een stuk praktischer qua kabelmanagement, maar zo verliest de headset heel veel van zijn meerwaarde. Het geluid klinkt dan tamelijk schel, terwijl het via de optische kabel juist verra end goed klinkt. Met name de diepe ba en, die niet gaan suizen of dreunen, vallen in positieve zin op. Bij zacht geluid is wel een lichte ruis waarneembaar. Ook opmerkelijk is dat de headset toch echt stereogeluid produceert, ondanks dat er dus een optische kabel ingeprikt wordt. Een voordeel daarvan is wel dat telefoongesprekken of muziek erg helder en levendig blijven klinken en dat maakt van de Rig for PlayStation toch een erg veelzijdige headset.

Media has no description

Veelzijdiger zelfs dan Plantronics zelf adverteert. Zonder gedoe kun je ook muziek of een podcast beluisteren via je mobiele telefoon of tablet. En we konden de headset ook gewoon aansluiten op de Xbox One, al moet er dan wel een conce ie worden gemaakt; ofwel via de optische kabel, maar dan kun je niet chatten, of direct op de controller met Microsofts eigen headsetadapter, maar dan kun je weer geen gebruik maken van je mobiele telefoon. De headset is ook direct aan te sluiten op je mobiel of handheld (zoals de PS Vita). De grote microfoon voor de mond is dan in te ruilen voor een in-line variant zodat je ook gewoon ermee de trein in kunt, iets dat we met de meeste (extravagante) gamingheadsets niet in ons hoofd zouden halen, maar met deze stijlvolle headset wel durven. De oorschelpen zijn ook nog eens ‘plat’ te draaien waardoor je de headset makkelijk in je tas doet. Kortom, een hele veelzijdige headset die zo zijn midrange prijskaartje (adviesprijs €99,99) prima rechtvaardigt.

Pluspunten: Uitstekende geluidskwaliteit, erg licht, veelzijdig in te zetten, minimalistisch design
Minpunten: Geen surround sound, lichte ruis bij zacht geluid, wirwar aan kabels

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou