De FIFA serie is één van de langstlopende gameseries die we kennen. Ieder najaar komt EA Sports weer met een nieuw deel op de proppen dat volgens de ontwikkelaar altijd weer beter is dan het vorige deel. Hoewel de serie een tijdje stil heeft gestaan, lijkt EA Sports met de 2003 versie het goede spoor weer opgepakt te hebben. FIFA 2004 moet dan ook verder bouwen op dit succes. Dit doet de game door middel van een aantal nieuwe features. Wij keken naar twee van deze features, het Off the Ball Control systeem en FIFA Fusion.

EA Sports heeft aan de FIFA serie een goede. Ieder jaar blijkt de game weer een succes te zijn, wat mede komt door de grote naamsbekendheid en het feit dat alle voetbalfans zonder enige kritiek maar al te graag hun grote sterren onder controle nemen. EA Sports weet dan ook dondersgoed wat ze wel en niet kunnen doen met de game om de verkoopcijfers niet al te negatief te beïnvloeden. Het weghalen van de officiële clubs zou fataal zijn, terwijl men met de gameplay best nog wat kan spelen.

Dit jaar denkt men de oplossing gevonden te hebben op een hoop gameplay frustraties en introduceert men het Off the Ball Control systeem. Okay, klinkt goed, maar wat houdt het in? Het principe is erg simpel: tijdens het voetballen is de man aan de bal belangrijk, maar is de man zonder bal nog veel belangrijker. Wat moet je als je al je medespelers opeens stoppen met bewegen? Juist ja, niets. Je moet afspeelmogelijkheden hebben om de tegenstander gek te maken, heb je geen afspeelmogelijkheden dan ga je solo'en, wat negen van de tien keer in balverlies resulteert. Om die bal langer in de ploeg te houden, en de kans op scoren groter te maken, zul je dus moeten bewegen.

In de FIFA serie is het vrijlopen van je medespelers altijd een heikel punt geweest: niemand weet precies wat jij met de bal wilt gaan doen en loopt dus een voorgeprogrammeerde richting op die vaak niet overeen komt met wat je in gedachte had. Daarom kun je in FIFA 2004 zelf de speler zonder bal onder controle nemen. Als een speler de bal heeft kun je door een druk op de 'Off the Ball'-knop kiezen uit drie teamgenoten die je onder je hoede wil nemen. Nadat je één van de spelers gekozen hebt door de overeenkomende knop die boven hun hoofd stond in te drukken (en ingedrukt te houden), kun je met de rechter stick de speler gaan bewegen. Hierdoor wordt het mogelijk om zelf te bepalen in welk gat je spits duikt, of welk gat hij voor je moet trekken. Laat je vervolgens de knop los dan speelt de speler automatisch de bal naar de zojuist vrijgelopen speler en kun je je aanval vervolgen.

Ook in defensief opzicht komt de functie om de hoek kijken. Door het Off the Ball Control systeem is het mogelijk een extra speler bij je te roepen die je helpt de bal van de tegenstander af te pakken.