Achtergrond
Beste Games

De beste 25 games van 2016

Volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het is tweede Kerstdag, en buiten de familieverplichtingen, is het tijd om de 25 beste games van 2016 door te nemen. Volgens Gamer.nl dan.

Wanneer we zeggen volgens Gamer.nl, dan bedoelen we volgens de pakweg dertig redacteuren die deze website rijk is. Bloed, zweet en tranen werden niet gespaard bij het rangschikken van onderstaande 25 titels, en dan zijn er nog heel wat games die het helaas net niet hebben gehaald.

Daarbij is het belangrijk om te weten dat de lijst niet is samengesteld op basis van de toenmalige recensies, maar door een combinatie van hoe de complete redactie de kwaliteit van de game ziet, de impact die een game heeft gemaakt, de verbeteringen die in de loop van het jaar via patches en downloadable content zijn toegevoegd en de originaliteit van de titel.

We zijn benieuwd met welke titels jullie het eens zijn en met welke niet, en wat je persoonlijke topgames van dit jaar zijn!

25. Picross 3D Round 2
Ontwikkelaar: HAL Laboratory | Platform(s): 3DS

The Witness heeft begin dit jaar laten zien hoe goed een puzzelgame kan zijn, door de breinbrekers in een fascinerende context te plaatsen. Als we het echter hebben over traditionele puzzelgames, dan gaat er niets boven Picross 3D op de Nintendo 3DS. Tot nu, want Picross 3D Round 2 is beschikbaar en deze game doet een kleurrijk schepje bovenop het origineel.

Puzzelgames zijn fijn, omdat ze in theorie even tussendoor gespeeld kunnen worden. Een paar minuten een breinbreker oplossen en je kunt weer door met je leven. Met Picross 3D Round 2 is dit onmogelijk. Jawel: de leuke puzzels zijn in enkele minuten tot een kwartier op te lossen, maar op de een of andere magische manier is het elke keer minstens een uur later als we na het openen van de 3DS weer naar de klok kijken. Dit is de ultieme traditionele puzzelgame. Door kleuren toe te voegen speelt Round 2 net wat anders dan zijn voorganger. Met een flinke stapel nieuwe puzzels kun je hiermee de feestdagen dus wel doorkomen.

24. Pokémon Go
Ontwikkelaar: Niantic Labs | Platform(s): iOS, Android

Een snelle opfriscursus voor wie de zomerhype rondom Pokémon Go heeft gemist. Pokémon Go is een locatiegame voor smartphones, die met behulp van GPS constant jouw positie in de echte wereld in de gaten houdt. Zo kom je tijdens een wandeling bij het strand waterpokémon tegen, terwijl je grastypes tegen het lijf loopt in het bos. Het daadwerkelijke vangen van die pokémon gaat vrij simpel. Je tapt op zo'n wezentje waarna je naar een speciale 3D-arena wordt gebracht, waarin je met veegbewegingen over het scherm 'Pokéballs' naar de monsters gooit.

De hype zorgde eigenhandig voor een enorme waardestijging in de aandelen van Nintendo. Die populariteit tekent hoe groot Pokémon Go kan worden. Deze GPS-game wordt op het moment nog steeds door ontzettend veel mensen gespeeld. Bij de meeste games een leuk gegeven, maar bij Pokémon Go maakt het de game ook vele malen leuker. De populariteit zorgt er immers voor dat je sneller medetrainers in de echte wereld aantreft en ook uniekere dingen meemaakt.

23. Gears of War 4
Ontwikkelaar: The Coalition | Platform(s): Xbox One, pc

Toen Bungie de Halo-serie uitzwaaide om aan Destiny te werken voor Activision hadden fans alle reden om zich zorgen te maken. Het was opeens aan een nieuwe ontwikkelaar, 343 Industries, om Halo weer perspectief te geven. Dat lukte, al had de studio daar na Halo 4 nog wel een vijfde deel voor nodig. The Coalition gaat het met Gears of War 4 in dat opzicht effectiever af, want het debuut van de studio is vanaf begin af aan overtuigend.

Gears of War 4 is geen bolwerk van vernieuwing, maar is juist een samenraapsel van alle elementen die de serie tof maken. Een best-of, zeg maar. Ook in dit deel vormt de multiplayer weer een belangrijke pijler naast de singleplayer- en co-op-modi. Waar de ‘gewone knalactie’ in de singleplayer soms in herhaling valt, is die actie in de multiplayer juist een kernwaarde. Dit vierde deel herinnert ons eraan dat de cover-based-shooter nog altijd bestaansrecht heeft. Maar bovenal is dit vierde deel het bewijs dat de serie in de juiste handen is bij The Coalition.

22. Thumper
Ontwikkelaar: Drool | Platform(s): PS4 (PS VR), pc

In pure paniek bestuur je een glimmende kever door een krappe baan die met iedere bonk van de beat kronkelt en draait. Ritmisch getik in de verte waarschuwt je voor naderend gevaar, maar tijd om te reageren heb je nauwelijks. De obstakels volgen elkaar te snel op en om de druk nog verder op te voeren is de wereld om je heen een duistere draaikolk die je op ieder moment op lijkt te kunnen slokken. Thumper spelen is eigenlijk helemaal geen pretje, maar een bijzonder intense en slopende ervaring.

Thumper is intens, slopend en een nachtmerrie van een trip, maar tegelijkertijd wil je na afloop van ieder level niets anders dan weer in die hypnotiserende wereld duiken. Ondanks weinig variatie wat betreft actie weet Thumper de gameplay alsnog aardig af te wisselen, met als gevolg dat het spel uiteindelijk wel erg veel van je gaat verlangen. Die bijna ondoordringbare moeilijkheidsgraad, gecombineerd met de benodigde concentratie die het spel verlangt, is echter niet voor iedereen weggelegd.

21. Devil Daggers
Ontwikkelaar: Sorath | Platform(s): pc, Mac, Linux

Als je Devil Daggers voor het eerst opstart word je gelijk in het diepe gegooid. Er is geen uitleg of tutorial om je op weg te helpen. Klik op play en je spawnt in het midden van een open arena die omringt is door duisternis. Het duurt niet lang voor een sissend geluid de komst van de eerste vijanden aankondigt. In de verte verschijnt een verwrongen pilaar waar tentakels uit steken, die zwevende schedels op je loslaat. Kleine schedels worden uiteindelijk reusachtige spinnen en vliegende geraamtes van duizendpoten. Devil Daggers is Geometry Wars als first-person shooter, gemaakt door Lucifer himself.

Devil Daggers is een intense first-person shooter die aan het oppervlak kaal en featureloos lijkt, maar uitblinkt in diepgang. Uitstekend audiovisueel design leert je met elk kort potje knallen weer iets nieuws. En met confronterende ranglijstoverzichten en de mogelijkheid om de potjes van andere spelers te aanschouwen, is het moeilijk om niet nog een ronde te spelen.

20. King’s Quest
Ontwikkelaar: The Odd Gentlemen | Platform(s): pc, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360

Een game waarvan je tranen in je ogen krijgt, die kom je één, hooguit twee keer per jaar tegen. Een verhaal dat zo aan je gevoelige snaar weet te plukken is een zeldzaamheid. Spelers hebben anderhalf jaar in episodische vorm mogen genieten van de avonturen van King Graham en zijn vrienden.

De nadruk ligt zoals altijd op het verhaal, en dat is hier weer uitermate goed gelukt. Het is The Odd Gentlemen in deze serie gelukt om leuke, nieuwe verhalen te vertellen in het King's Quest-universum, zonder alles dat al bestond overboord te hoeven gooien. Met een focus op warme personages die snel een plek in je hart veroveren en goede dialogen heeft de ontwikkelaar een sterke gameserie neergezet die ons nog lang zal bijblijven. We gaan je missen, koning Graham.

19. Hitman
Ontwikkelaar: IO Interactive | Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Begin dit jaar begon het dappere, toen nog wat onduidelijk maar inmiddels prima uitgepakte avontuur van IO Interactive. De Denen wilden met haar Hitman-franchise een nieuw model verkennen, namelijk die van episodische releases. De redenen hiervoor waren velerlei.

IO is in deze opzet is geslaagd. De episodische content geeft de speler het gevoel daadwerkelijk zelf een Hitman te zijn die over de wereld reisde om legendarische kills te maken. De makers hebben tussentijdse bugs en feedback van de community meegenomen in de updates van nieuwe én bestaande episodes. En tussen de episodes waren er de unieke, eenmalige doelwitten en uitdagingen (Elusive Targets) die voor ongekende en unieke gameplay zorgen.

18. Ratchet & Clank
Ontwikkelaar: Insomniac Games | Platform(s): PS4

Het is veertien jaar geleden dat de originele Ratchet & Clank PlayStation 2-bezitters voorzag van een van de meest onwaarschijnlijke vriendschappen ooit. Een alien van een bijna uitgestorven ras en een robot, een combinatie even ongewoon als ongeëvenaard. Anno 2016 herleeft het avontuur met deze remake, die hard zijn best doet om het origineel naar de kroon te steken.

Deze remake doet oude tijden herleven in een schitterend nieuw jasje. Naast de visuele opknapbeurt zijn er genoeg nieuwe gadgets, wapens en gameplay-elementen om het avontuur fris te houden. Dat de chemie tussen de hoofdpersonages ontbreekt is een gemis, maar de bekende, vermakelijke gameplay maakt een hoop goed. Een absolute aanrader voor zowel nieuwkomers als bekenden van de Ratchet & Clank-serie.

17. Zero Escape: Zero Time Dilemma
Ontwikkelaar: Spike Chunsoft | Platform(s): 3DS, Vita, pc

Het was lange tijd niet zeker of Zero Escape: Zero Time Dilemma ooit nog zou verschijnen. Het afsluitende derde deel in de Zero Escape-reeks van Kotaro Uchikoshi volgt Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors uit 2009 en Virtue’s Last Reward uit 2012 op. De game speelt zich tussen beide af en vertelt het verhaal van negen vrijwilligers die opgesloten worden in een ondergrondse bunker. Hier doen ze mee met een sociaal experiment. Het onderzoek blijkt echter een afgrijselijk spel op leven en dood te zijn.

Iedere keuze in de visual novel heeft gevolgen op de uitkomst van het verhaal. Daardoor heeft het spel een gigantisch aantal verschillende eindes. Zero Time Dilemma brengt een fanatische trilogie tot een prachtig einde en biedt daarbij onvergetelijke spelmomenten met zijn personages, bijzonder goed uitgedachte puzzels en een plot dat met je hersenen speelt. Zero Time Dilemma houdt je van het begin tot het eind aan je scherm gekluisterd.

16. Pokémon Sun & Moon
Ontwikkelaar: Game Freak | Platform(s): 3DS

Het is bij games zoals Pokémon lastig om een vervolg uit te brengen. Aan de ene kant verwachten fans vernieuwingen, waardoor hun geliefde franchise weer fris aanvoelt. Tegelijkertijd kan er niet te veel aan de formule worden gewijzigd, omdat de diepgravende metagame genoeg moet aansluiten op eerdere delen om competitieve spelers tevreden te houden. Pokémon-games zijn immers allemaal met elkaar verbonden, waardoor je jouw Mudkip uit Ruby of Sapphire - met de nodige omwegen - nog steeds kan gebruiken in de latere games.

Nog nooit voelde een Pokémon-game zo ontzettend anders als Sun en Moon. Hoewel het achterliggende gevechtssysteem amper is veranderd, weet de unieke omgeving en de nieuwe vorm van progressie het spel nieuw aan te laten voelen. Het is een combinatie van de beste facetten uit de oude games met een nieuwe, frisse insteek. Eentje waar we nog tientallen uren aan gaan besteden.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 15 t/m 6
 3. De nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Bouw je eigen game-pc deel 9: Kabelmanagement en onderhoud Het beste van 2016 - Gamer.nl-Podcast 99
43

Reacties op: De beste 25 games van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 26 december 2016 10:56
  Wauw, ik heb nog geen een game van de hele top 25 gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 26 december 2016 11:40
  @Red Dead Demon

  Ik slechts 2. De rest zijn niet mijn soort games. Ben blijkbaar 1 van de weinigen die niet van shooters en rpg's houd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:51
  @Footy Als je niet van shooters houdt dan valt de helft al af. Hopelijk eens een goede rts voor 2017. Wel zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:49
  @Red Dead Demon Kan ik me wel voorstellen. Je hebt aan 1 spel soms genoeg voor een heel jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 27 december 2016 15:28
  @rohirrimdwarf
  Nou inderdaad. Ik ben het hele jaar alleen maar The witcher games aan het spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 27 december 2016 03:07
  @Red Dead Demon

  Ik ook niet. Mijn broertje is wel met Pokemon Sun bezig ( en hij laat zijn 2DS gewoon niet los ).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 26 december 2016 11:15
  Geen last guardian ? wtf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 26 december 2016 11:40
  CiV 6 op plaats 5 met de meest ontiegelijk slechte AI ooit, wat het gewoon de game verschrikkelijk saai maakt en voorspelbaar… ongelofelijk..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 26 december 2016 11:50
  @G.T Is al gepatched en je kunt natuurlijk ook Multiplayer spelen. (wat niet weg neemt dat een slechte AI in een game niet normaal is)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:45
  @G.T Jammer dat de redactie niet de kennis heeft over het spel civilization 4 + de vele overhauls die vele jaren het spel hebben verfijnd en geperfectioneerd. Civilization 6 is zeker een goed begin (de animaties van de leiders zijn fantastisch goed), maar komt nog in de buurt van de grootheid van civilization 4. (civ 5 ook niet trouwens tot de dag van vandaag dus dat is geen schande)

  Zelf zou ik xcom 2 een beter plekje gunnen op de lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:46
  @G.T Het is inderdaad niet moeilijk om op de hoogste moeilijkheids graad met een dual map de tegenstander te verslaan binnen 50 beurten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 26 december 2016 12:05
  Mijn game van het jaar is Dark Souls 3
  Eervolle vermeldingen: Rise of the Tomb Raider, Overwatch, WoW Legion

  Teleurstellingen van het jaar: Mighty Nr9 (laatste keer dat ik ooit een game kickstart) en Doom (glory kills hebben de game voor mij verneukt, ik haat glory kills), Dishonored 2 (staat van game op release)

  Aantal games wil ik nog kopen maar tot die tijd kan ik die niet beoordelen. (Dishonored bv, maar aangezien die een hoop stront was op release wacht ik wel tot de steamsale volgend jaar dan weet ik ook zeker dat die goed gepatched is)

  Voor de rest heb ik niet veel games gespeeld die dit jaar uit zijn gekomen vooral omdat er niet veel bijzonders uitkwam als het op rpg's aankomt, hoop dus dat volgend jaar een beter rpg jaar wordt voor PC :)

  Jullie nummer 1 is een gametype dat mij totaal niet aanspreekt en die ik dus zelf nooit op nummer 1 zou zetten aangezien ik deze nooit zou spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ReRo

  • 26 december 2016 12:27
  Geen planet coaster?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 december 2016 13:12
  Voor mij staat final fantasy xv op nummer 1 gevolgd door uncharted 4

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 26 december 2016 13:27
  Mooie lijst aan games met veel titels waar ik hetzelfde over denk kwa meningen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 26 december 2016 13:55
  Raar dat The Division er niet tussen staat, bedoel die game is van ver gekomen…met 1.10 is het echt een hele goeie en mooie (ps pro) mmo. Had het een periode niet meer gespeeld maar nu sinds 2 weken speel ik het weer geregeld, mede door die briljante sfeer die goed past bij deze tijd van het jaar. Met Uncharted en Ratchet & Clank ben ik het eens, 2 kunstwerkjes van hoog niveau. Destiny en Division staan vastgeroest op schijf, ook TESO wat stiekem best een leuke mmo is ook….zeker voor die 2 tientjes toen :). Het is en blijft persoonlijk natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 26 december 2016 14:21
  @Ries Inderdaad. Slechte zaak. Ook voor mij is dat 1 van de games die ik nog steeds zo nu en dan even opstart. Samen met FFXV en Overwatch maken die mijn top 3 van dit jaar compleet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 15:41
  @Ries Heb zelf the division nooit aangeschaft vanwege de recenties toendertijd over het verhaal. Wat me toch wel het meeste aansprak. Multiplayer is toch wel een afknapper voor mij persoonlijk om een fps wel of niet aan te schaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 28 december 2016 05:10
  @Ries
  The Division doet echt heel veel goed. Maar het bullet-sponge principe haalt alle positieve punten weer onderuit. En alles is vreselijk politiek correct waardoor elke vorm van sfeer of stijl ontbreekt.
  NPC's zeggen wat je verwacht, praten allemaal hetzelfde, elke vorm van dialoog dient het flinterdunne verhaal.

  Ik ben bang dat je een van de weinige bent die de game daadwerkelijk waardeert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 26 december 2016 14:27
  Uncharted 4 stak er voor mij dit jaar met kop en schouders bovenuit. Wat mij betreft waren er dit jaar weinig interessante AAA games. Rise of the Tomb Raider, ratchet & clank, COD infinite warfare en de COD 4 remaster waren zeker vermakelijk. Ik heb ook genoten van kleinere titels als firewatch en abzu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.