Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen

Genoeg gadgets en hardware om naar vooruit te kijken

Ook als gamer is het moeilijk om aan de jaarlijkse CES-gekte te ontkomen. In een overvolle beurshal in Las Vegas tonen techfabrikanten elk jaar weer nieuwe producten en ambitieuze prototypes, waar wij het als gameliefhebbers natuurlijk ook warm van krijgen. Grote onthullingen als de MSI Claw (een weerwoord op de ROG Ally) passeerden al in ons reguliere nieuwsaanbod, maar in dit overzicht delen we graag nog wat meer interessante onthullingen van de CES 2024-beursvloer.

Nvidia onthult RTX 4080 Super en RTX 4070 (Ti) Super

Met de aftrap van CES 2024 liet Nvidia weten een drietal nieuwe RTX 40-videokaarten per direct op de markt te zetten. De RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti en RTX 4070 Super zijn directe opvolgers en vervanging van hun non-Super voorgangers, die met deze introductie ook direct end-of­-life zijn geworden. Op den duur zullen de Super-modellen de voorgangers wegdrukken uit de winkelschappen, voor dezelfde of zelfs iets lagere adviesprijzen.

De drie Super-kaarten houden daarnaast vast aan hetzelfde stroomverbruik als hun non-Supers, maar zijn alsnog van milde upgrades voorzien. In alle drie de gevallen stijgt het aantal CUDA-kernen met een kleine marge en ook de Base- en Boost-kloksnelheden krijgen stuk voor stuk een duwtje in de rug. Afhankelijk van het precieze model zijn er ook wat aanpassingen gemaakt op het gebied van geheugensnelheden dan wel het soort geheugenbus, waarmee de totale bandbreedte van de nieuwe RTX 40-kaarten wederom iets hoger komt te liggen. Precieze vergelijkingen tussen de Super-modellen en hun voorgangers vind je op Nvidia’s officiële RTX 40-webpagina.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-b9TnAnScRlCbgqp3r5RKFw

De LG Signature OLED T maakt je televisie transparant

Meer een uniek statement voor het interieur dan een serieuze poging op de volgende nieuwe televisietrend: de Signature OLED T van LG. Vorig jaar kwam dezelfde fabrikant al op de proppen met een grotendeels draadloze Signature OLED M, waarvan deze CES-aankondiging een soort voortzetting moet worden. Niet alleen vereist het paneel zelf enkel netstroom (verdere bekabeling verloopt via de deels verborgen ‘Zero Connect Box’): het daadwerkelijke 77 inch grote scherm zweeft als het ware in een minimalistisch raamwerk. Als eindgebruiker kijk je dwars door het oled-beeld heen, alsof het een soort hologram uit Star Wars is.

Wel zo fijn voor de beeldpuristen: de Signature OLED T huist ook een oprolbaar achterpaneel, waarop de doorzichtige beelden beter uit de verf komen. Ga je dus echt even zitten voor een game of mooie film, dan hoeft het transparante unicum de kleur- en contrastprestaties niet te benadelen. Vanzelfsprekend kost zo’n speciale televisie meer dan gemiddeld. Een officiële prijsindicatie blijft nog uit, maar voor de beeldvorming: de 77 inch-uitvoering van de OLED M van vorig jaar kost nog altijd 4.999 dollar.

Watch on YouTube

Asus verbergt alsmaar meer kabels met nieuwe BTF-producten

In navolging van Gigabyte en MSI (met Project Zero en Project Stealth) zet Asus nu ook verder in op ‘kabelverhullende hardware’. De nieuwe reeks BTF-componenten van Asus’ TUF Gaming-lijn werkt samen om zoveel mogelijk kabels onzichtbaar te maken in de computerkast. BTF staat in dit geval voor ‘back to the future’, waarmee gedoeld wordt op de futuristische achterkant van de producten: daar worden zo veel mogelijk connectiepoorten geplaatst. Zo verbergt het BTF Z790-moederbord het gros van de connectoren aan de achterzijde en wordt de BTF RTX 4070 Ti Super aan de kant van de PCIe-interface van (300 watt) stroom voorzien.

Net als het geval was bij eerdere, soortgelijke productlijnen is het wel een kwestie van samenwerken. Ook Asus’ BTF-moederborden lijken enkel en alleen te werken in bijbehorende BTF-computerkasten, die achterin voldoende ruimte bieden voor al het verborgen kabelmanagement. Naast drie producten uit de lager geprijsde TUF Gaming-reeks voorziet Asus ook het Z790 ROG Maximus-moederbord en de Hyperion GR701-kast, beide uit Asus’ topsegment, van een BTF-variant.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-C99sZQ_7QvmoQDT7_z87OA

Samsung brengt Ballie terug: ronde robot met ingebouwde beamer

Oorspronkelijk al onthuld in 2020, maar pas dit jaar terug in actie gezien: Ballie, de koddige thuisrobot van Samsung. De bedoeling is dat het stukje robotica zelfstandig door je huis patrouilleert en, waar nodig, assistentie aanbiedt. Denk daarbij aan het besturen van je bestaande smartapparatuur of het autonoom opzoeken van huisdieren om daarvan beelden op te nemen en door te sturen naar je smartphone. Uniek aan Ballie is ook de ingebouwde projector, waarmee extra schermen op muren en vloeren geprojecteerd kunnen worden, mocht je die ergens nodig hebben.

Anno 2024 leunt Ballie uiteraard wat meer op verschillende ai-toepassingen, zoals het gebruik van (persoonlijke) stemcommando’s en een eigen chatbot. Hoe slim en autonoom die assistentie precies moet worden, is nog niet officieel benaderd. Wel meent Samsung dat de robot en diens twee camera’s allerlei taakjes in en rondom het huis begrijpen. Zo zou Ballie bijvoorbeeld droogte bij planten kunnen herkennen, waarna het automatisch een herinneringen stuurt om precies die plant tijdig water te geven. Richtprijzen of precieze verschijningsdata voor Ballie blijven vooralsnog wel uit.

Watch on YouTube

Razer pakt primeur met Blade 16: een oled-laptop op 240 hertz

Een CES-beurs is niet compleet zonder Razer, die hier normaliter ambitieuze prototypes uit de doeken doen. Anno 2024 speelt Razer het blijkbaar serieuzer, met een reeks doelgerichte updates voor de reeks bestaande Blade-laptops. Het grootste Blade 18-model stapt tijdig over Thunderbolt 5 (tot 120 Gbps) en de compacte Blade 14 introduceert dampkamerkoeling voor nog krachtigere chips, maar de Blade 16 is dit jaar het kopstuk: dat is ’s werelds eerste 16 inch laptop met een 240 hertz-beeldscherm.

Het scherm van de Razer Blade 16 betreft een oledpaneel op de zogeheten qhd+-resolutie: 2560 bij 1600 pixels, wederom op 16:10-schermverhouding dus. Naast de beeldverversing van 240 hertz belooft het paneel een oled-waardige responstijd van 0,2 milliseconde, wat competitieve gamers onderweg tegemoet zal komen. Voor de beeldprofessionals belooft het scherm een minstens zo oled-waardige DisplayHDR True Black 500-certificaat en belooft Razer zeker 100 procent dekking van het DCI-P3-kleurengamma. Uiteraard mogen al die mooie beloftes wat kosten: Razer hanteert een 2999 dollar instapprijs voor de lichtste afstelling van de nieuwe Blade 16-laptops.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-Az5He-1HQxKECZqeCcDfow

Lenovo en Acer (Predator) mengen zich in de geheugen- en ssd-markt

Gloednieuwe productgroepen zijn het niet, maar klaarblijkelijk willen wel meer en meer merken de opslag- en geheugenmarkt op. Dit jaar onthulden onder meer Acer en Lenovo hun eerste ‘eigen’ ssd’s en dimm-geheugen voor de zelfbouwers van pc’s, in samenwerking met de Chinese chipbakker Biwin. Beide fabrikanten bieden PCIe 4.0 en PCIe 3.0-ssd’s aan, met in het geval van Lenovo ook een gamewaardig LN960-model (tot en met 4 TB) met een hittespreider op basis van grafeen en leessnelheden tot 7,4 GB/s. Dat is zo om en nabij het snelst bereikbare op de PCIe 4.0-interface, waarmee nu ook Lenovo concurrentie vormt voor topmodellen als de Samsung 990 Pro.

Op het gebied van werkgeheugen springen vooral de Vesta II-modellen van het Predator-dochtermerk van Acer eruit. Na wat voorzichtige pogingen met eigen budgetmodellen en middenmoters biedt Predator nu ook hoogwaardiger DDR5-geheugen voor gamers aan, met standaardsnelheden van 6000, 6600 of 6800 MT/s en optioneel een randje rgb-verlichting. De geheugensticks worden geleverd in volume van 32 GB (2 x 16 GB) of 64 GB (2 x 32 GB). Dat zijn vooralsnog geen recordbrekende snelheden, maar het toont wel aan dat Acer met Predator meer en meer eigen opties voor zelfbouwers aan wil bieden, nadat het recentelijk al een reeks eerste eigen videokaarten introduceerde.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-IpftgJueThaFHagm0IQEHw

Asus’ nieuwe ZenBook Duo combineert twee schermen (eindelijk) beter

Het hele concept van ‘twee schermen, één laptop’ is al langer een gegeven bij Asus, maar met de komst van het 2024-model van de ZenBook Duo lijkt de techfabrikant toch een andere draai gevonden te hebben – letterlijk. Niet langer betreft het een traditioneel scherm en een losse ‘schermbalk’ boven het toetsenbord, maar twee identieke 13 inch oled-panelen (op 3K-resolutie en met 120 hertz beeldverversing) met daartussen een scharnier. Het toetsenbord is ditmaal geheel los te koppelen, waardoor de precieze schermoriëntatie wat meer speelruimte biedt. Afhankelijk van de situatie kunnen de twee panelen boven elkaar, platgelegd of gekanteld naast elkaar geplaatst worden.

Qua hardware doet de Asus ZenBook Duo (UX8406) met het nieuwe Core Ultra-aanbod van Intel, tot en met de Ultra 9 185H, met een geïntegreerde Intel Arc-videokaart. De dubbele tablet-laptop kan daarnaast rekenen op tot 32 GB aan lpddr5-geheugen en ssd-opslag tot maximaal 2 terabyte. Echt loeihard gamen zit er waarschijnlijk niet in op de nieuwe ZenBook Duo, maar voor creativiteit en flexibele productiviteit is het systeem zonder meer een begeerlijke gadget.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-Ot-EpJ8wTTqABYTTbndc0Q

Epomaker DynaTab 75X is bijna meer scherm dan toetsenbord

Liefhebbers van opmerkelijke mechanische toetsenborden mogen op CES 2024 bij Epomaker aankloppen. De nieuwe DynaTab 75X-modellen zijn niet zo maar ‘75 procent’-toetsenborden, ze komen ook nog eens stuk voor stuk met een led-paneel van 540 afzonderlijke rgb-lampjes aan de bovenzijde – een zogenaamde dot matrix. Op de schermbalk zijn, enigszins vanzelfsprekend, allerlei kleurrijke teksten of persoonlijke lichtshows te programmeren.

Los van het ledpaneel en de enigszins vintage-achtige kleurenopties is de DynaTab 75X vooral een modern mechanisch toetsenbord. Ingebouwd zit een 10.000 mAh accu voor draadloos gebruik (over Bluetooth of een eigen 2,4 GHz dongle) en de mechanische schakelaars zijn te vervangen naar hot-swappable standaard, zonder solderen dus. Epomaker garandeert zelf ook een gedegen en stabiel geluidsprofiel en typgevoel met de zogenaamde gasket-bouw, waarbij de printplaat stevig gefixeerd wordt zonder direct contact met andere metalen in het chassis.

Deze zeven CES 2024-onthullingen mag je niet missen-SDP_mKq0SgCpngBrCs8Iiw

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou