Achtergrond
mortal shell

Ben ik nou zo slecht of is Mortal Shell zo moeilijk?

Dit is geen review

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
In plaats van dit achtergrondartikel had hier een review van Mortal Shell kunnen staan. Maar dan zou ik de game wel uitgespeeld moeten hebben, en dat lukte me niet. In ieder geval niet op tijd voor de release. Ik vraag me af wie of wat verantwoordelijk is: ben ik dat of is het de game? Omdat ik geen volledig oordeel kan vellen, misgun ik mezelf het voordeel van de twijfel. Ik zal wel niet goed genoeg zijn.

Het moest een keer gebeuren. Ik doe het mezelf ook aan, want ik ben voortdurend op zoek naar spellen als Dark Souls, in de volksmond ‘soulslikes’ genoemd. Alleen al daarom stond Mortal Shell hoog op mijn lijstje. Helaas maken veel ontwikkelaars de denkfout dat de games van ontwikkelaar FromSoftware zo goed zijn vanwege de moeilijkheidsgraad. Het is er onderdeel van, maar niet de kern. Dat is het onbekende. Je wordt hun wereld ingetrokken omdat je bij iedere stap denkt: wat gaat me nu weer overkomen?

Weinig ontwikkelaars zijn erin geslaagd om die formule met succes na te maken. Soms leverde het een te vaag verhaal op, met personages die spraken in raadsels zonder oplossing. Ja, ik heb het over jou, Remnant: From the Ashes. Andere spellen waren wat concreter, maar sloegen de plank mis wat betreft het vechtsysteem. Er zit een verschil tussen behoedzaam en ronduit log, zie Lords of the Fallen. Er zijn gelukkig ook genoeg goede voorbeelden te vinden: Ashen, Blasphemous, Salt & Sanctuary, Hollow Knight, het eerdergenoemde Remnant: allemaal games die de juiste elementen van FromSoftwares formule hebben verwerkt in hun eigen mengsel.

mortal shell

Soulslike it or not

En dan is er vanaf nu Mortal Shell. Alle Souls-ingrediënten lijken aanwezig. Je begint de game met niets, niet eens kleding of een wapen. Het idee is dat je op zoek gaat naar zogeheten Shells om in te kruipen, gebaseerd op archetypes van klassieke role-playing games. Zo is er een Shell die overduidelijk geïnspireerd is door de warrior-klasse. Later vind je nog een rogue-achtige Shell, die minder klappen kan hebben, maar meer uithoudingsvermogen heeft. Iedere Shell speelt net wat anders en heeft unieke upgrades om je speelstijl verder te personaliseren.

Het verhaal van Mortal Shell is ook erg Soulsiaans. Het wordt in flarden verteld, met wollige woorden en op deprimerende toon. De Shells spelen daarbij een belangrijke rol. Je leert ze letterlijk steeds beter kennen door er ervaringspunten in te stoppen. Met iedere nieuwe upgrade krijg je weer een stukje plot. Zelfs de items werken op eenzelfde manier. Er liggen allerlei spullen voor het oprapen, maar wat voor effect die hebben weet je pas wanneer je ze probeert. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe effectiever ze worden en hoe meer uitleg je krijgt. Een origineel concept dat bijdraagt aan het ongrijpbare karakter van de spelwereld, maar ook een bron van frustratie.

Ik ben Mortal Shell stug blijven spelen, ook toen ik vijftig keer van dezelfde baas een pak slaag kreeg.

Waar is de bijsluiter?

Sommige gebruiksvoorwerpen zijn duidelijk zeldzaam en daar wil je niet te vrij mee omspringen. Wie weet doet het wel iets wat heel goed van pas komt in het heetst van de strijd. Aan de andere kant: misschien heeft het wel een nadelig effect. Want zulke items zitten er ook tussen. Zo is er een paddenstoel die je vergiftigt de eerste paar keer dat je ‘m eet. Maar na drie keer is je lichaam eraan gewend en word je juist een paar minuten immuun voor alle soorten gif. In theorie is het een gewaagd en gelaagd systeem, maar in de praktijk zorgt het ervoor dat je items eerst in een veilige omgeving wilt proberen. En als het effect dan heel gunstig blijkt, doet het extra pijn dat je zojuist je enige exemplaar van dat item hebt verspild.

Frustrerend of niet: Mortal Shell fascineert. Het vechten is misschien niet zo soepel als je zou willen, maar het is zeker bedachtzaam. En de mogelijkheid om jezelf op ieder moment in steen te veranderen om zo de schade van een inkomende aanval teniet te doen, is een van de meest innovatieve dingen die ik in jaren heb gezien. Je kunt het als verdediging gebruiken, maar ook inzetten terwijl je zelf aanvalt. Je verandert dan acuut in een standbeeld, middenin je aanvalsanimatie. Je bent vrij om te bepalen wanneer je versteent en wanneer je weer tot leven komt, door de zogeheten Harden-knop op het juiste moment in te drukken en weer los te laten. Dat voegt een interessante laag toe aan een verder vrij basaal vechtsysteem.

mortal shell

Die hardened

Ik ben Mortal Shell stug blijven spelen, ook toen ik vijftig keer van dezelfde baas een pak slaag kreeg. Ik verzamelde alle helende items die ik kon vinden (ja, je moet ze iedere keer weer zelf verzamelen en nee, het zijn er eigenlijk nooit genoeg) en versloeg steeds dezelfde vijanden tot ik genoeg materiaal bij elkaar had geraapt om mijn personage wat sterker te maken. Zo leerde ik zelfs de wirwar aan identieke ogende paden uit mijn hoofd, want die zijn niet kenmerkend genoeg dat je ze van nature van elkaar kunt onderscheiden. Na uren zwoegen kwam ik zowaar verder. Ik ontdekte een nieuwe plek, versloeg een tussenbaas en kamde meteen het gebied erna uit. Het kostte me weliswaar al mijn items, maar ik vond ondertussen tal van nuttige upgrades om mijn uitrusting weer wat te versterken.

Dat bleek hard nodig, want meteen erna stond me de eerste ‘grote’ baas te wachten. Ik gooide mezelf vol overtuiging en nog zonder al die upgrades tegen deze muur die Mortal Shell opwierp. En het lukte. Na een uur had ik ‘m eindelijk verslagen… en toen kwam fase twee. Ik werd genadeloos afgemaakt, wat voor mij het signaal was om terug te gaan en mijn personage te upgraden. Ik vocht mezelf weer dat hele gebied door, dit keer van achter naar voren, op weg naar het aambeeld waar ik mijn wapen kon verbeteren. Niemand stond mijn overwinning nog in de weg; ik was niet meer te stoppen.

mortal shell

Oneerlijk is eerlijk

Maar toen stuitte ik op een obstakel. Geen spreekwoordelijke muur dit keer, maar een miezerige verhoging waar je in principe makkelijk op zou moeten kunnen klimmen of springen. Er is alleen geen klim- of springknop in Mortal Shell. Kortom: ik zat vast in een gebied zonder uitgang en het verslaan van de baas was mijn enige ‘optie’ om verder te komen. De upgrades die me daarmee zouden kunnen helpen, kon ik niet doorvoeren zonder aambeeld. Het hielp ook niet dat er in de hele omgeving precies nul helende items lagen.

Ik heb het nog een paar keer zonder al die hulpmiddelen geprobeerd, maar daarna ging mijn PS4 uit. Ik was er klaar mee en besloot dit achtergrondartikel te schrijven. Een review ging er toch niet meer van komen, maar ik wilde er wel iets over zeggen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik na het schrijven van dit stuk nog één poging heb gedaan om die beruchte baas te verslaan. Ik wilde aan mijn partner laten zien hoe moeilijk het was. Uiteraard lukte het toen wel, maar er was al iets gebroken in mij.

Na dat gevecht ben ik Mortal Shell op een heel andere manier gaan spelen. Ik was niet meer oprecht aan het vechten. In plaats daarvan manipuleerde ik de vrij domme tegenstanders zodat ze mij niet of nauwelijks konden raken. Het zou me niet nog een keer gebeuren dat ik op heldhaftige manier al mijn helende items opmaak en daar vervolgens extra hard voor wordt afgerekend. Dat gebeurde gelukkig niet, maar er staat wel weer een grote baas op me te wachten. En vooralsnog gunt hij me niet eens de schijn van kans.

mortal shell

Spelregels zijn spelregels

Misschien ben ik gewoon te slecht voor dit spel. Die gedachte ging de afgelopen week door mij heen. Maar als het zo moet, wil ik dan wel goed genoeg worden? Ik kan niet zoveel met games die zonder aankondiging hun spelregels veranderen om het nog uitdagender te maken. Waarom kon ik ineens niet meer terug bij die ene baas? Hoezo was er in dat gebied geen mogelijkheid om te upgraden en bij alle locaties daarvoor wel? En was het nou echt te veel gevraagd om me wat helende items te geven?

Mortal Shell is niet gemaakt om vergevingsgezind te zijn, dat weet ik. Dat is ook helemaal niet erg, integendeel. Maar je moet als speler wel de ruimte krijgen om te experimenteren en te leren. Mortal Shell beloont je vooral als je perfect speelt, en straft vrij genadeloos als je dat niet doet. De game is momenteel ook nogal uit balans. Je kunt vanaf het begingebied zelf bepalen welke kant je opgaat, maar een van die paden leidt meteen naar veruit de beste Shell van het spel. Deze huls gaat gepaard met een enorme levensbalk, en je kunt er een vaardigheid voor vrijspelen waarbij je per gedode vijand een aanvalsbonus krijgt, zolang je zelf maar niet tussentijds doodgaat. Hak een uurtje de simpelste vijanden die je kunt vinden in de pan en je hebt al zo’n absurd hoge bonus dat bazen daarna een lachertje zijn. Wie toevallig als eerste op deze Shell stuit, heeft dus een compleet andere ervaring.

Ik vind daar iets van, net als van het bizar priegelige en slecht leesbare lettertype, de Dark Souls van de fonts. Maar goed, dit is geen review van Mortal Shell.

Mortal Shell is vanaf 18 augustus verkrijgbaar op pc (alleen Epic Games Store), PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vervolg op Golf Story is uitgesteld Take-Two heeft domeinnaam voor GTA Vice City Online in het bezit
7

Reacties op: Ben ik nou zo slecht of is Mortal Shell zo moeilijk?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 18 augustus 2020 11:32
  Games van FromSoft zijn niet moeilijk, ze vereisen oefening en behendigheid (of gewoon genoeg kennis van de wereld zodat je jezelf een enorme voorsprong kan geven). Dat is de definitie van normal/medium difficulty. Copycats gaan de fout in juist omdat ze teveel op de hype in gaan en dus inderdaad games die tergend moeilijk zijn produceren.

  Op zich is daar niets mis mee want ook daar is een markt voor, maar het is geen souls-like. Meer een Ninja Gaiden-like.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 18 augustus 2020 11:59
  @gimbal2
  Zoals ik in mijn reactie hieronder aangeef heb ik redelijk wat reviews gelezen en bekeken, maar niemand haalt eigenlijk de moeilijkheid aan. Sommige geven aan dat ze de game juist als makkelijker ervaren dan de Souls games. Wellicht had Marcel zijn dag niet of zichzelf een verkeerde manier van spelen aangeleerd.

  Zo speelde ik in Bloodborne een tikkeltje te aggressief en probeerde een enemie net die keer extra te hitten, terwijl daar helemaal geen mogelijkheid / tijd voor was. Dat heeft wel paar uurtjes geduurd dat ik daar vanaf was. Tot die tijd vond ik Bloodborne een stuk moeilijker dan de DS games, maar toen ik mijn speelstijl had aangepast ging ik zonder grote problemen door de game…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 18 augustus 2020 11:55
  Ik wil deze game graag spelen, maar de reviews lopen nogal uiteen. IGN geeft bijvoorbeeld maar 2 van de 5 sterren en heeft als conclusie dat ze deze game niemand zouden willen aanraden. PC Gamer en Gamespot geven de game echter weer 4 van de 5 sterren.

  Ook onder de Youtubers lopen de cijfers/beoordelingen nogal uiteen. Youtuber FightinCowboy is positief over de game en noemt het een: Dark Souls Jr. en geeft de game een 8. Ik heb meerdere walkthroughs van hem bekeken die me hebben geholpen met de Dark Souls trilogie en Bloodborne.

  @Marcel, ik weet dat het geen review is. Maar als je een cijfer moest hangen aan de game voor wat je tot zover hebt gespeeld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 18 augustus 2020 12:17
  @garciagarcia Dat de reviews uiteenlopen snap ik wel, want de spelervaring die je hebt/krijgt is sterk afhankelijk van welke route je als eerste kiest, vermoed ik. Ik koos denk ik voor de 'verkeerde' en kwam daardoor nou net in het gebied terecht waar je vast komt te zitten tot je de baas verslaat. Bij de andere gebieden is dit niet het geval. Als je wel de vrijheid behoudt om terug te gaan naar eerdere gebieden dan kun je uit de andere plekken upgrade-items verzamelen en jezelf zo sterker maken om de moeilijkheidsgraad omlaag te brengen. Dat kon ik dus niet. Maar inmiddels heb ik dus een Shell gevonden die het weer te makkelijk maakt. Dus het is een beetje all over the place.

  Dat gezegd hebbende scratcht het voor mij wel die Dark Souls-itch. Er zitten echt heel leuke mechanics in, het combosysteem is vloeiend, die Harden-ability vind ik echt goed gevonden.

  Anderzijds kun je ook wel echt goed zien dat het gemaakt is door een klein team en dat er dus compromissen gesloten moesten worden. Zo zijn er niet veel verschillende soorten vijanden. Maar goed, dat boeit me verder niet echt.

  Een cijfer, tja, het is niet voor niets geen review ;) Het begon voor mij heel sterk, toen werd het echt ff frustrerend en inmiddels schommelt het een beetje daartussen, al ben ik nog overwegend positief hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 18 augustus 2020 12:59
  @Mcvroegrijk Bedankt voor je reactie! Ik ga de game in ieder geval wel een kans geven. De review volgt nog wel of ga je die helemaal niet meer schrijven?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 22 augustus 2020 14:19
  En als het effect dan heel gunstig blijkt, doet het extra pijn dat je zojuist je enige exemplaar van dat item hebt verspild.

  Jij bent een van de eerste die het speelt. Eer de "rest" het kan spelen zijn er guides en dat soort dingen om dat te voorkomen. Ik zie dat dus niet als minpunt als mainstreamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mrakd

  • 24 augustus 2020 09:21
  Hey Marcel, dit is hoe reviews vaker moeten zijn! Heb het met plezier gelezen en het is een eerlijk, persoonlijk verhaal over hoe jij de game hebt beleefd inclusief alle gamekennis die je hebt (over soulslike games). Mag van mij best vaker zo dan de standaard review template!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.