Achtergrond

Hardware: Plantronics Rig for PS4, PS3, PSVita

Veelzijdige headset in de knoop met zichzelf

Geschreven door Arthur van Vliet op
Om tussen de wildgroei van gamingheadsets op te vallen kwam Plantronics een paar jaar geleden al met de Rig gameheadset. Dit was een headset waarmee je niet alleen de voetstappen van je tegenstander in Call of Duty kon volgen, maar ook het gesprek dat je op dat moment via dezelfde headset voert op je mobiele telefoon. Met de ‘Rig for PS4, PS3, PSVITA’ (zo heet ‘ie officieel, korten we vanaf nu even af naar Rig for PlayStation) is Plantronics klaar voor de huidige generatie spelcomputers.

Op een PlayStation-logo (de headset is een ‘official licensed product’) op de linker oorschelp na, is er weinig veranderd aan de Rig. De headset is van plastic en stof en daardoor erg licht. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel van dit materiaal is dat je er vrij ongemerkt lekker lang mee kunt gamen. Je hebt nauwelijks door dat je Rig draagt en de oorschelpen ademen beter dan leren varianten, dus je krijgt niet zo snel last van je oren. Keerzijde hiervan is dat de oorschelpen je oren niet helemaal geluidsdicht afsluiten en je dus nog wel wat omgevingsgeluid hoort. Goedkoop ziet de headset er niet uit, ondanks de gebruikte materialen. Het design is vrij minimalistisch, met een kevlar-achtige stof op de oorschelpen en een contrasterende oranje binnenkant voor een stijlvolle afwerking.

Handige mixer, wirwar van kabels

In de doos treffen we ook nog steeds de kenmerkende mixer van Plantronics aan. Op deze mixer sluit je de headset, je console en eventueel je mobiele telefoon aan. Met de Rig kun je immers terwijl je een potje aan het gamen bent, eenvoudig je telefoon opnemen en een telefoongesprek voeren. Met intuïtieve schuifjes zijn het geluid van je game en je telefoongesprek onafhankelijk van elkaar te bedienen en met een grote knop in het midden bepaal je of je tegen je eigen moeder praat, of over andermans moeder online.

De mixer is wel iets veranderd, hier zit nu namelijk een optische ingang op. De vorige Rig sloot je met een ‘piggyback’ aan op de rode en witte tulpstekker van je component- of compositekabel, maar aangezien de PlayStation 4 alleen nog maar over een HDMI- en optische poort beschikt, is dit een noodzakelijke aanpassing. Helaas is Plantronics niet all-in voor de PS4 gegaan, maar wordt de PlayStation 3 ook nog ondersteund. Daardoor hangt er nogal een kluwen aan kabels uit de mixer. Terwijl je aan de voorkant de kabel naar de headset op je hoofd plugt, bungelen uit de achterkant (tel even mee) de optische kabel voor je PS4, een kabel met een 3,5mm jack voor je mobiele telefoon, een usb-kabel voor stroom en voicechat en een voor de PS4 volledig nutteloze geluidskabel met 3,5mm jack die je weer met de eerder genoemde piggybacks op de tulpjes van een PS3 kunt aansluiten. Opmerkelijk is vooral dat de optische kabel wel los te halen is, maar de andere kabels niet. Een PS3-bezitter kan de meegeleverde optische kabel dus gewoon terug in de doos stoppen, maar PS4-bezitters hebben zo onnodig veel draden door de huiskamer lopen. Praktisch is anders.

Niet helemaal de bedoeling maar wel mogelijk is om de headset direct aan te sluiten op de 3,5mm jack van je PS4-controller, maar dat raden we af. Dat is misschien een stuk praktischer qua kabelmanagement, maar zo verliest de headset heel veel van zijn meerwaarde. Het geluid klinkt dan tamelijk schel, terwijl het via de optische kabel juist verrassend goed klinkt. Met name de diepe bassen, die niet gaan suizen of dreunen, vallen in positieve zin op. Bij zacht geluid is wel een lichte ruis waarneembaar. Ook opmerkelijk is dat de headset toch echt stereogeluid produceert, ondanks dat er dus een optische kabel ingeprikt wordt. Een voordeel daarvan is wel dat telefoongesprekken of muziek erg helder en levendig blijven klinken en dat maakt van de Rig for PlayStation toch een erg veelzijdige headset.

Veelzijdiger zelfs dan Plantronics zelf adverteert. Zonder gedoe kun je ook muziek of een podcast beluisteren via je mobiele telefoon of tablet. En we konden de headset ook gewoon aansluiten op de Xbox One, al moet er dan wel een concessie worden gemaakt; ofwel via de optische kabel, maar dan kun je niet chatten, of direct op de controller met Microsofts eigen headsetadapter, maar dan kun je weer geen gebruik maken van je mobiele telefoon. De headset is ook direct aan te sluiten op je mobiel of handheld (zoals de PS Vita). De grote microfoon voor de mond is dan in te ruilen voor een in-line variant zodat je ook gewoon ermee de trein in kunt, iets dat we met de meeste (extravagante) gamingheadsets niet in ons hoofd zouden halen, maar met deze stijlvolle headset wel durven. De oorschelpen zijn ook nog eens ‘plat’ te draaien waardoor je de headset makkelijk in je tas doet. Kortom, een hele veelzijdige headset die zo zijn midrange prijskaartje (adviesprijs €99,99) prima rechtvaardigt.

Pluspunten: Uitstekende geluidskwaliteit, erg licht, veelzijdig in te zetten, minimalistisch design
Minpunten: Geen surround sound, lichte ruis bij zacht geluid, wirwar aan kabels

Dit artikel delen:

Lees meer

Vier maanden games maken in Barcelona Smite op Xbox One
10

Reacties op: Hardware: Plantronics Rig for PS4, PS3, PSVita

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -DC-

  • 29 maart 2015 14:31
  Altijd grappig als ik 99 euro en midrange lees. 99 vind ik heel veel geld voor een headset

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuCCeSSoR

  • 29 maart 2015 14:46
  Ik vind €99,- helemaal niet zo veel.
  Ik denk het veelal met je eigen protemonee te maken heeft wat je veel of weinig vind.
  Low-mid-high range wordt veelal bepaald door wat er verder op de markt is in dit segment. De prijzen van alle produkten op een hoop gegooid en dan in drie parten verdelen. Dat staat het enigzins vast wat low mid en high range is. Of dat past bij je eigen beeld er van heeft meer met je eigen visie er van te maken en niet met hoe het genoemd wordt denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nihilistic Poet

  • 29 maart 2015 17:50
  Valt mee, had destijds Turtlebeach X11 gekocht voor ongeveer €60,-. Het is zeker geen high-end maar ik heb er uren gameplezier mee. Als we het over high-end hebben beginnen we toch minimaal rond de 150-250 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TuningGamer

  • 29 maart 2015 19:19
  Herkenbaar, ik had dit vroeger ook heel erg. Ik ben er echter wel achter dat goedkoop duurkoop is, en dat je soms maar beter meer kunt betalen voor een beter product. Kan het dan echt niet goedkoper? Natuurlijk wel, maar wil je dat? Het is een overweging, maar in mijn ervaring kun je beter even doorsparen en ergens meer en langer plezier aan beleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 29 maart 2015 20:16
  Mensen die de tijd van de gulden nog meegemaakt hebben zouden in die periode niet gauw 225 gulden hebben neergeteld voor een headset, dus ik kan begrijpen dat hoop mensen 99 euro veel vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 29 maart 2015 22:02
  Ik vind 99 euro ook veel geld voor een headset. Als gamen je hobby is dan is een low tot mid range toch wel het maximale. Tja en veel geld is dan wel subjectief, toch is een headset boven de 50 euro al midrange. Boven de 80 euro ga je al richting het hoge segment, wat meer voor de serieuze gamer en professional is.

  Als je puur naar het geld kijkt en wat je er anders voor zou kunnen kopen is 100 euro gewoon een behoorlijk pak geld voor geluid uit twee oorschelpen van 20 cm.

  Mijn headset was 35 euro met 3D engine en doet het nog perfect. Geluid is prima, zit strak en is licht. 35 euro vind ik een mooie prijs voor een degelijke headset.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 29 maart 2015 23:47
  Gaat er inderdaad om wat de rest op de markt kost. Loop een willekeurig electronicawarenhuis binnen en je ziet ze ook hangen voor makkelijk 200 euro. Betekent niet dat 99 euro voor een headset ineens goedkoop is, ben absoluut met je eens dat dat nog steeds veel geld is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 29 maart 2015 21:51
  achja, zolang er een draad aan zit bij een koptelefoon vind ik het niet interessant, heb die periode al wel gehad met die onhandige draad…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zwijn

  • 30 maart 2015 13:34
  Dure headsets zullen voor veel mensen zelfs minder zijn dan instap mid range spul. Neutraal geluid speelt vaak een rol bij high-end en laten de meeste mensen nu liever opgepompte beats limiters in hun audio apparatuur hebben. Lekker zon grommende bas die keihard resoneert en opvalt, maar dat vind het plebs "vet".

  Vanaf een bepaalde prijs betaal je niet meer voor de bouwkwaliteit maar voor geluidskwaliteit. En als je dat verschil niet hoort of zelfs minder "dik" vind, dan zou ik daar mijn geld niet aan uitgeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zwijn

  • 30 maart 2015 13:40
  Zelf ooit een Razer gaming headset gekocht, kan het niet aanraden. USB voeding nodig (!) maar die kun je niet op je PC of console aansluiten, dan hoor je elke handeling die het apparaat maakt. Je kunt hem dan met een telefoon oplaad blokje ruisloos aansluiten, maar handig is het niet. De wirwar aan kabels daarnaast is erg irritant.
  Ondanks dat het mooie prijs-kwaliteit verhouding heeft, word een dergelijke headset hem dus niet voor mij als ik lees dat het ook een rommeltje is qua bekabeling en aansluiten.

  Ik hou het wel bij het goedkope standaard dingetje wat je bij de ps4 kreeg dan.
  Bovendien heb je voor €100 een koptelefoon zonder headset van véél betere kwaliteit op alle fronten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.