Switch-emulator Suyu nu al offline na DMCA-verzoek

Switch-emulator Suyu nu al offline na DMCA-verzoek

De bèta van de emulator kwam eerder deze week beschikbaar

De eerder deze week online verschenen Nintendo Switch-emulator Suyu is alweer offline na een DMCA-verzoek.

Eerder dit jaar werd de Switch-emulator Yuzu offline gehaald nadat ontwikkelaar Tropic Haze werd aangeklaagd door Nintendo en 2,4 miljoen dollar moest betalen. De emulator maakte het immers mogelijk om op illegale wijze Switch-games te spelen - iets dat bijvoorbeeld voor de release van Zelda: Tears of the Kingdom massaal werd gedaan.

In navolging van de schikking tussen Nintendo en Tropic Haze creëerde het laatstgenoemde bedrijf Suyu, volgens de makers een legale versie van de emulator die deels op dezelfde broncode draait. Eerder deze week kwam de bètaversie op GitLab te staan.

Suyu zit volgens de makers in een juridisch grijs gebied. Zo wordt er geen geld aan het project verdiend, worden er geen gidsen gemaakt die uitleggen hoe men illegaal games kan spelen met de emulator, en wordt alle discussie over piraterij uit officiële communicatiekanalen zoals Discord geweerd.

Het mocht echter niet baten: Suyu is inmiddels van GitLab gehaald nadat men een DMCA-verzoek "van een vertegenwoordiger van de rechthebbende" had ontvangen. Wanneer dat gebeurt, verwijdert de website standaard het programma waar het om gaat. Het is niet bekend of de makers nu andere stappen gaan ondernemen om de emulator toch beschikbaar te stellen.

Emulators kunnen worden gebruikt om gekochte games te preserveren - dat is in principe dan ook legaal. In de praktijk worden emulators echter bovenal ingezet voor het spelen van illegaal verkregen games. Logischerwijs maken gamebedrijven zich dan ook hard tegen dergelijke software.

De eerder genoemd schikking tussen Tropic Haze en Nintendo heeft veel invloed op de emulatormarkt. Diverse andere emulators gingen uit voorzorg offline of sloten hun gemeenschappen af voor discussies over illegaal verkregen games.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Zoals verwacht…

0

Aanbevolen voor jou