De 25 beste games van 2013 | Gamer.nl

De 25 beste games van 2013 | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Bekijk hier de volledige Top 100.

 

Aan het eind van dit gamejaar kwamen bovendien nog de twee grote next-gen consoles uit. Een prachtig moment om mee te maken, al zijn de launchtitels traditiegetrouw kwalitatief niet hoogstaand genoeg om deze lijst te halen. Sterker nog, er staat maar één titel in die je op een Xbox One of Playstation 4 kunt spelen. De huidige generatie – of moeten we al de vorige generatie zeggen? – was dit jaar nog leidend, en bracht ons aan het eind van haar levenscyclus memorabele games. Ook steeg de 3DS als handheld dit jaar boven zichzelf uit met een paar must-haves voor de echte Nintendo-fan. En de pc blijft nog altijd een platform waar unieke ervaringen te vinden zijn. Al met al was er dit jaar dus voor ieder wat wils te vinden. Het maakte 2013 tot een moeilijk jaar om de allerbeste titels tu enuit te pikken. Toch vind je hier onze top 25 van het afgelopen jaar, en de rest van de top 100 kun je hier bekijken.

25. Starcraft II: Heart of the Swarm

Naar de sterren en daar voorbij
Heart of the Swarm is veel meer dan alleen een expansion pack. De nieuwe campagne gericht op het Zerg-ras zorgt ervoor dat dit als een compleet nieuw spel aanvoelt. Ook de multiplayer kan weer uren en uren van je tijd opeten, en is dit keer een stuk toegankelijker. Nieuwe eenheden voegen een hoop mogelijkheden toe voor nieuwe strategische plannen, zonder dat de balans verloren gaat. Starcraft 2 was natuurlijk al een steengoede game, maar HotS maakt hem nog beter.

 


24. Gone Home

Oost West, thuis best
Wat kun je over een familie leren door in hun huis rond te neuzen? Dat de vader een ongelukkige schrijver is met een aardige verzameling vieze blaadjes, de moeder stiekem verliefd is op haar collega en de dochter helemaal alleen volwa en probeert te worden, bijvoorbeeld. In Gone Home heb je geen gesprekken, is er geen actie en heb je je eigen fantasie nodig om een groot deel van het verhaal bij elkaar te puzzelen. Dat maakt het een bijzondere ervaring zoals we die nog niet vaak eerder hebben meegemaakt.

23. Reus

Reusachtig
Het is voor buitenlanders niet altijd even makkelijk om uit te spreken. Het Nederlandse Reus van Abbey Games is gelukkig wel een genot om te spelen. Het doet iets totaal nieuws in het genre van de godgames en voegt er een hoop verra ingen aan toe. Je weet nooit wat er gaat gebeuren als je een grondstof op een nieuw soort land gebruikt. Reus is een game die je aanzet om te experimenteren en nieuwe dingen te ontdekken. We mogen trots zijn dat dit soort kwaliteit uit ons landje komt.


22. Sorcery! 2

Een magisch toverboek
Een goed boek kun je steeds weer opnieuw lezen, zonder er genoeg van te krijgen. Dat geldt dubbel voor Sorcery! 2, het nieuwste deel in de RPG-boekenreeks op telefoons en tablets. Een intrigerend verhaal en charmante graphics houden je aan de digitale bladzijdes gekluisterd. Het speelt als een traditionele RPG, maar de keuzes die je maakt en de beklemmende momenten zorgen voor een veel persoonlijkere ervaring dan we gewend zijn in het genre. Door de vele vertakkingen kun je het boek bovendien steeds weer opnieuw lezen en telkens een ander verhaal voorgeschoteld krijgen.


21. Etrian Ody ey IV: Legends of the Titan

Titanische legende
De eerste 3DS-game in deze lijst, en zeker niet de laatste. Etrian Ody ey IV is een first-person dungeon crawler op de vertrouwde twee schermpjes van Nintendo. Het vierde deel in de serie doet goede zaken door de obscure Japanse titel een stuk toegankelijker te maken, maar tegelijkertijd de hardcore gamers niet uit het oog te verliezen. De game zit daarnaast boordevol content en kan je zo vijftig uur bezig houden. Het is dus perfect om je busreizen zeker een paar maanden een stuk aangenamer te maken, al zal het moeilijk zijn om niet verder te spelen als je eenmaal weer thuis bent gekomen.

20. Splinter Cell: Blacklist

Niet op de zwarte lijst
Splinter Cell staat al jaren garant voor toffe games rond sluip-legende Sam Fisher. De spellen zijn mi chien wat actie-gerichter geworden sinds de eerste delen, maar ze staan nog altijd als een huis. Bovendien bundelt dit nieuwste deel alle hoogtepunten uit vorige games samen, zodat ook de stealth-liefhebber weer aan zijn trekken komt. Blacklist speelt als een best of-album van de Splinter Cell-reeks, en dat is positief bedoeld. Innovatie en vernieuwing zijn ver te zoeken, maar met zulke solide gameplay is dat deze keer niet zo bezwaarlijk.

 

 

19. Plants Vs. Zombies 2: It's About Time

Het werd tijd
Het is alweer 4 jaar geleden dat Plants vs. Zombies al onze vrije tijd overnam. Sinds die tijd is het op zo'n beetje elk platform dat het kan draaien verschenen. Dus werd het weer tijd voor een nieuw deel, en met It's About Time weet PopCap een verslavend spel nóg beter te maken. Er zijn veel nieuwe planten die je helpen om de tuin te beschermen tegen de zombie-invasie. De vijanden worden steeds beter en de uitdagingen steeds gevarieerder. Zelfs de microtransacties zijn goed geïmplementeerd: ze storen geen moment en alles is met een beetje doorspelen te ontgrendelen. 


18. Pikmin 3

Meer dan plantaardig
We spelen nog even verder in de tuin, dit keer op de Wii U. Het langverwachte derde deel in de Pikmin-serie weet alle verwachtingen waar te maken en is een van de beste Wii U-games tot nu toe. De graphics zijn om van te watertanden en de grote, open gebieden geven je weer genoeg uitdagingen. Het spel is toegankelijk, maar vergt ook veel oefening om perfect onder de knie te krijgen. 


17. Football Manager 2014

Statistisch de beste
Elk jaar brengt Sega ons weer de beste voetbalmanager die er is. En elk jaar belonen we die weer met een hoog cijfer. Ook dit jaar kon Football Manager ons goed bekoren en staat de game weer stevig in de top 20. De interface is sterk verbeterd in vergelijking met vorig jaar, en een hoop kleine aanpa ingen zorgen voor een gestroomlijnder spel. Voor voetbalfanaten die ook nog eens gek zijn op statistieken is er gewoonweg geen betere keus. 


16. Pokémon X & Y

Pokémonsterlijk goed
De nieuwste Pokémon lost een belofte in waar wij al jaren op zitten te wachten. Door de nieuw vormgegeven werelden en diertjes voel je je eindelijk echt een onderdeel van een tekenfilm. De Pokémon zelf zijn in 3D weergegeven en de honderden beesten hebben allemaal hun eigen animaties. Dat maakt ze knuffelbaar en zorgt ervoor dat je echt een band opbouwt met je makkers. De gameplay is bovendien nog even verslavend als altijd en de game zit bomvol content, waardoor je er niet snel op bent uitgekeken.


15. Bravely Default

Final Fantasy op je 3DS
De 3DS-games blijven maar komen en zijn voorlopig ook nog lang niet op. Bravely Default is de spirituele opvolger van Final Fantasy 4, al komt de naam van die legendarische serie niet in de titel terug. De ultieme mix van traditionele elementen en vernieuwingen in het vechtsysteem vormen samen de perfecte JRPG waar 3DS-bezitters zo vurig op hoopten. De muziek is aanstekelijk, de graphics zijn beeldschoon en je kunt honderd uur in de game ronddolen zonder alles te hebben gezien. Dit is Final Fantasy zoals we het willen zien, ook al heet de game dan niet zo.

14. Battlefield 4

Next-gen knalwerk
De beste Battlefield tot nu toe, en dat zegt wat. Het doet er eigenlijk niet zoveel toe dat de single player-campagne zo dramatisch slecht is. Deze game speel je immers voor de multiplayer, en die is fantastisch. Met een hoop nieuwe modi en enorm gevarieerde maps kun je er weer heerlijk op los schieten. Dat er dan af en toe gigantische gebouwen op spectaculaire wijze instorten, is dan mooi meegenomen. Een prachtige shooter, die op de next-gen consoles nóg beter tot zijn recht komt.

13. Rayman: Legends

Perfecte platformer
Ooit stond het gepland als exclusieve titel voor de Wii U. Gamers die de Nintendo-console niet thuis hebben staan, mogen echter blij zijn dat Rayman: Legends uiteindelijk ook andere platformen heeft aangedaan. De game pakt alles wat zo ontzettend goed was aan Origins en doet daar nog een schepje boven op. Het is een heerlijke mix tu en allerlei soorten platformgameplay. Daarmee is het mi chien niet de meest innovatieve titel op deze lijst, maar wat het doet is wel nagenoeg perfect uitgevoerd.

12. The Swapper

Lol met klonen
Het gebeurt niet vaak dat een puzzelspel je laat nadenken over filosofische aspecten van het leven. Wat voor invloed heeft technologie op je ziel? Toch zijn dat het soort vragen die centraal staan in indie-game The Swapper. Met een nieuw soort wapen kun je klonen van jezelf maken, die je gebruikt om allerhande puzzels op te lo en. En die klonen die te pletter vallen en alle botten in hun lichaam breken? Tja, die hebben pech gehad.

11. Shelter

Da's pas fijn
Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om een das te zijn? Nee, waarschijnlijk niet. Welnu, het is een hels karwei als das om je kindertjes veilig door de angstaanjagende gevaren van moeder natuur te loodsen. Als je een van je lieve kindjes kwijtraakt, is dat hartverscheurend. Shelter brengt dit fenomenaal in beeld, met prachtige graphics, een pa ende soundtrack en een flinke emotionele lading. Een van de indie-pareltjes van het afgelopen jaar.

10. The Stanley Parable

Strijd tegen de verteller
En ook de eerste titel in de top 10 is zo'n fijne indie-game. The Stanley Parable speelt met alle game-conventies en daagt je uit om je te verzetten tegen het spel zelf. De vertelstem dicteert alles wat er in de game gebeurt, maar je kunt je ook niks van hem aantrekken en gewoon je eigen besli ingen maken. Dat stelt hij natuurlijk niet op prijs, en hij zal op alle mogelijke manieren proberen om zijn verhaallijn terug te vinden. Het is een game over verhaalvertellingen in games, een ongelooflijk slim spel waarin je alle eindes zult willen vinden.

9. Dota 2

Give me mo' moba!
Het vervolg op de grondlegger van het populaire moba-genre blijft in alle opzichten trouw aan zijn voorganger. De bèta duurde maar liefst twee jaar, maar Valve nam in 2013 eindelijk de stap om de game officieel uit te brengen. Het is de meest complete en uitgebreide game in het genre en kent een onvoorstelbare diepgang, waardoor je werkelijk honderden uren van je leven er aan kunt verliezen.

8. Total War: Rome 2

Totale oorlog
Op nummer 8 zien we de terugkeer van een van onze favoriete strategie-series. Total War: Rome 2 geeft ons weer de controle over ons eigen rijk. Zo'n beetje alle aspecten zijn verbeterd en de serie wordt als geheel naar een hoger niveau getild. Alle lo e onderdelen lijken bovendien beter op elkaar aan te sluiten en de RTS en turn-based gedeeltes zijn in perfecte harmonie. Ook is er een hoop meer diepgang en zien de gevechten er spectaculair uit. Kortom, het was het wachten waard.

7. Europa Universalis IV

Eurofilie
We voorspelden halverwege 2012 al dat 2013 het jaar van de strategiegames zou worden. Dat lijkt goeddeels de waarheid te zijn geworden, want ook op nummer 7 vinden we een strategische titel. De Europa Universalis-serie staat bekend om zijn diepgaande gameplay en schermen vol met cijfertjes en tekstjes. Het vierde deel is gelukkig een stukje toegankelijker, zonder aan diepgang in te boeten. Je mag 400 jaar lang de geschiedenis van jouw rijk schrijven, op welke manier je maar wilt. Al je mede-heersers reageren uiterst realistisch op jouw handelen en dus is een stukje diplomatie geen overbodige luxe. De game is onwaarschijnlijk gigantisch en toch behapbaar, en dat is iets waarvoor wij een grote buiging maken.

6. WarGame: Airland Battle

Vlieg met me mee
Jawel, ook op nummer 6 een strategiegame. WarGame: Airland Battle biedt je een heerlijke strijd waarin je alles naar je eigen hand kunt zetten. De opvolger van European Escelation richt zich op een realistische oorlog met een bijna oneindige hoeveelheid eenheden om uit te kiezen. Zo kun je je leger helemaal naar je persoonlijke smaak inrichten. Het systeem van eenheden is tot in de puntjes uitgebalanceerd en je zult het echt moeten bestuderen om de beste keuzes te kunnen maken. Wat er namelijk ook gebeurt in de game, het is altijd jouw verantwoordelijkheid.

5. Fire Emblem: Awakening

Strategie in je broekzak
Ook op de 3DS kon de strategie-liefhebber zijn hart ophalen. Fire Emblem is natuurlijk een stuk fantasierijker en minder op realisme gericht, maar dat betekent niet dat niet elke zet van levensbelang kan zijn. Awakening is de beste Fire Emblem ooit, en dat is nogal een groot compliment. De draagbare turn-based strategie-game bevat meer content dan je kunt dromen en stroomt over met liefde en aandacht voor het genre. Je bouwt nog meer een band op met je personages, die bovendien ook een band met elkaar opbouwen en zelfs kunnen trouwen, om ze vervolgens eeuwig te moeten verliezen aan een moeilijke strijd. Fire Emblem is een game waar je simpelweg nooit genoeg van kunt krijgen.

4. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Pure Nintendo-magie
We sluiten het topjaar voor 3DS-bezitters af op de vierde plaats, met het fantastische nieuwe Zelda-avontuur A Link Between Worlds. De game bevat werkelijke briljante dungeons en straalt aan alle kant weer charme uit. Dat betekent trouwens niet dat het spel een eitje is, sterker nog, het is een van de meer uitdagende Zelda-titels van de afgelopen jaren. A Link Between Worlds is gewoon precies wat mensen bedoelen met Nintendo-magie: je voelt je weer een klein jongetje die op avontuur gaat in een magische wereld, waarin spelplezier voorop staat.

3. The Last of Us

Hopelijk niet de laatste
Op de derde plek gaat het er heel wat dramatischer aan toe. Ontwikkelaar Naughty Dog laat met The Last Of Us maar weer eens zien dat het tot de top van de industrie behoort. De studio zet een wereld neer waarin de hoop verloren is gegaan en de mensheid van dag tot dag leeft. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt tot in de kleinste details, waardoor je echt in de wereld gaat geloven. De echte hoofdrolspeler is echter het verhaal en de manier waarop dat verteld wordt. Meerdere keren zullen de emoties door je lijf gieren, mede door de fantastische acteerprestaties van Joel en Ellie. The Last Of Us laat zien dat games volwa en aan het worden zijn.

2. BioShock: Infinite

Nagenoeg perfect
Een nieuwe BioShock brengt vanzelfsprekend hooggespannen verwachtingen met zich mee. Het is dan ook extra knap dat al die verwachtingen zijn overtroffen en weggeblazen. De nieuwe wereld in de wolken, Columbia, doet ons Rapture vergeten, en het verhaal blijft ons tot op de dag van vandaag bij. Vooral het fabuleuze einde heeft voor heel wat verhitte discu ies gezorgd. Ook de bijzondere relatie met Elizabeth staat bij ons nog in het geheugen gegrift. Ze is meer dan alleen een hulpje dat je af en toe wat munitie toewerpt. Je maakt liefde en leed met haar mee en ontwikkelt een unieke band die we niet eerder in games hebben gezien. Dat de first person shooter-actie bij dit alles niet achterblijft, is een klein wonder en zorgt voor een nagenoeg perfecte game.

1. Grand Theft Auto V

GTA op zijn best
Het is mi chien niet de meest verra ende of gedurfde keuze voor onze nummer 1, maar daarmee zeker niet minder verdiend. Grand Theft Auto biedt gewoonweg op bijna alle fronten een perfecte ervaring. Het is een enorme speeltuin vol pracht en praal waarin je je ongestoord totaal uit kunt leven. Het is een wereld vol details die wachten om ontdekt te worden. Het is een heerlijk over de top verhaal met fantastische stemacteurs. Het is een game die je letterlijk het hele jaar kunt blijven spelen en waar je steeds maar weer nieuwe dingen in kunt tegenkomen. Grand Theft Auto V is een bijzondere mijlpaal voor de serie, voor het jaar 2013, voor de hele console-generatie. Daarmee is het zonder twijfel ons spel van het jaar. 

 

.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou