Alan Wake – The Writer (Xbox 360)

Prijs: 560 Microsoft Punten

The Writer is de tweede en gelijk laatste downloadbare content die verschijnt voor de psychologische actiethriller Alan Wake. Na het sterke The Signal keken we dan ook uit naar een waardige afsluiter van het verhaal, toch de belangrijkste reden om Alan Wake te spelen. Iedereen die echter hoopt op duidelijke antwoorden en het spel met een goed gevoel in de kast te kunnen zetten, komt van een koude kermis thuis.

The Writer is namelijk een krappe twee uur durende achtbaanrit geworden, waar je niet echt wijzer uit wordt. Alan is zich bewust geworden van de situatie waar hij zich in bevindt en probeert zichzelf te vinden terwijl hij zichzelf tegenwerkt. Het klinkt erg vaag, maar dat is juist het sterke punt van het verhaal en de hele setting waar je in belandt. Je wilt doorspelen op zoek naar antwoorden. De realiteit gaat dit keer ook volledig overboord en er is een aaneenschakeling van hoogtepunten waarbij de wereld regelmatig letterlijk en figuurlijk op zijn kop komt te staan. De focus ligt dit keer ook meer op actie dan ontdekking, waarbij het tempo de hele tijd erg hoog ligt en dreiging altijd aanwezig is.

Zoals gezegd blijven duidelijke antwoorden en een echte afsluiting van het verhaal achterwege. Het open einde dat hint naar een tweede deel laat je onvoldaan achter, waardoor het wachten op een mogelijk vervolg extra zwaar valt. The Writer is ondanks de korte speelduur een uitstekende voortzetting van het verhaal van Alan Wake die we niet hadden willen missen. Helaas is het niet de waardige afsluiting waar we op hoopten.


 

Split/Second: Velocity – Survival at the Rock Pack (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 6,99 / 560 Microsoft Punten

Split/Second: Velocity verscheen afgelopen juni en werd destijds geroemd om de indrukwekkende audiovisuele presentatie en een paar interessante gamemodi. Ontwikkelaar Black Rock Studio heeft onlangs een aantal downloadbare pakketten uitgebracht die de levensduur van de arcaderacer wat moeten verlengen. Het Survival at the Rock-pakket introduceert een nieuwe baan, Minepit Park, en een nieuwe modus genaamd Survival Race.

Bij het oorspronkelijke Survival was het de bedoeling om grote vrachtwagens in te halen om extra tijd en punten te verzamelen. Deze vrachtwagens wierpen daarnaast blauwe en rode vaten uit, die respectievelijk zorgden voor tijdsverlies en - als je niet uitkeek - het einde van je bolide. In Survival Race is de twist dat je een bepaald aantal rondes moet voltooien in plaats van dat je vecht tegen de klok - niet heel schokkend dus.

Nog minder schokkend is de nieuwe baan die Survival at the Rock toevoegt. Minepit Park is gesitueerd in een kopermijn en visueel erg aantrekkelijk, met rondvliegend puin en indrukwekkende gebouwen, maar het parkoers is cirkelvormig, kort en mist verrassingen. Daarnaast is het alleen speelbaar in Survival en Survival Race, wat betekent dat je de baan niet vaak zult herspelen. Het is een gemiste kans dat Minepit Park niet in de normale races beschikbaar is, ook omdat we graag wat nieuwe Power Plays hadden gezien.

Het Survival at the Rock-pakket is dus alles behalve een aanrader. De modus die het toevoegt is leuk om een keertje tussendoor te proberen, maar Split/Second: Velocity heeft genoeg andere modi die vermakelijker en uitdagender zijn. Daarbij is Minepit Park misschien wel een lust voor het oog, maar veel te beperkt en herhalend om de aanschafprijs te rechtvaardigen.


 

Split/Second: Velocity – Deadline Pack (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 4,99 / 400 Microsoft Punten

Voor een iets lagere prijs dan het Survival at the Rock Pack krijg je het Deadline Pack. Dit downloadbare pakket bevat geen nieuw parkoers, maar een modus genaamd Deadline en vier nieuwe bolides. In Deadline, dat overigens alleen in singleplayer gespeeld kan worden, moet je de finish behalen voordat de tijd verstrijkt. Over het parkoers zijn blauwe iconen verspreid waarmee je tijdelijk de klok kunt stilzetten. Als je al driftend een icoon oppikt zet je de klok langer stil.

Deadline is een interessante modus die heel wat van je stuurvaardigheid vergt en is bovendien speelbaar op alle twaalf banen. Jammer is dat de plaatsing van de iconen niet varieert, wat betekent dat wanneer je de parkoersen uit je hoofd kent, het een eitje is om een topscore te behalen.

Het Deadline Pack voegt daarnaast een nieuwe auto toe, de Ryback Coyote Special. Deze doet het beter in de bochten dan de originele Ryback Coyote. Andere nieuwe wagens zijn de Cobretti Centaur en Ryback Javelin muscle cars en een truck genaamd Hanzo Kanobo. Voor vijf euro hadden we echter liever een nieuw parkoers willen zien dat wél speelbaar is in alle modi. Met Deadline ben je immers maar een paar uurtjes zoet en het wagenpark van Split/Second: Velocity was in onze ogen al afdoende.


 

Red Dead Redemption – Undead Nightmare (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 9,99 / 800 Microsoft Punten

We hebben al uitgebreid geschreven over de Undead Nightmare downloadbare content voor Red Dead Redemption. Een nieuwe verhaallijn voor de singleplayer en twee nieuwe modi voor de multiplayer klinkt als de bijna perfecte uitbreiding, maar is het ook je geld waard?

Het verhaal van de singleplayer neemt een uurtje of zeven van je tijd in beslag. Tijdens het verhaal moet John Marston op zoek naar een genezing voor de zombieplaag die het land teistert en ook zijn eigen gezin in de greep heeft. Iedereen krijgt ondertussen de schuld, waaronder buitenlanders, grafrover Seth, kwakzalver West Dickinson en de regering. Aan John de schone taak om het allemaal uit te zoeken, terwijl hij hordes zombies ruimt in steden en kerkhoven.

De variatie in missies haalt het niet ten opzichte van het origineel, maar dat is begrijpelijk omdat het downloadbare content betreft. Het is wel teleurstellend dat de speelduur opzichtig wordt gerekt met reistijden en lange wachttijden voordat je een nieuwe missie kan aannemen van, op vaak humoristische wijze, terugkerende personages. Het houdt het verhaal luchtig in een troosteloze omgeving. Als het verhaal is afgerond is er nog genoeg te doen, want Undead Nightmare kent vier nieuwe reeksen met uitdagingen, zoals het temmen van de mythische paarden van de Apocalypse. Wie alles wil zien en doen is dus nog een paar uur extra bezig.

Op het gebied van de multiplayer krijg je één modus met zombies, genaamd Undead Overrun. Samenwerking is hier essentieel om zo lang mogelijk stand te houden tegen oneindige golven van zombies, terwijl tijd en ammunitie je niet gunstig gezind zijn. Land Grab is een modus in de free-roam die je uitdaagt om zo lang mogelijk een gebied in je bezit te houden. Ook Spelers zonder de Undead Nightmare-uitbreiding kunnen hieraan deelnemen.

Met Undead Nightmare krijg je voor nog geen tien euro een uitzonderlijk goed gevuld pakket. Het gaat ons te ver om het perfect te noemen, maar iedereen die heeft genoten van Red Dead Redemption, of nog steeds geniet, begaat alleen al voor het singleplayer-gedeelte zeker geen miskoop. De nieuwe multiplayermodi zijn dan ook meer een kers op de taart.


 

Overige content

Het is vrij opvallend dat een spel nog ondersteuning krijgt in de vorm van downloadbare content nadat de opvolger al een tijd in de winkel ligt. Valve had destijds belooft aan spelers van Left 4 Dead dat ze niet vergeten zouden worden wanneer het vervolg zou verschijnen. Het DLC-pakket The Sacrifice verschijnt voor beide games en voegt een nieuwe campagne toe en wapens die in Left 4 Dead 2 zijn geïntroduceerd. Spelers van Left 4 Dead 2 krijgen als bonus de No Mercy-campagne.

Het verhaal van The Sacrifice gaat in op hoe het kwam dat de vier overlevenden uit het eerste spel nog maar met z’n drieën waren tijdens de vorige uitbreiding, The Passing. Aan het einde van het verhaal mogen de spelers kiezen welk teamlid zichzelf moet opofferen. The Sacrifice is gratis te downloaden op de PC en kost 560 Microsoft Punten op de Xbox 360.

De eerste uitbreidingingen voor Civilization V zijn een feit. Sticht een Babylonisch rijk en verover de wereld met Nebuchadnezzar II aan het roer in de Babylon-uitbreiding of leid je beschaving met Genghis Khan naar werelddominatie in de Mongol Civilization Pack. Babylon was voorheen exclusief voor de bezitters van de Digital Deluxe Edition van Civilization V en is nu voor €3,49 te downloaden via Steam. Het Mongol Civilization Pack is een gratis extraatje.

Verder verschenen in oktober:

Castlevania HD – Music Pack 1 (X360) 160 Microsoft Punten

Bevat vijf liedjes die je in het spel kunt gebruiken.

Dead Rising 2 – Skills Pack Psycho (PS3, X360) € 1,99 / 160 Microsoft Punten

Verlaag je tot het niveau van de gestoorden met dit pakket. Het geeft je meer weerstand tegen aanvallen, sterkere aanvallen met specifieke wapens en nieuwe aanvallen voor de favoriete wapens van psychopaten van over de hele wereld.

Dead Rising 2 – Skills Pack Soldier (PS3, X360) € 1,99 / 160 Microsoft Punten

Maak van Chuck een supersoldaat met dit pakket. De content geeft je meer vuurkracht, verbeterde nauwkeurigheid, dubbele ammunitie en een nieuwe speciale aanval, genaamd Hail of Bullets.

Dead Rising 2 – Skills Pack Sports Fan (PS3, X360) € 1,99 / 160 Microsoft Punten

Deel meer schade uit aan de zombies door sportattributen te gebruiken als wapen en maak gebruik van de nieuwe tackleaanval. Verder kun je oneindig veel drank drinken zonder ziek te worden, verdien je meer geld met gokken en krijg je meer gezondheid terug wanneer je eet of drinkt.

Fable III – Dog Outfit (X360) 160 Microsoft Punten

Verkleed jezelf als een hond met dit pakket en speel zo het verhaal door.

Fable III – Free Weapons (X360) gratis

Download gratis de Bloodstone Bludgeon-hamer en het Gusket’s Musket-geweer. Beide wapens worden in de wachtrij gezet bij de Sanctuary totdat je ze in het verhaal vrijgespeeld hebt.

FIFA 11 – All Leagues Live Season Pack (X360) 800 Microsoft Punten of 400 Microsoft Punten per competitie

Deze content zorgt er elke week voor dat de teams van je favoriete competitie in dezelfde vorm verkeren als in het echte leven.

Killing Floor – PostMortem Character Pack (PC) € 1,49

Dit pakket voegt vier nieuwe speelbare personages toe.

Lara Croft and the Guardian of Light – All the Trappings uitdagingspakket 1 (X360) gratis

Ter compensatie voor het wachten op de online coöperatieve modus is dit pakket tijdelijk gratis te downloaden. Het voegt vier nieuwe, uitdagende levels toe.

MotoGP 09/10 – Twin Track Pack (PS3, X360) € 4,99 / 400 Microsoft Punten

Scheur over de klassieke circuits van Istanbul en Sjanghai met deze uitbreiding.

Naughty Bear – Episode 9: The Treasure of Bear Beard (X360) 400 Microsoft Punten

Een nieuwe aflevering met de moordlustige beer in de hoofdrol. Ditmaal maakt hij het leven van piratenberen zuur.

Madden NFL 11 – Ultimate Team Rivals Pack (X360) gratis

Speel tegen je grootste computergestuurde rivalen in deze gratis uitbreiding voor Ultimate Team.

NHL 11 – 20th Anniversary Bauer Boost Pack (X360) 800 Microsoft Punten

Deze pre-orderbonus bij Gamestop is nu ook voor andere gamers aan te schaffen. Het pakket bevat onder andere speciale Bauer-skates, sticks en handschoenen.

PAIN – Alpine Ski Slope (PS3) € 4,99

Pijnig je personages in deze winterse omgeving, compleet met nieuwe trophies.

PAIN - I, Probot Pinball Level Pack (PS3) € 1,99

Altijd al eens willen flipperen met mensen? Deze uitbreiding geeft je de mogelijk om je sadistische gevoelens in de virtuele wereld te botvieren.

PES 2011 – 10/2010 downloadbare updates (X360) gratis

Deze gratis downloadbare content update het spel met onder andere zomertransfers.

Red Dead Redemption – Hunting and Trading (PS3, X360) gratis

Deze gratis uitbreiding geeft je niet alleen twee nieuwe outfits om in rond te lopen, maar zorgt er ook voor dat het spel de nieuwe personages van voorgaande uitbreidingen van andere spelers goed weergeeft in de multiplayer.

Red Dead Redemption – Undead Nightmare Collection (PS3, X360) € 19,99 / 1600 Microsoft Punten

Schaf tegen een gereduceerd tarief alle drie de betaalde uitbreidingen voor Red Dead Redemption aan. Het bevat Legends and Killers, Liars and Cheats en het recent uitgebrachte Undead Nightmare.

Space Invaders Infinity Gene – Bonus Stages Pack 1 (PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Voegt de bonuslevels 3-1 tot en met 3-6 toe aan het spel.

Spider-Man: Shattered Dimensions – Cosmic Spider-Man Character Pack (X360) 240 Microsoft Punten

Niet alleen het bestaande Cosmic-kostuum van het Amazing-universum zit in dit pakket, maar er zijn ook speciale Cosmic-kostuums ontworpen voor de overige drie universums in de game.

Sports Champions – Haunted Pack (PS3) € 4,99

De skeletten uit de demonstratieversie van de PlayStation Move zijn terug in deze uitbreiding voor Sports Champions. Naast drie nieuwe, griezelige personages krijg je ook de beschikking over spookachtige sportartikelen.

Sports Champions – Unlock All Pack (PS3) € 1,49

Betaal voor directe toegang tot alle content die je normaal gesproken vrij zou moeten spelen.

Super Street Fighter IV – Ultra Challengers Pack (PS3, X360) € 3,99 / 320 Microsoft Punten

Alternatieve kleding voor Dee Jay, Dudley, Guy, Hakan en Makoto.

The Sims 3 – Online Pass (PS3) € 9,99

Geeft je toegang tot The Sims 3 Exchange waarin gebruikers zelfgemaakte voorwerpen beschikbaar stellen voor andere spelers.

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 – Koude Oorlog Pack (PS3, X360) € 3,99 / 320 Microsoft Punten

Speel in de nieuwe Team-missie Search and Destroy. Verder bevat dit pakket twee nieuwe vliegtuigen in de vorm van de F-4E Phantom II en de Mig-21 Fishbed, en een nieuwe skin voor de Eurofighter Typhoon en de A-10A Thunderbolt II.

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 – MIG Alley Pack (PS3, X360) € 3,99 / 320 Microsoft Punten

Voegt de F-86 Sabre en de MIG-15 Fagot toe aan het spel. Creëer zelf missies met deze iconische vliegtuigen in een tijdsperiode naar keuze. Verder zitten er nieuwe skins in voor de F-22 Raptor en de F-35B Lightning II.

WRC: FIA World Rally Championship – WRC Group B Cars (PS3, X360) € 4,99 / 400 Microsoft Punten

Kruip achter het stuur van rallywagens uit de jaren tachtig.

WWE SmackDown vs. RAW 2011 – Fan Axxess (PS3, X360) € 7,99 / 800 Microsoft Punten

Met deze content kun je specifieke attributen vrijspelen waarmee je je personage kunt aankleden. Daarnaast krijg je korting op alle toekomstige downloadbare content.

WWE SmackDown vs. RAW 2011 – Online Axxess (PS3, X360) € 7,99 / 800 Microsoft Punten

In het geval dat de code die bij het spel geleverd werd, reeds gebruikt is, kun je via deze content alsnog toegang krijgen tot de online mogelijkheden van de game.

Zen Pinball – Paranormal Table (PS3) € 1,99

Onderzoek het paranormale in deze nieuwe flipperkast voor Zen Pinball.