25. Super Smash Bros. voor Wii U
Wii U

Alleen in een nieuwe Smash Bros. kan Mario de hersenen van Mega Man inslaan en alleen in deze Smash is een gevecht tussen Pikachu, Link, Kirby, de hond uit Duck Hunt, Pitt, Pac-Man, Captain Falcon en Princess Peach geen vreemd gezicht. Nintendo’s toegankelijke, maar bijzonder diepgaande vechtserie wist dit jaar succesvol de overstap naar de 3DS en Wii U te maken. Het gevolg daarvan is een game die even chaotisch als uitgebreid is en ver na 2014 spelers nog dagelijks bezig zal weten te houden. De Wii U-versie heeft absoluut onze voorkeur.

 

24. Middle-Earth: Shadow of Mordor
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Middle-Earth: Shadow of Mordor speelt zich af in Mordor, overspoeld met orcs en Uruks. De speler stapt in de schoenen van de Doler genaamd Talion. Hij en zijn familie worden vermoord door Saurons troepen, maar een mysterieuze elf wekt hem weer tot leven. Hij leent jou zijn krachten om wraak te nemen op Sauron. Hoewel er, net als in elk Lord of the Rings-product, genoeg lore is om een week mee te vullen, is het vechten zelf wat deze game zo fantastisch maakt. Het zogeheten Nemesis-systeem zet de meest invloedrijke Uruk op een rijtje en laat je hen een voor een uitmoorden. Wanneer je van een Uruk verliest dan onthoudt hij dat en herinnert hij je er graag aan wanneer je hem weer tegenkomt. Dit maakt je wraak extra zoet als je zijn lelijke kop uiteindelijk van zijn romp scheidt. De ‘brutalize’ kill, waarmee Talion zo gewelddadig mogelijk een einde maakt aan zijn vijand, is één van de meest fascinerende gevechtsanimaties.

23. Nidhogg
PC, Mac, PS4, Vita

Twee zwaardvechters ontmoeten elkaar in Nidhogg onder begeleiding van psychedelische muziek in de arena. Er kan er maar één van de twee opgeslokt worden door de draak Nidhogg en daarmee het einde bereiken. Wie van de twee dat voor elkaar krijgt, wordt besloten in een zenuwslopend zwaardgevecht waarin spelers elkaar neer moeten steken om dichter bij hun doel te komen. Nidhogg is oersimpel in concept, makkelijk onder de knie te krijgen, maar daardoor natuurlijk niet minder uitdagend. De zwaardgevechten ontaarden al snel in een abstract potje touwtrekken dat uren door kan gaan wanneer spelers aan elkaar gewaagd zijn.

 

22. Divinity: Original Sin
PC, Mac, Linux
Ontwikkelaar Larian Studios beloofde om met Divinity: Original Sin terug te gaan naar de roots van het rpg-genre. Dat is ze gelukt. De game geeft controle over twee hoofdpersonages, die onderling kibbelen en filosoferen. Zij zijn Source Hunters, die een moordmysterie proberen op te lossen en tegelijkertijd meer willen achterhalen over hun eigen herkomst. Al snel krijg je nog twee hulpjes, waardoor je dus met vier personages tegelijk speelt. Dit geeft vele mogelijkheden in gevechten en bij het verrichten van criminele praktijken. Het turn-based gevechtssysteem heeft veel weg van Dungeons & Dragons, waarbij je punten toekent aan bepaalde attributen om zo in een bepaalde kunst te specialiseren. Daarbij is vrijwel de gehele omgeving interactief, wat slim gebruikt kan worden in gevechten. Divinity: Original Sin is voornamelijk gericht op avontuur en mixt dit met mysterie en een vleugje actie. De uitgebreide verhaallijn houdt je hiermee uren zoet.

 

21. Monument Valley
iOS, Android

Monument Valley biedt een wereld waarin de wetten van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher gelden. Vormen veranderen als je met je vinger over het touchscherm veegt, waarbij elke beweging een andere indruk van de architectuur in de wereld geeft. Zo verandert de gamewereld bij elke actie die je onderneemt, maar oogt alles grotendeels hetzelfde. Het is verwarrend en tegelijkertijd heel verfrissend. Dit kleine digitale kunstwerkje laat zien dat ook mobiele games in deze lijst thuishoren.

20. Battleheart Legacy
iOS

In de toplijsten van dit jaar tref je een groot aantal actie-rpgs, met Dragon Age en Shadow of Mordor als paradepaardjes voor het genre. Maar ook op mobiel mag je volop looten, upgraden en reizen door verraderlijke gebieden. Battleheart Legacy is onze favoriete mobiele rpg, die opvalt dankzij het inventieve skill-systeem en de vriendelijke Lego-achtige graphics. Laat je niet misleiden door die schattigheid, want Battleheart Legacy is een serieuze rpg met liefst twaalf klassen en 150 zeer verschillende skills. Waar Monument Valley uitblinkt in artstyle (en lengte: die game is erg kort) is Battleheart Legacy één van de weinige mobiele games waar je met gemak meer dan 20 uur in steekt. Zijn er feestjes rond de feestdagen waar je niet zo naar uitkijkt? Neem dan vooral je telefoon of tablet mee.

 

19. Forza Horizon 2
Xbox 360, Xbox One

2014 leek het jaar te worden van de kwalitatief hoogwaardige racegames. Mario Kart 8 bleek wat dat betreft al een klasse apart. Driveclub had echter een flinke doorstart middels diverse updates nodig om zich tot de (sub)top te mogen rekenen, terwijl The Crew niets werd om over naar huis te schrijven. Project Cars is zelfs uitgesteld naar volgend jaar. Blijft over Forza Horizon 2: een vervolg volgens het boekje die zich net als zijn voorganger afspeelt in een open wereld. Wat hebben we hiermee veel plezier beleefd in de virtuele mediterrane zon, achter het stuur van de meest uiteenlopende begerenswaardige snelheidsmonsters. Bij voorkeur met vrienden, maar ook voor lange cruises op tempo met niemand dan jezelf en muziek op de radio is dit nog steeds een zalige game. Met recht niet alleen de beste racegame zonder loodgieters, maar ook één van de beste Xbox-exclusives van dit jaar.

18. TowerFall Ascension
PC, PS4

Je zou deze retrogame als ‘ouderwets’ kunnen afschilderen en weg kunnen leggen, maar het is verstandiger om toch 30 seconden die controller ter hand te nemen. Dat is alle tijd die boogschiet-arenagame Towerfall Ascension nodig heeft om je verslaafd te maken. Dankzij het gebruik van bekende gameformules is deze game makkelijk aan te leren, maar hoe verder je komt, hoe meer vijanden er in razend tempo op je af worden gestuurd. Deze slimmeriken variëren van mannetjes die je pijl opvangen tot vliegende beesten die schijnbewegingen maken. Zijn je pijlen op? Dan zul je zelf door de arena moeten gaan om ze te verzamelen voor de volgende horde ellende. Een online modus heeft indie-ontwikkelaar Matt Thorson helaas niet toegevoegd, maar Towerfall: Ascension is wel de ideale game om met vrienden op de bank te spelen.

 

17. Threes!
iOS, Android, Xbox One

We hebben altijd wel een Vita of 3DS in onze tas als we een lange treinreis voor de boeg hebben. Maar de afgelopen maanden hebben we die maar weinig uit de tas gehaald. En dat komt allemaal door een extreem verslavend en perfect uitgevoerde puzzelaar op onze telefoon. Threes! is eigenlijk niet meer dan een schuifpuzzel, waarin je gelijke getallen met elkaar moet combineren. Twee drieën worden een zes, twee zessen en twaalf, en ga zo maar door. Het doel is om zo uit te komen bij een blokje van 3072, maar dat is eigenlijk niet te doen. Het veld van vier bij vier vult zich namelijk automatisch met nieuwe blokjes, totdat het helemaal vol is en je geen zet meer kunt doen. Dan zit er maar één ding op: opnieuw beginnen, en nog een keer, en nog een keer, en nog een keer, tot je je beseft dat je er op het vorige station uit had gemoeten.

 

16. NBA 2K15
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Basketbalfans konden hun hart weer ophalen dit jaar. NBA2K14 was al de beste baller ooit gemaakt, met een strakke besturing en ongelooflijk mooie graphics. Dit jaar heeft 2K alle speelmodi aangepakt, waardoor er eigenlijk maar weinig is overgebleven waar je over kunt klagen. De MyCareer mode, waarin je je eigen speler op laat klimmen binnen de NBA, is fantastisch. Door een hoop cutscenes en keuzes voel je je echt onderdeel van een team. Ook met de andere modi kun je oneindig lang aan de slag en online valt er ook altijd wel iemand in te maken. Kortom, de beste basketbalgame ooit is dit jaar nog beter geworden.

 

15. Wildstar
PC

Misschien is dit wel een van de laatste games die nog met een volledig abonnementmodel lanceerden. Dat toonde ook het zelfvertrouwen van uitgever NCSoft en ontwikkelaar Carbine Studios. En Wildstar is ook een geweldige, vrolijke en kleurrijke mmo die je nu eens niet alleen naar je statistieken laat kijken maar reflexen en strategie combineren in spannende gevechten. En joepie: eindelijk weer eens een sciencefiction setting. De beste mmo die dit jaar het levenslicht zag is ongetwijfeld Wildstar.

 

14. Age of Wonders 3
PC

Age of Wonders maakt een triomfantelijke terugkeer met het derde deel in de serie. De strategiegame doorstaat de vertaling naar 3D met glans en geeft ons precies waar we op hoopten: een wonderwel geslaagde combinatie van strategie en role playing in een kleurrijke fantasiesetting, doorspekt met gevechten waarin je tactisch vernuft wordt beloond met een glansrijke overwinning. De terechte winnaar van de Dutch Game Awards.

13. The Evil Within
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Shinji Mikami is een grote naam als het op horrorgames aankomt, maar met een nieuwe IP als The Evil Within viel nog te bezien of hij die naam zou waarmaken met zijn nieuwe studio Tango Gameworks. Het feit dat deze game in de Top 25 staat, zegt genoeg. We genoten van het zenuwslopende sfeertje, de ranzige vijanden en het spaarzaam moeten zijn met onze items en ammo. Er zijn al veel survival-horrorgames verschenen, maar The Evil Within weet dat eenzame, old-school thrillergevoel op te roepen. Helaas betekent dat ook een ietwat eendimensionaal hoofdpersonage, maar het puzzelen om verder te komen is zo fascinerend dat je dat nadeel waarschijnlijk gemakkelijk aan de kant schuift. De combinatie tussen stealthy schuilen en op een horde monsters afrennen om ze uit te schakelen houdt ons geboeid.

12. Destiny
PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Destiny is meer dan een spannend beloningssysteem. Destiny is ook één van de best doordachte shooters van deze generatie, met toegankelijke shootermechanieken en een overkoepelende online-omgeving die samenwerken tegen zowel de kunstmatige intelligentie als tegen andere spelers tot kunst verheft. ‘Even Destiny spelen’ is er dan ook niet bij. Dankzij de verfijnde schietactie in zowel PvE als PvP kunnen we maar geen afscheid nemen van Peter Dinklage en zijn onsamenhangende gezwets. We weten het: Destiny lag met weinig content in de winkels en blinkt verhalend allerminst uit. Anderzijds lagen weinig shooterfanatici daar wakker van nadat ze werden geconfronteerd met de uitdagende raids en strikes, de naadloze online-ervaring en de altijd aanwezige kans op betere loot.

 

11. Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Wii U

Als het om platformers gaat, zijn de consoles van Nintendo nog steeds heer en meester. Het vervolg op het door Retro Studios ontwikkelde Donkey Kong Country Returns is daarom nog kleurrijker, afwisselender en creatiever. In menig game zijn de glibberige ijslevels het absolute dieptepunt, maar Tropical Freeze weet door spelers precies genoeg controle over de grote gorilla te geven geen uitglijder te maken. De muziek wordt in deze uitstekende game verzorgd door veteraan David Wise, die met zijn mysterieuze klanken net als vroeger exact de juiste snaar weet te raken. Het maakt van Tropical Freeze een game die oogt als een game uit 2014, maar tegelijkertijd net zo fantastisch speelt en klinkt als een game van vroeger.

10. The Banner Saga
iOS, Android, PC, Mac, Vita

Deze tactische vikinggame voelt als de ideale kerstfilm. Niet een van die vriendelijke 3D CGI-ervaringen, maar juist zo’n grimmige, getekende klassieker als Scrooge of de Grote Vriendelijke Reus. De besneeuwde wereld van The Banner Saga is koud en dodelijk. De twee karavanen die je leidt, kun je slechts met pijn en moeite in leven houden. En dan worden ze ook nog eens opgejaagd door een demonische horde die onverslaanbaar blijkt. Dit leidt tot veel emotionele momenten en een einde dat je zeker bij zult blijven. Het wachten op het vervolg is daardoor een behoorlijke kwelling.

 

9. Endless Legend
PC, Mac

Een game waarbij je hele steden kunt verhuizen op de rug van een reusachtige kever kan niet slecht zijn. Endless Legend durft het aan om in een genre vol gevestigde namen als Civilization en Total War radicaal te vernieuwen. Met succes, want deze groots opgezette game betovert met zijn originele facties, heerlijke besturing en de slimme vermenging van verhaal en gameplay. Niet alleen het strategische brein wordt op zijn wenken bediend; ook de zintuigen worden rijkelijk getrakteerd op prachtige beelden en muziek waar je bij weg droomt.

 

8. Far Cry 4
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Ubisoft-game Far Cry 4 verscheen vlak na het door technische problemen geteisterde Assassin’s Creed: Unity. Gelukkig heeft deze shooter nergens dezelfde problemen. Het verhaal mag dan misschien geen Oscars winnen, maar een mooiere gamewereld dan Kyrat zie je zelden. Er zijn enorm veel missies te doen en de afwisseling in de game is groot. Het ene moment vil je een wolf in zijn grot, het volgende rijd je op een olifant een paar medewerkers van slechterik Pagan Min plat. Coöp tilt de game naar een nog hoger niveau, want er zijn veel mogelijkheden aan de spelwereld toegevoegd om het avontuur samen op te pakken. Far Cry 4 doet niet héél veel nieuw in vergelijking met het voorgaande deel, maar perfectioneert de formule wel.

7. Titanfall
PC, Xbox 360, Xbox One

Het regende in 2014 robots in Titanfall. Letterlijk. Deze spectaculaire shooter had de lastige taak om zichzelf en de Xbox One op de kaart te zetten. Titanfall heeft geen echte singleplayer, maar wist wel veel goed te maken met een gevarieerde multiplayer waarin je zowel te voet te werk gaat als extreem wendbare pilot als dat je dood en verderf zaait vanuit de cockpit van een Titan. Die afwisseling en het moordend tempo waarin de gehele game zich laat spelen, zorgt er voor dat Titanfall zijn positie in deze lijst meer dan verdiend heeft. Zeker na de vele gratis updates: Titanfall is een completere, betere game geworden, zelfs maanden nadat de shooter in de winkels lag. Service.

 

6. Dark Souls 2
PC, PS3, Xbox 360

Demon’s en Dark Souls-bedenker Hidetaka Miyazaki was veel minder betrokken bij Dark Souls 2 en dat was te zien. Desondanks is het tweede deel een fantastische imitatie van zijn visie, zij het iets minder samenhangend. De game puilt uit van zenuwslopende momenten en onheilspellende omgevingen. Die bezoek je vanuit het dromerige, deprimerende Majula, een uitvalsbasis die we nooit meer zullen vergeten. Het was de start van een moeizame maar bevredigende reis. Een tocht die ons op sluwe wijze kennis liet maken met het verfijnde vechtssysteem.

5. Bayonetta 2
Wii U

Zo revolutionair als zijn voorganger is Bayonetta 2 niet. Wel is deze Wii U-exclusive net zo bevredigend, wild en uitdagend als het vorige avontuur met de gelijknamige heks in de hoofdrol. Dergelijke tot in de puntjes uitgewerkte gameplay tref je bijna nergens anders aan. Met de term button-bashing doe je deze actiegame absoluut tekort: wie wil excelleren in het bevechten van uit de kluiten gewassen engelen en demonen, zal de beste wapens, moves en combo's meester moeten maken. Het verhaal en de tussenfilmpjes die dat uit de doeken doen, vormen slechts kleine smetjes op het blazoen van dit juweel van een spel - afkomstig van de nog altijd kundige Japanse knappen koppen bij Platinum Games.

 

4. Wasteland 2
PC, Mac, Linux

Klassieke rpgs geven je de tijd en de mogelijkheden om je omgeving rustig en bedachtzaam te verkennen. Daardoor komt de post-apocalyptische wildernis van Wasteland 2 nog meer tot leven. Dat, gecombineerd met een duister gevoel voor humor en keuzes die er echt toe doen, maken Wasteland 2 tot het spel dat Fallout fans van het eerste uur altijd al wilden.

3. Mario Kart 8
Wii U

De discussie omtrent 'de beste Mario Kart' zal waarschijnlijk nooit in het voordeel van één bepaald deel worden beslist. Vlak voor de zomer van 2014 meldde zich echter zonder meer het mooiste, strakste en meest verfijnde deel van allemaal: Mario Kart 8. Racen zonder zwaartekracht was weliswaar de grootste vernieuwing voor de franchise, maar de combinatie van nauwlettende physics en oogstrelende graphics maakten deze editie voor de Wii U tot een van de absolute toppers van 2014. Bovendien ging de game viral dankzij Luigi's dodelijke blik en YouTube-integratie én is het een van de eerste games waarbij Nintendo (op geheel eigen wijze) aansprekende downloadable content presenteert. De beste pure consolegame van het jaar, wat ons betreft.

 

2. Hearthstone: Heroes of Warcraft
iOS, Android, PC, Mac

"Easy to play, hard to master" is de perfecte zinspreuk bij het populaire Hearthstone. De game is voor iedereen te spelen op vrijwel elk platform. Hearthstone (20 miljoen spelers in september 2014) krijgt in tegenstelling tot World of Warcraft (7 miljoen spelers) steeds meer aanhang en kwam recentelijk uit op het meest gebruikte mobiele besturingssysteem: Android. Nu nog 'slechts' voor tablets en pc maar begin 2015 verschijnen de versies voor iPhone en Androidtelefoons. Wij verwachten geen daling in het aantal gebruikers. Als enige minpuntje van Hearthstone noemden wij het ontbreken van kaartruil. Aan de andere kant maakt dit het spel misschien juist wel toegankelijker en belangrijker: helemaal gratis. Het is zelfs vermakelijk om een potje te spelen tegen iemand die vaker shopt dan speelt en zo'n speler uitschakelen voelt extra goed. 

 

1. Dragon Age: Inquisition
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

De nieuwste Dragon Age is zonder twijfel Game van het Jaar. Waar veel grote titels in 2014 teleurstelden, wist BioWare juist gamers te verrassen met méér dan ze verwacht hadden. Perfect is Inquisition zeker niet. Met name het gevechtssysteem is niet zo intelligent als het had moeten zijn. Maar daartegenover staan enorme, gevarieerde gebieden om te doorkruisen, een verhaal met spectaculaire en indrukwekkende momenten en een game die zelfs na dertig uur spelen blijft verrassen met nieuwe spelelementen. Wat er allemaal gebeurt gaan we niet verklappen, want iedere twist is een onderdeel van de onmisbare ervaring.

 

Deze lijst is samengesteld in samenspraak met en geschreven door de gehele Gamer.nl-redactie.