De Premium Stereo Gaming Headset is een stereokoptelefoon die voornamelijk is gemaakt van plastic, waardoor die op zich wel stevig, maar niet erg premium aanvoelt. De koptelefoon heeft grote overear-oorschelpen met zachte randen die je makkelijk kunt vervangen wanneer ze verslijten. Er zitten geen scharnieren of dergelijke in de oorschelpen of de beugel, maar die laatste geeft voldoende mee dat de koptelefoon op kleinere en grotere hoofden past.

Omdat de koptelefoon een over-ear-model is, zit ’ie ook voor langere tijd comfortabel. Het geluid van de neodymium speakers van de headset is wat je zou verwachten in deze prijsklasse: een vol stereogeluid dat nergens overdondert maar ook zeker niet goedkoop klinkt. Geen gerammel of gepiep, maar ook niet het kraakheldere geluid dat je bij een duurdere surround-koptelefoon wel krijgt.

4Gamers Premium Stereo Gaming Headset voor PS4

Afstandsbediening

Voor gamen volstaat het geluid in ieder geval prima, zeker wanneer je audio van een game combineert met voicechat. Dat is ook gelijk de hoofdreden om voor deze 4Gamers Premium Stereo Gaming Headset te kiezen. In het snoer zit een afstandsbediening met volumeregelaars voor stem en game-audio verwerkt, en daarnaast een muteknop voor de microfoon. Die regelaars werken prima en soepel en zitten ver genoeg uit elkaar om blind te kunnen bedienen.

De microfoon zit in de rechter oorschelp verwerkt, in een klein gaatje. In eerste instantie had plaatsing in het snoer logischer geleken, maar dan zou je vaak geritsel in de microfoon hebben waneer je aan de schakelaars zat. Met een knopje in de schakelaar zet je de microfoon op mute, een niet te missen indicatielampje kleurt dan rood of groen. De microfoon levert echter niet het geluid op wat je zou verwachten van een koptelefoon die juist voornamelijk voor audiochat is bedoeld. Het geluid klinkt wat dof en ver weg, zeker vergeleken met het headsetje dat Sony bij de PS4 levert, alsook met andere reguliere koptelefoons met microfoon die je onderin de Dualshock 4 kunt steken, zoals de headset van je telefoon.

Ja, het is handig dat er een volumeregelaar in het snoer zit waarmee je makkelijk en afzonderlijk van elkaar het volume regelt van wat je hoort en wat je zegt. Maar het snoer waar je de koptelefoon mee aan moet sluiten is verre van handig: hoewel het lang is, splitst ’ie op het einde naar usb en mini-jack. Eentje moet in je tv, de ander in je PS4. Veel speling is er niet; wie de PS4 niet vlakbij de tv heeft staan heeft al een probleem. Bovendien is het in eerste instantie even zoeken hoe je je geluid nu precies moet instellen: chataudio loopt via het USB-snoer, geluid van de game komt uit de mini-jack. Je kunt ze ook allebei via usb laten verlopen, maar in dat geval heb je geen afzonderlijke controle over beide geluidskanalen.

4Gamers Premium Stereo Gaming Headset voor PS4

In de controller

Wat dat betreft voelt deze koptelefoon toch wat aan als de vreemde eend in de bijt, zeker omdat ’ie gelicenseerd is. De meeste mensen zullen een koptelefoon als deze namelijk helemaal niet nodig hebben. Met de draadloze Dualshock 4 tover je iedere doorsnee koptelefoon met microfoon om tot een semi-draadloze multiplayer-headset. En wil je ook het geluid van de game horen door de koptelefoon die je gewoon onderin je controller prikt, hoef je alleen maar de PS-knop in te drukken. In het controllermenu regel je makkelijk of je alleen chat of ook het geluid van de game hoort en hoe hard het volume staat.

Toegegeven, wie de twee kanalen afzonderlijk van elkaar wilt regelen moet bij een koptelefoon als deze zijn. Maar dan nog voelt het vreemd om een lang snoer met twee plugs te moeten gebruiken. De 4Gamers Premium Stereo Gaming Headset in die zin doet wat hij belooft, maar we hadden liever een oplossing gehad waarbij het snoer niet in de PS4 moest, maar in de controller.

Cijfer: 6,5

Prijs: 54,95 euro

Plus: Handige volumeschuiven, prettige zachte oorschelpen
Min: Omslachtige manier van aansluiten, dof geluid uit de microfoon, plastic voelt goedkoop aan