Xbox behaalt recordomzet dankzij software, maar hardwareverkoop blijft dalen

Xbox behaalt recordomzet dankzij software, maar hardwareverkoop blijft dalen

De overname van Activision Blizzard heeft het bedrijf geen windeieren gelegd

Ondanks dat de Xbox-divisie van Microsoft in het derde fiscale kwartaal van dit jaar, dat eindigde op 31 maart 2024, een daling zag in verkoop van consoles, behaalde het toch een recordomzet dankzij games en services.

De totale omzet van het de Xbox-divisie van het bedrijf kwam in het afgelopen kwartaal uit op 5,45 miljard dollar, een stijging van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl de omzet behaald met specifiek Xbox-hardware met 31 procent daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat het bedrijf ondanks de daling in consoleverkoop toch een aanzienlijke stijging in omzet bewerkstelligde, is te danken aan de verdiensten van games en services. Een aanzienlijk gedeelte van deze verdiensten werd daarbij gegenereerd door Activision Blizzard, dat sinds vorig najaar onderdeel uitmaakt van Microsoft. Niet alleen gameverkoop van franchises als Call of Duty en Diablo tellen daarbij mee, maar ook de in-game transacties die spelers van deze games maken.

Microsoft-CEO Satya Nadella liet dan ook weten dat de overname van Activision Blizzard er mede voor heeft gezorgd dat het bedrijf "records heeft gezet voor gamestreaminguren, consolegebruik en maandelijkse actieve apparaten". Hij vertelde ook dat Game Pass-leden in de eerste tien dagen dat Diablo 4 op Xbox Game Pass beschikbaar is, meer dan tien miljoen uren aan de game besteedden. "Daardoor is het een van onze grootste first-party Game Pass-releases ooit."

Verder benadrukte Nadella dat de multiplatformstrategie van het bedrijf Microsoft geen windeieren legt. Zeven games uit de top 25 bestverkochte spellen op de PlayStation Store deze maand waren van Microsoft, zo vertelde hij. "We willen spelers ontmoeten waar zij zich bevinden door geweldige games naar meer mensen op meer apparaten uit te brengen."

Naast games die altijd al multiplatform waren, zoals Call of Duty en Minecraft, brengt Microsoft sinds eerder dit jaar ook voormalige exclusieve Xbox-games naar concurrerende consoles. Denk aan Hi-Fi Rush, Grounded en begin volgende week ook Sea of Thieves.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Het wordt hierdoor nog aannemelijker dat een groot deel van hun games ook op Playstation zullen verschijnen. Maar dan zie ik de hardware van Xbox nog sneller verdwijnen. Er is dan niet echt noodzaak om die console nog in huis te halen.

[Reactie gewijzigd door obi-twan kenobi op 26 april 2024 - 14:07]

0

Game Pass is een goede reden om een xbox in huis te halen, vooral nu games al snel 75 euro zijn. En deze service zie ik niet snel op PlayStation komen omdat het ook verweven is met en online spelen.

0
test

Gamepass zie ik inderdaad niet snel op Playstation verschijnen, maar omdat ook alles van Xbox direct op pc uitkomt en waarschijnlijk ook steeds sneller naar andere consoles zie ik Xbox als eerste stoppen met console hardware. Persoonlijk doen de xbox exclusives mij minder, dus ga mijn gamepass niet meer verlengen. Speel ik die games later wel een keer op Playstation of neem een maandje gamepass als er wel een game uitkomt die ik echt direct wil spelen.

[Reactie gewijzigd door obi-twan kenobi op 26 april 2024 - 15:05]

1

@OBI-TWAN KENOBI Zonde, terwijl er juist nog een hele sloot aan exclusieve games halverwege dit jaar aan zit te komen voor Game Pass. Maar kan natuurlijk je ding allemaal niet zijn. Dat alles uiteindelijk naar PlayStation gaat komen lijkt me wel erg voorbarig op dit moment.

-2

Het verdwijnen van de Xbox zie ik eigenlijk niet zo snel gebeuren. Ze hebben laatst nog aangekondigd hardware te blijven maken. Ik gok dat ze veel agressiever gaan inzetten op een console waar je bijvoorbeeld ook Steam op kan installeren. Daarmee bied je naast Game Pass, een volledig multiplatform console aan.

[Reactie gewijzigd door Bobbie op 26 april 2024 - 14:37]

-1

Zal niet geheel verdwijnen maar of je echt nog een console moet verwachten, dat denk ik niet. Iets hybrid, steamdeck achtige device is ook minder risico. Ik zie alleen niet gebeuren dat ze op de huidige consoles opeens steam support geven. Dat gaat ook niet want pc games draaien ook niet native op consoles. Dat laatste zie ik niet gebeuren. Daarbij, hij zegt nergens dat Steam of Epic Games store naar Xbox gaat komen. Zoals vaker met Phil Spencer, “wilt” hij of ziet bij bepaalde dingen graag. Betekend niet dat het in de huidige generatie of huidige hardware gaat gebeuren.

-2
test

Denk dat ze consoles stoppen als mobiel of cloud die ervaring geeft en ze de cloud rechten terug hebben van abk. Tot die tijd zullen ze wel consoles maken. Maar dat ze ooit stoppen zal wel gebeuren maar denk pas na de volgende gen zo rond 2030/2031

0
test

Een console waar je Steam of welke andere winkel dan ook op kan installeren slaat financieel nergens op. Het verkopen van een console is winstgevend omdat je daarna van alle digitale aankopen 30% pakt en mensen een abonnement moeten afsluiten om betaalde games online te kunnen spelen, als je Steam toelaat op je console valt dat beide weg.

0
test

Dat je software omzet toeneemt is logisch als je zo extreem uitbreidt, maar de kosten nemen ook alleen maar toe.

0
test

Nouja, ik vraag me dan wel af waar/wanneer de afschrijving van die overname is geboekt. Als ze nu al zo'n gigantische winst maken dan is het wel een hele goede deal geweest. Ik heb dus zwaar het vermoeden dat het overname bedrag nog lang niet afgeschreven is en dus niet in deze winst vermeldt is.

-1

Ze tellen de winst van ABK bovenop de cijfers van Xbox. Dus je kan zelf de winst van ABK eraf halen om te zien hoe de cijfers van Xbox alleen eruit zien.

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 26 april 2024 - 15:30]

0

@EEERIES Maar waarom zou je dat doen? Ze zijn nu toch gewoon onderdeel van Xbox? Het is toch logisch dat je die hierbij optelt... Je bent er trouwens wel weer als de kippen bij om weer lekker kritisch te zijn onder een bericht van je minst favoriete console, haha. Het valt gewoon heel erg op.

-1

@Bobbie Ik raak er bijna van gecharmeerd dat je zo op me let ☺️

0
test

Het geld dat ze verloren door de aankoop van ABK is al lang weer terug. MS verdient enorm veel geld in alle sectoren. Nu ze ook nog eens behoorlijk winst hebben gemaakt in andere sectoren is dat bedrag al lang weer vergeten. De overname zal zu nu alleen maar geld opleveren, iets dat vermoedelijk zal motiveren om andere grote ontwikkelaars en uitgevers met populaire franchises over te nemen. @EEERIES We weten dat je succes van MS niet kan verwerken. Dat had je hier niet duidelijk hoeven maken. Xbox consoles gaan niet weg. Dat is inmiddels al meermaals bevestigd. Het is voor MS gewoon een extra platform om hun games en services op aan te bieden.

-1

@Ryakuya Een investering van 70 miljard is niet zomaar terug verdient als jij dat dacht. Zo werkt het helemaal niet lol. De omzet is verdeelt en niet alleen voor Xbox en ook daar gaat weer belasting vanaf en onderaan de streep en andere kosten blijft er winst over. Het gaat erom wat er qua winst overblijft, dus nee ik weet niet hoe je aan die wijsheid komt? Omzet is 61 miljard over heel MS dat heeft Niks met alleen ABK te maken en daarmee heb je niet even 70 miljard terug omdat de profit/winst is wat je net inkomen is en wat er overblijft. “”Operating income was $27.6 billion and increased 23%” Omzet en winst, mensen halen het weer zoals altijd door elkaar. “”De overname zal zu nu alleen maar geld opleveren, iets dat vermoedelijk zal motiveren om andere grote ontwikkelaars en uitgevers met populaire franchises over te nemen.”” Logisch als je een publisher koopt en die toevoegt aan een verliesgevende bedrijfsonderdeel, dan ziet het er opeens anders uit qua cijfers. Deze cijfers hebben ze niet behaald doordat de verkopen van software en hardware zo goed lopen met Xbox. Remember, ABK is nog steeds multiplatform, en waarom dus MS nu multiplatform wilt gaan omdat de Im komsten alleen niet van Xbox komen. ABK verdient het meeste geld van PlayStation en PC platform. Leg me eens uit wat er zou gebeuren als PlayStation support bij ABK zou wegvallen en wat dit met de cijfers van ABK en Xbox zou doen? Precies, ABK draagt Xbox nu letterlijk op zijn rug, maar voor hoelang??? ””@EEERIES We weten dat je succes van MS niet kan verwerken. Dat had je hier niet duidelijk hoeven maken. ”” Even duidelijkheid scheppen, hebben we het hier over MS of Xbox? Of geef je toe dat het met Xbox zelf niet zo hard meer gaat? Weet ook niet waarom het relevant is om dit soort opmerkingen te gaan maken in een discussie? Schijnbaar kunnen jij en Bobbie en de rest (sorry) het niet hebben wat een ander zegt. Als jullie beide zelf niet in staat zijn fatsoenlijk te discussiëren dmv sneertjes te maken, moet je natuurlijk ook niet gek opkijken als je daarop wordt aangesproken.

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 27 april 2024 - 07:40]

0

Aanbevolen voor jou