Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim

Mario-petje af voor Nintendo

Mensen die al decennialang Nintendo-consoles in huis hebben staan, hadden altijd één zekerheid in het leven: wanneer het bedrijf achter de schermen aan een nieuw systeem werkt, drogen de gamereleases op de huidige console op. Dit lijkt met de Nintendo Switch echter verleden tijd, zo bewees de eerder deze week uitgezonden Direct-livestream.

De laatste levensjaren van systemen als de Wii, Nintendo 64 en GameCube waren nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Heel gek was dat ook niet; Nintendo moest zijn aandacht verdelen over de betreffende console, de opvolger én de handheld die op dat moment ook ondersteund moest worden. Aangezien andere uitgevers – enkele uitzonderingen daargelaten – het vaak lieten afweten op die consoles, viel er al gauw niets meer te spelen. Terwijl Nintendo de line-up van het volgende systeem klaarstoomde, zaten eigenaren met hun duimen te draaien of startten ze nog maar eens Nintendo-games van enkele jaren geleden op. Het was bij wijlen frustrerend, maar lag wel in de lijn der verwachting.

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim -62420728

Even leek het erop dat Switch-eigenaren hetzelfde lot beschoren was. Na de release van Zelda: Tears of the Kingdom, een zwanenzang van ontzagwekkende proporties, stonden er nauwelijks nog grote games op de planning. Natuurlijk, Pikmin 4 is een welkome toevoeging voor een relatief selecte doelgroep, en met Everybody 1-2-Switch doet Nintendo weer eens een poging de gehele familie aan te spreken, maar na deze zomer veranderde de line-up in een dor woestijnlandschap.

Heel gek vonden we dat met z’n allen niet. Nogmaals: we waren gewend dat het bedrijf zijn consoles in de schemerjaren aan hun lot overliet, en er bestaat geen twijfel over dat Nintendo achter de schermen aan een opvolger op de Switch werkt. Daar moeten natuurlijk ook games voor worden gemaakt, zowel voor op de dag van release als de jaren daarop. We hebben geen idee wanneer het nieuwe systeem uitkomt of überhaupt wordt onthuld, maar het kan niet anders of de voorbereidingen zijn in volle gang. We legden ons dus neer bij een aankomende periode waarin we nog wat van onze backlog op de Switch konden inhalen. En ach, zes volle jaren aan ondersteuning waren toch al ruim voor Nintendo’s doen.

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim -62420733

Overspannen geldtellers

Maar toen zond het bedrijf eerder deze week dus een Direct-livestream uit. En wat blijkt? Nintendo gaat de meer dan honderd miljoen Switch-eigenaren toch niet compleet negeren. Sterker nog, er staan best wat grote releases op de planning.

De grootste is zonder twijfel Super Mario Bros. Wonder. Misschien haal je je schouders op bij een nieuwe tweedimensionale Mario-platformer, maar onderschat het niet: die games verkopen als een bezetene. Wat heet: zelfs de Switch-overzetting van New Super Mario Bros. U is meer dan vijftien miljoen keer verkocht! En dan ziet Wonder er ook nog eens verfrissend uniek uit, én komt het spel uit in het jaar dat Mario het witte doek heeft veroverd. Nintendo’s overspannen geldtellers hebben alvast hun vakantiedagen naar volgend jaar overgeheveld.

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim -62420734

Ook op de planning dit najaar staat de remake van Super Mario RPG. Het origineel, dat in Europa nooit op de SNES uitkwam, is een ware cultgame en dankzij moderne graphics kan straks heel de wereld deze unieke mix van Mario met turn-based gevechten ervaren. Het bedrijf gooit er in november ook nog even een nieuwe WarioWare tegenaan, om er zeker van te zijn dat Switch-gamers zich niet gaan vervelen. Pokémon-fans kunnen aan de slag met dlc voor Scarlet en Violet en dit najaar verschijnt dan toch echt het langverwachte vervolg op Detective Pikachu. Zelfs andere uitgevers negeren het platform niet compleet; Vampire Survivors, Sonic Superstars en Metal Gear Solid: Master Collection zijn de minste niet.

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim -62420740

Het wordt nog gekker: Nintendo heeft twee Switch-games voor 2024 onthuld. We weten dus nu al dat we volgend jaar, wanneer we hoogstwaarschijnlijk staan te trappelen om de nieuwe Nintendo-console, de Switch nog niet hoeven op te bergen. Een naamloos spel rondom Princess Peach en een overzetting van 3DS-game Luigi’s Mansion 2 zijn natuurlijk niet de meest ambitieuze projecten denkbaar, maar het zijn in ieder geval twee echte Nintendo-games.

Positief verrast

PlayStation-gamers halen misschien hun schouders op bij het lezen van bovenstaande. Als Sony ergens goed in is, dan is het wel in grote gamereleases gedurende de laatste levensjaren van PlayStation-consoles. Zo konden we in de anderhalf jaar voorafgaand aan de PlayStation 5 genieten van moderne PS4-klassiekers als The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima. Maar nogmaals: Nintendo is hier notoir belabberd in, dus we kunnen stellen dat we door deze Direct-uitzending positief verrast zijn.

Ik denk dat het eens te meer het bewijs is dat de werknemers van het bedrijf in het verleden te dun uitgesmeerd werden over de console- en handhelddivisies. De meeste games die tijdens afgelopen Direct werden getoond, waren hoogstwaarschijnlijk op een draagbare spelcomputer uitgekomen als Nintendo die nog verkocht. Dat is niet meer nodig nu de Switch een console en handheld ineen is, en daar plukken wij als consumenten de vruchten van.

Nintendo’s Switch-ondersteuning verdient een pluim -62420747

Laten we niet doen alsof we tijdens de Direct de beste line-up ooit hebben gezien. Maar het is ruimschoots meer dan we van Nintendo hadden verwacht, en die meevaller is ook wat waard.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Eens hoor. Ik heb eerder keuzestress welke (indie)game ik nou weer ga doen haha. Super Mario Bros Wonder komt er sowieso en mijn zoontje zal ook blij zijn met een Luigi's Mansion (hij speelt nu vooral Mario Kart en Mario Odessey). MGS haal ik dan weer op PS5.

0
test

Een game op de Switch verkoopt altijd meer dan op een nieuwe console met de huidige userbase. Verder vind ik ze niet heel veel meer uitbrengen, dan op voorgaande consoles toen er een gelijk aantal per week over de toonbank gingen. Er is een stagnatie, maar het verkoopt nog steeds enorm veel, dus waarom terughoudend met support? Tel daarbij op dat het bedrijf niet meer voor een dedicated handheld ontwikkeld, maar puur alles voor 1 hybride, dan is het eigenlijk best karig. Het heeft bij mij nooit meer het launch jaar geëvenaard in ieder geval met een 3D Mario en Zelda. Dat riedeltje wordt natuurlijk achter de schermen opnieuw voorbereid. Geef ze eens ongelijk. Het teert goed op third party en een 2 tal first party toppers per jaar.

0

Aanbevolen voor jou