Immortals of Aveum oogt unieker dan het daadwerkelijk is

Immortals of Aveum oogt unieker dan het daadwerkelijk is

Voelt nog niet zo magisch

Immortals of Aveum, de debuutgame van Ascendant Studios, mengt traditionele schietactie met magische spreuken. Dat zorgt voor een vermakelijke en uniek ogende ervaring die vooralsnog helaas wel meer generiek dan innovatief lijkt.

Het nieuwe schietspel, dat wordt uitgegeven door Electronic Arts, is de eerste game van Ascendant Studios, de ontwikkelstudio die in 2018 werd opgericht door Bret Robbins. Hij werkte voorheen aan onder andere Call of Duty: Advanced Warfare, Call of Duty: WW2 en Dead Space. De studio bestaat uit een hoop mensen die werkten aan reeksen als Call of Duty, Borderlands en Bioshock. Die schat aan ervaring in het maken van schietspellen is de afgelopen vijf jaar gebruikt om Immortals of Aveum op poten te zetten.

Dat levert niet geheel onverrassend een nieuw schietspel op. Hoofdpersonage Jak krijgt echter niet de beschikking over ouderwetse schietijzers, maar over drie verschillende magische krachten: blauw, groen en rood. Daarmee vecht hij mee in een oorlog die is uitgebroken in Aveum.

De gameplay voelt, ondanks de magische twist, opvallend vertrouwd. De blauwe kracht kun je het beste vergelijken met normale wapens als pistolen en assault rifles, de rode met shotguns en ander zwaar wapengerei en de groene is een soort mitrailleur met doelzoeker. Aan de speler de taak om die drie wapens zo effectief mogelijk in te zetten om hordes vijanden neer te maaien.

Immortals of Aveum gameplay

Een dans

In principe kun je alle drie de kleuren magie gebruiken om elke vijand neer te maaien, maar dat is natuurlijk niet de meest effectieve manier. Blauw kun je eigenlijk altijd wel gebruiken, groen is meer geschikt voor snel bewegende vijanden en rood is voor als je dichtbij vijanden komt. Daarnaast krijg je nog de beschikking over extra vaardigheden, waaronder een schild dat je altijd kunt activeren, een spreuk die vijanden tijdelijk trager maakt, een grijphaak om vijanden naar je toe te trekken en een gigantische rode explosie.

Het is de kunst om alle mechanieken zo effectief mogelijk in te zetten en daarmee zo snel mogelijk alle vijanden uit te schakelen. Wat dat betreft kun je de gameplay vergelijken met die van Doom Eternal, maar dan met iets minder variatie. De gevechten voelen als een soort dans waarin je altijd in beweging moet blijven en waar iedere beslissing telt.

Immortals of Aveum fight

Chaotisch

Je maakt tijdens het spelen continu keuzes en krijgt nauwelijks tijd om te knipperen met je ogen. Daardoor raak je het overzicht af en toe wel kwijt. Je wisselt met een simpele druk op Y (of met het scrolwiel van je muis) tussen de drie kleuren magie en dat levert wel eens verwarring op. Het is namelijk niet altijd in één oogopslag duidelijk welke magie je in de vingers hebt. Dat leverde ons vooral problemen op tijdens een eindbaasgevecht waarin de zwakke punten alleen door een bepaalde kleur geraakt konden worden.

Vermakelijk is de gameplay zeker, maar in de basis doet Immortals of Aveum helemaal niets nieuws. De geboden mechanieken bieden net genoeg diepgang om het spel in ieder geval gedurende de eerste uren boeiend te houden, maar herhaling ligt op de loer. Zelfs een demo van drie uur waarin we twee verschillende omgevingen konden verkennen voelde al gauw repetitief. Een echt baanbrekende toevoeging binnen het shootergenre lijkt Immortals of Aveum dan ook allerminst te worden.

Immortals of Aveum battlefield

Toeters en bellen

 Wat wel in het oog springt, zijn de prachtige graphics. Immortals of Aveum is gebouwd op Unreal Engine 5.1 en maakt gebruik van alle mogelijkheden die de engine biedt, waaronder Nanite en Lumen. Daardoor zien de belichting en de omgevingen er bijzonder mooi uit, al laten de textures nog wat te wensen over.

Ook de performance was tijdens de hands-on nog niet om over naar huis te schrijven. In chaotische situaties ging de framerate behoorlijk naar beneden. Dat kan ook te maken hebben met de enorme hitte die de pc’s produceerden onder de bureaus op het previewevenement -  dat komt de prestaties natuurlijk niet ten goede. Het resulteerde ook regelmatig in een crash. Bij een collega crashte de game zelfs acht keer tijdens de drie uur durende speelsessie. Vermoedelijk lag dat inderdaad aan de hitte, maar het baart toch zorgen voor de volledige release.

De debuutgame van Ascendant Studios maakt tot nu toe nog geen onuitwisbare indruk. Het concept heeft potentie en de game is best vermakelijk, maar wie iets baanbrekends verwacht komt van een koude kermis thuis. Vooral de grafische stijl springt tot nu toe in het oog, en daar blijft het na drie uur spelen vooralsnog bij.

Immortals of Aveum komt op 20 juli uit op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Tijdens deze hands-on is de game op pc gespeeld.

Immortals of Aveum blue circle
Immortals of Aveum

Immortals of Aveum kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze game spreekt me ondanks de mooie plaatjes echt niet aan.

1

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

Als een pc crasht door externe invloeden (warmte), dan ligt dat niet aan de game behalve dan dat deze hegene is die de warmte veroorzaakt. Om dan te zeggen dat je dat geen goed teken vind kan i.m.o. niet. Als alle pc's heel vaak op dezelfde ingame momenten crashen, dan zou ik je groot gelijk geven.

0
test

Er waren zeker bepaalde in-game momenten waarop de game crashte, op hetzelfde punt meerdere keren achter elkaar. Maar blijft lastig te pinpointen wat daar precies de reden van is. We gaan het zien bij launch!

0

Aanbevolen voor jou