MTBFreeride is namelijk een 'extreme mountainbiking game', gespeeld vanuit de eerste persoon. Net als beide eerdergenoemde games heeft MTBFreeride een erg onnatuurlijke besturing. Met de pijltjestoetsen accelereer, rem en stuur je, terwijl je de WASD-toetsen gebruikt om je evenwicht te verschuiven. Je mountainbike besturen kan daarom het beste vergeleken worden met rondjes over je buik draaien met de ene hand, terwijl je op je hoofd tikt met de ander: het voelt haast onmogelijk.

Vanwege de gevoelige besturing (nauwkeurig is het niet te noemen), kost het nogal wat moeite om onder de knie te krijgen. Je gaat om de haverklap enorm hard op je smoel om het vervolgens vrolijk nog eens te proberen. Wanneer je dan na tig pogingen dan eindelijk die sprong kan maken, en daadwerkelijk landt, levert het stiekem wel een goed gevoel op.

MTBFreeride

Waar MTBFreeride in slaagt is de sensatie van snelheid nabootsen. Als je eenmaal de startblokken verlaten hebt en een afdaling in dondert, lijkt alles om je heen met je mee te trillen. De wind suist langs je oren en je beweegt automatisch mee als je op het nippertje een boom of een rots ontwijkt. Dit maakt je ritjes des te komischer en vooral stressvol, omdat de besturing al moeilijk genoeg is. Het bijhouden van wat er voor je gebeurt, evenals wat voor capriolen je met beide handen moet uithalen om je tocht in goede banen te leiden, is voor velen waarschijnlijk teveel om tegelijkertijd te doen.

Dat het een prototype betreft is overduidelijk. De game heeft een paar grappige functies, zoals een ghost die je laatste ronde weergeeft en je kan makkelijk herstarten door op de Enter-toets te rammen als je valt, maar daar houdt het bij op. Het zit barstensvol visuele bugs, schoonheidsfoutjes en heeft nog geen andere noemenswaardige features, maar dat boeit eigenlijk helemaal niet. Het is net als QWOP; het is komisch, omdat jouw renner constant grind eet. Surgeon Simulator is lachen omdat je de ingewanden van je patiënten misbruikt voordat je klakkeloos een nieuw orgaan in het lichaam mietert. MTBFreeride is hilarisch, omdat je als een maniak enorme afdalingen aangaat, zonder hoop op een goed einde.

Het MTBFreeride prototype is gratis te downloaden via Desura