Indie Game: The Movie (2012)

Geen snelle actie, explosies of enorme monsters in deze film, maar gewoon de rauwe werkelijkheid van het leven van een indie-ontwikkelaar. In Indie Game: The Movie worden een aantal onafhankelijke ontwikkelaars gevolgd die allemaal maar één doel hebben: succes boeken met hun eigen unieke spellen. Onder andere Edmund McMillen, bekend van Super Meat Boy en The Binding of Isaac staat centraal, evenals Phil Fish (Fez) en Jonathan Blow (Braid). De film werd enorm goed ontvangen op de verschillende festivals en is nu ook digitaal verkrijgbaar. Eigenlijk verplichte kost voor iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in de gameindustrie.

 

The King of Kong: A Fistful of Quarters (2007)

In deze documentairefilm gaan we terug naar de arcadehallen. Steven Wiebe, een 35-jarige Amerikaan, probeert met alle macht het wereldrecord voor het arcadespel Donkey Kong te breken. Dit record neergezet in 1982 is al jaren het stokpaardje van Billy Mitchell. Als Wiebe de scoren weet te breken, barst er een enorme strijd los.

Critici roemen de documentaire en komen soms superlatieven tekort om de film te beschrijven. Het feit dat de strijd om het record ook nu nog steeds door loopt, is daarnaast ook een mooi feitje. Voor de arcadeliefhebber, maar ook voor de geïnteresseerde in het meest triviale van het triviale, is dit zeker een aanrader.

The Last Starfighter (1984)

Wie minder van de realiteit houdt, kan ook een stapje terug nemen naar de jaren tachtig. In The Last Starfighter is Alex Rogan de held van een trailerpark. Na het uitspelen van de arcadegame Starfighter, wordt hij opgemerkt door een Alien Defense Force, die zijn kwaliteiten als gamer wel kunnen waarderen. Het arcadespel Starfighter is namelijk niet zomaar een spel, maar een heuse simulatie van een levensecht conflict. Voor Rogan zit er niets anders op dan zich te mengen in de strijd en het gevecht aan te gaan.

Behalve voor jaren tachtig-liefhebbers, is deze film ook interessant voor de van CGI-connaisseurs. Het was samen met Tron één van de eerste films die er intensief van gebruik maakte. Plus dat gamers het verhaal wellicht kennen van Star Raiders II, het spel voor de 8-bit Atari-spelcomputers. Uitstekende film dus voor een middagje nostalgie.

WarGames (1983) en WarGames: The Dead Code (2008)

Meer jaren tachtig-vermaak is te beleven met WarGames. In deze film breekt een jonge hacker, zonder het zelf goed en wel in de gaten te hebben, in bij de centrale computer van het Amerikaanse leger. Deze computer is geprogrammeerd om mogelijke uitkomsten van een nucleaire oorlog te voorspellen. De hacker, David Lightman, denkt echter dat het hier een spelletje betreft en start zo bijna de Derde Wereldoorlog.

De film is zeer degelijk en zeker het bekijken waard. Met WarGames: Defcon 1 is er ook nog een PlayStation en PC-spel te vinden dat zeer losjes gebaseerd is op de film. Mensen die een hekel hebben aan de jaren tachtig, hebben overigens nog een alternatief. In 2008 werd er een vervolg uitgebracht onder de naam WarGames: The Dead Code. De bioscopen heeft die film echter nooit gezien, dus wees gewaarschuwd.

eXistenZ (1999)

eXistenZ is een niet geheel onverdienstelijke actiefilm. In deze futuristische achtbaanrit is het leven van de beste game-ontwerper ter wereld niet zeker. Qua looks is ze ongeveer het tegenovergestelde van de eerdergenoemde Edmund McMillen, maar qua vaardigheden kan ze aardig wedijveren met de schuwe ontwikkelaar. Sterker nog, ze heeft eXistenZ ontworpen, een virtueel reality-spel dat zijn weerga niet kent. Wanneer ze het wil uittesten met een focusgroep, wordt ze in de schouder geschoten en gered door een bewaker gespeeld door Jude Law. Wat volgt is plotwending na plotwending, om vervolgens met een plotwending te eindigen. Conclusie: Goed popcornvermaak met een leuke gamesausje.

 

Tron: Legacy (2010)

Zo’n twee jaar geleden stonden we allemaal vol enthousiasme en goede hoop in de rij voor Tron: Legacy. Na bijna dertig jaar kwam er dan eindelijk een vervolg op Tron, de cultfilm uit de jaren tachtig. Waar destijds de kritiek was dat het er allemaal audiovisueel prachtig uitzag maar het verhaal niet denderend was, kunnen we deze conclusie voor Tron: Legacy rustig doortrekken.

In dit tweede deel maakt Jeff Bridges weer zijn opwachting. Dit keer speelt hij de verdwenen vader van zoon Sam Flynn. Op een dag krijgt Flynn te horen dat zijn vader wellicht nog in leven is en te vinden is in een arcadehal. Niet veel later bevinden vader en zoon zich in een cyberwereld waarin ze moeten vechten voor hun leven. Met muziek van Daft Punk en werkelijk prachtige beelden mag je deze film eigenlijk niet missen.

Gamer (2009)

Een film met Gerard ‘Mr. Sparta’ Butler mag zeker niet ontbreken in dit lijstje, maar dan vooral door de titel van de rolprent. Gamer is geen ijzersterke film, maar heeft niettemin een leuke gamegerelateerd plot. In de toekomst krijgen ter dood veroordeelde gevangen namelijk nog een laatste kans om hun vrijheid terug te winnen: meedoen aan een uiterst gevaarlijk virtual reality-spel, waarbij men moet vechten tot de dood. Hoofdpersoon Kable (Butler) is één van de personen die zijn vrijheid probeert terug te winnen.

Hoewel de film allesbehalve sterke kritieken heeft gekregen, is niet iedereen het daar mee eens. Zo heeft criticus Steven Shaviro een bijna tienduizend woorden tellende blogpost geschreven om de film te verdedigen. Eigenlijk zou je deze film dus alleen al om de bloed, zweet en tranen van deze man moeten bekijken.

Ben X (2007)

Afsluiten doen we met een film van Belgische bodem. De autistische Ben wordt dagelijks gepest op school. Thuis tijdens het spelen van MMORPG Archlord voelt hij zich echter wel thuis. Na een nieuw incident wil Ben stoppen met leven. Een medespeler genaamd Scarlite weet hem echter van deze gedachten af te brengen en samen komen ze met een plan voor wraak.

Met het winnen van verschillende prijzen is deze film zeker te beschouwen als een succes. Het weet ondergeschoven problematiek, zoals autisme, te vangen in een goed verhaal waarin games een grote rol spelen.

Ook noemenswaardig: Chasing Ghosts: Beyond the Arcade, Second Skin