1. Astro A40 (160 euro)

Astro Gaming maakt headsets van een hoger niveau. Alles klopt: het design, de oorschelpen, verwisselbare kabels (die breken altijd als eerste), een flexibele microfoon en een uitmuntende geluidskwaliteit. De A40 is verkozen tot de officiële headset van Major League Gaming en de duurdere versie beschikt over een externe geluidskaart die speciaal voor de headset is gemaakt. Als je het geld kunt missen, is de A40 met de geluidskaart (voor 7.1 surround sound, mocht je huidige geluidskaart dat niet ondersteunen) de volle 200 euro waard. Maar de ‘normale headset’, die een prijskaartje van 160 euro heeft, is één van de beste op de markt en mijn persoonlijke favoriet. Nog een leuk weetje: de zijkanten van de headset zijn te vervangen door andere frontjes met gave opdrukken en logo’s.

2. Plantronics GameCom 780 (65 euro)

Plantronics gaat al een hele lange tijd mee. Al deze ervaring met gameheadsets hebben ze in de GameCom 780 gestoken, die voor een hele schappelijke prijs echt één van de beste gameheadsets op de markt is. De GameCom 780 heeft 7.1 surround sound en een robuust design met grote oorschelpen. Vooral de volumeknoppen op de headsets zijn een uitkomst, waardoor er niet nog een extra controlekastje aan de kabel hangt. Het uiterlijk van de headset is niet heel uitgesproken, maar dat maakt de GameCom 780 ook juist erg stijlvol. De microfoon kan omhoog worden geschoven en bevat actieve ruisonderdrukking (net als vele andere high-end headsets), waardoor je stem net iets helderder klinkt. En voor deze prijs kun je ‘m bijna niet laten liggen.

3. Razer Tiamat (147 euro)

Razer houdt van over-the-top, ook bij hun gameheadsets. De Tiamat is echt een beest: 7.1 surround sound, externe geluidskaart met volumecontrole-kast en ingang voor de speakers, doorzichtige oorschelpen (!) en groene LED-lichtjes. Ja, Razer houdt van LED-lichtjes. De Tiamat ziet er prachtig uit, alsof de headset uit een science-fictionfilm is gehaald. De Tiamat bevat een intrekbare microfoon en verwisselbare leren oorschelpen. Laatstgenoemde is echt enorm handig, want oorschelpen kunnen bij intensief gebruik snel verouderen en verslijten. Critici beweren dat het design van de populaire Beats-koptelefoon op de Tiamat is geïnspireerd. Of je dat een plus- of een minpunt vindt, ligt vooral aan je smaak in headsets. De populariteit van de Beats-koptelefoons is in ieder geval niet zonder reden.

4. SteelSeries Siberia V2 (84,99 euro)

De Siberia heeft voor mij historie. In de periode dat ik professioneel gamede, kreeg ik de Siberia van mijn sponsor. Een topheadset. Op dit moment ligt hij ergens onder het stof, maar de geüpdate tweede versie ziet er nog beter uit, is weer wat lichter en heeft een uitschuifbare microfoon. Daarbij bevat de kabel een volumecontrole-kastje, wat altijd handig is als je kind, vriendin of moeder tijdens het gamen tegen je gaat praten. De Siberia komt in verschillende kleuren (ja, ook roze) en is enorm duurzaam. Het enige probleem is dat je door de bovenste beugel er voor anderen als een marsmannetje uitziet. Daar denkt SteelSeries overigens heel anders over, want het bedrijf heeft de Siberia V2 ook speciaal voor mp3-spelers uitgebracht.

5. Logitech G35 (129,99 euro)

De G35 kenmerkt zich door de knoppen en het scrollwiel aan de zijkant van de headset. Met het scrollwiel controleer je het geluidsniveau en daarnaast bevindt zich een mute-knop voor de microfoon. De tofste eigenschap van de G35 zijn de drie programmeerbare knoppen, die je door middel van Logitechs software zelf in kunt stellen. De G35 heeft ook een knop om de 7.1 surround sound te activeren. En dat is handig, want muziek en YouTube-filmpjes klinken nog steeds het beste met stereogeluid. De headset wordt geleverd met drie verschillende hoofdbandkussentjes, waardoor je zelf bepaalt hoe de G35 op je hoofd rust. Een leuke bijkomstigheid.

6. Sennheiser PC 350 G4ME (147 euro)

Sennheiser heeft zijn sporen verdiend. Het audiomerk staat bekend om zijn uitstekende geluidskwaliteit, maar heeft nooit echt enorm hoge ogen gegooid als het om gameheadsets gaat. Daar brengt het Duitse bedrijf met de PC 350 G4ME verandering in. Sennheisers gameheadset is een voorbeeld van een solide koptelefoon die zich richt op geluid en spraakopname. De PC 350 G4ME maakt gebruik van E.A.R., Sennheisers stereo-variant. Dit betekent dat het geluid door twee kanalen wordt verdeeld, maar wel het idee van surround-sound nabootst. Hierdoor heb je dus geen 7.1 surround sound, maar is de PC 350 G4ME juist wel meer geschikt om muziek mee te luisteren. Daarnaast kun je tijdens het gamen gesimuleerd 7.1 surround sound gebruiken, maar voor een dergelijke prijs zou dit eigenlijk de standaard moeten zijn.

7. Turtle Beach Ear Force Z2 (55 euro)

Het merk Turtle Beach is wat minder bekend in Nederland, maar het bedrijf ontwikkelt goede audio-producten voor gamers. Hun specialiteit is, net als Astro Gaming, headsets. De Ear Force Z2 heeft een zeer klassiek design met grote oorschelpen, een stevige beugel en een lange microfoon. De Ear Force Z2 is het ‘algemene model’ van Turtle Beach, bevat een volumecontrole-kastje en de microfoon is flexibel, waardoor je hem in de juiste positie kunt bewegen. Het enige nadeel van de headset is dat de Ear Force Z2 geen ingebouwde surround sound heeft, waardoor je niet precies kunt horen of de vijand nu boven of onder je zit. Maar desondanks is de Ear Force Z2 voor dit bedrag echt een goede aankoop.