Het blijkt dat Silicon Knights een rijke geschiedenis aan geannuleerde games heeft. Sterker nog: de ontwikkelaar heeft veel meer onuitgebrachte projecten dan uitgegeven games op zijn naam staan. Vooral de meest recente projecten zijn interessant en die belichten we dan ook kort in dit artikel.

De Too Human-trilogie

De belangrijkste game in de geschiedenis van Silicon Knights lijkt Too Human. Deze futuristische actie-RPG begon als PlayStation- en Saturn-game, maar werd geannuleerd omdat uitgevers Electronic Arts en MGM hun handen er vanaf trokken. Nadat Silicon Knights een band met Nintendo kreeg, voor de ontwikkeling van Eternal Darkness, begon Silicon Knights aan de ontwikkeling van een remake van het Too Human-prototype voor de GameCube. Maar ook dit project bloedde dood. Uiteindelijk verscheen Too Human voor de Xbox 360 en waren de meeste futuristische elementen uit de game vervangen voor Noorse invloeden.

Hier wordt het interessant: het is geen geheim dat Too Human het eerste deel van de trilogie had moeten zijn. Het eerste deel eindigt zelfs met een cliffhanger, waarin de antagonist oog in oog staat met een gigantisch wezen. Een foto van artwork voor de trilogie lijkt te bevestigen dat het tweede deel Too Human: Rise of the Giants had moeten heten. Door de tegenvallende verkoop van het eerste deel werden het tweede en derde deel in de trilogie echter tegelijk geannuleerd.

The Box

Na de release van Too Human heeft Silicon Knights nog maar één game afgemaakt: X-Men: Destiny, dat in 2011 op Xbox 360 en PlayStation 3 verscheen en maar matig werd ontvangen door de pers. In de tussentijd werkte de ontwikkelaar aan diverse games die nooit af zijn gemaakt.

Eén van die games was The Box. Oorspronkelijk was deze 'open wereld survival-horrorgame' voor Xbox 360 en PS3 een voorstel voor een nieuwe Silent Hill-game. Sega wilde de titel uitgeven, maar dan natuurlijk zonder de Silent Hill-licentie. Het project werd uiteindelijk opgekocht door THQ, die de naam van de game in The Ritualyst veranderde, alvorens het in 2009 te annuleren wegens geldgebrek en Silicon Knights mee te laten helpen aan de ontwikkeling van Darksiders.

The Crucible: Evil Within

In 2008 lekte het marketingbureau Intellisponse per ongeluk een video van een onaangekondigde Silicon Knights-game: The Crucible: Evil Within. De game werd door GameTrailers beschreven als "Eternal Darkness gemixt met Diablo" en de video is nog altijd te bekijken. Gespeculeerd wordt dat The Crucible de meest recente versie van The Box/The Ritualyst is, maar de video en gelekte screenshots wijken wel erg veel af van de donkere artwork van The Box. Sega liet in 2008 weten niets met het project te maken te hebben (terwijl het in die tijd wel een deal had met Silicon Knights) en het project verdween uit het zicht.

Drie andere games die, onder andere door de rechtszaak van Silicon Knights tegen Epic Games, inmiddels aan het licht zijn gekomen, zijn Siren in the Maelstrom, The Sandman en King's Quest. Eigenlijk is van alle drie de games nagenoeg niets bekend.

Eternal Darkness 2

Met de nabije ondergang van Silicon Knights komen we bij het spannendste gedeelte van heel het verhaal: een mogelijk vervolg op Eternal Darkness. Het is verreweg de populairste game van de ontwikkelaar en sinds de release van het origineel op de GameCube zitten fans die het gespeeld hebben te wachten op een vervolg.

Hoewel het nooit officieel naar buiten is gebracht dat een vervolg in de maak was, lijkt veel informatie er wel naar te hinten. Kotaku-redacteur Andrew McMillen bracht in oktober dit jaar een uitgebreid artikel uit waarin hij diverse bronnen binnen Silicon Knights had gesproken over de ontwikkeling van X-Men: Destiny. Blijkbaar was een gedeelte van de studio op dat moment bezig met de ontwikkeling van Eternal Darkness 2.

Aldus een anonieme bron: "Silicon Knights nam de ontwikkeling van X-Men: Destiny niet serieus terwijl ik er was. Ze werkten aan een demo van Eternal Darkness 2 die ze aan uitgevers konden geven. Toen ik er was werden er zelfs mensen uit mijn X-men: Destiny-team gehaald om aan Eternal Darkess 2 te werken. (...) Denis (Dyack, het hoofd van SK) is ook geen X-Men fan, dus de licentie deed hem niet veel. Het was voor hem een klus die geklaard moest worden zodat Eternal Darkness 2 gemaakt kon worden en aan een uitgever verkocht kon worden." Volgens een andere bron werkte ongeveer 60% van Silicon Knights aan X-Men: Destiny en 40% aan Eternal Darkness 2. NeoGAF-gebruiker Mama Robotnik zegt wat artwork te hebben gevonden van Eternal Darkness 2, al is hij niet volledig zeker van zijn zaak dat het echt om de game gaat.

Het is verder niet bekend op welke platformen de game had moeten verschijnen, of dat Nintendo interesse had om ook het vervolg exclusief naar zijn console te brengen. Het lijkt er echter op dat de game nooit het daglicht gaat zien. Doordat Silicon Knights de rechtszaak tegen Epic verloor, heeft de ontwikkelaar nog maar een paar werknemers en is er geen geld meer om nieuwe games te ontwikkelen. Silicon Knights had met wat meer geluk veel kunnen bereiken, maar de studio heeft in zijn levensjaren foute keuzes gemaakt en is daar nu zelf de dupe van. En wij ook, want wat hadden we graag Eternal Darkness 2 gespeeld...