Fan zijn van PlayStation is een illusie

Fan zijn van PlayStation is een illusie

Eén keer trek je de conclusie

Hoe kan het dat ik me als individu niet langer identificeer met een beursgenoteerd bedrijf? Waar is het misgegaan? En waarom moet ik 30 piek neertellen om een PlayStation 5 rechtop te kunnen zetten? Is dit echt hoe je ‘mijn’ PlayStation achterlaat, Jim Ryan?

Een man zo gewoon dat hij nog een voornaam als achternaam heeft: Ryan. Wist je dat ik hem ooit eens heb geïnterviewd voor NU.nl? Zo’n weetje zal het op de meeste kringverjaardagen niet heel goed doen, maar wie weet, met het juiste gezelschap? Toevallig blijkt het deze week heel relevant. Ik vroeg hem destijds of Sony met de PlayStation 4 weer net zo arrogant uit de hoek zou komen als ten tijde van de PlayStation 3-lancering. “Ik hoop van niet”, antwoordde Ryan. “Ik denk dat we een beetje te ver doorgeschoten zijn vanwege de PlayStation 2. Ik zou het geen arrogantie noemen, maar we hadden iets te veel zelfvertrouwen.”

Aan die woorden moest ik afgelopen dagen denken. Als je 29,99 euro durft te vragen voor een verticale standaard, zou ik dat bijvoorbeeld wel arrogant noemen. Maar goed, de Jim die ik in oktober van 2013 interviewde is natuurlijk niet dezelfde man die pakweg tien jaar later zijn denkbeeldige handtekening zette onder zo’n discutabele beslissing. De afzwaaiende CEO was toen ‘slechts’ de baas van Sony Europa en moest in zekere zin ook maar dansen naar de pijpen van het hoofdkantoor. En het devies was duidelijk: PlayStation is er voor ‘The Players’. Voor ons dus! Maar toen werd Jim Ryan de baas.

Fan zijn van PlayStation is een illusie-70129670

Bloodborne Remastered

Diep van binnen was hij het altijd al eens met die arrogante, excuus, zelfverzekerde houding van Sony sinds het gigantische succes van de PlayStation 2. Zijn tijd als CEO heeft hij daarom gebruikt om alle opgebouwde goodwill tijdens de vorige consolegeneratie vakkundig af te breken, want die had PlayStation toch niet meer nodig.

Ik kan hem helaas niet meer om bevestiging vragen. Ik ben ook niet meer de persoon die ik tien jaar geleden was. Het journalistenbestaan heb ik opgegeven, dus de kans dat ik Jim Ryan nog mag interviewen voordat hij met pensioen gaat lijkt me nihil. Een plotselinge verschijning van Bloodborne Remastered is waarschijnlijker, maar we weten allemaal dat Jim Ryan die game haat en er persoonlijk voor is gaan liggen.

Nu hij de tent gaat verlaten is de weg eindelijk vrij en kan Sony weer dat klantvriendelijke bedrijf worden waar we zo fan van zijn. En als ze dan toch bezig zijn, kunnen ze net zo goed een hoop van die naar verluidt twaalf liveservicegames schrappen die voor 2026 allemaal zouden moeten verschijnen. Bungie mag Marathon maken, maar de rest van PlayStation Studios gaan ook gewoon weer doen waar ze het beste in zijn: verhalende singleplayergames ontwikkelen. Op die manier wordt de PlayStation 5 weer de beste console ooit.

Bloodborne

Wat als meer geld?

Wat zou het mooi zijn als de wereld zo werkte. Dat Jim Ryan een of andere boeman is die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Sony allemaal stomme dingen deed die niet in trek zijn bij ‘wij gamers’. En dat het allemaal weer goedkomt nu hij weggaat. Eindelijk kunnen we weer onvoorwaardelijk van PlayStation houden, alsof we de beste vrienden zijn. Maar bedrijven zijn geen mensen, en het al helemaal niet je vrienden. Ik ben er dan ook geen fan van.


Een Jim Ryan heeft misschien de opmars van games-as-a-service ingeluid, maar ik geloof niet dat het echt ‘zijn’ idee was. Sowieso was dat niet eens het idee, meer een ‘noodzakelijk’ gevolg ervan. Het idee was: wat als we nog meer geld verdienen? En dat idee komt vanzelf een keer bovendrijven bij een beursgenoteerd bedrijf. Of het nu van de aandeelhouders komt, of van de raad van bestuur, of van de CFO. Iemand heeft ooit gezien of gehoord dat een spel als Fortnite bakken met geld oplevert en wilde een stuk van die taart. Meerdere stukken als het even kan.

Fortnite

En dus werkten Jan en alleman zich de afgelopen jaren helemaal de pletter aan allerlei liveservicegames. Die gaan vast allemaal net zoveel centjes opleveren als Fortnite, dat niet eens zoveel geld oplevert als waar Epic Games op gemikt had, met massaontslagen bij de uitgever tot gevolg. Nu ben ik geen econoom (niet praktiserend althans), maar ik durf te voorspellen dat veel van die andere games die niet Fortnite zijn een nog tragischer lot beschoren is.

Sony zette uit voorzorg al een multiplayergame binnen het The Last of Us-universum in de ijskast en Sega annuleerde zijn duurste game ooit, Hyenas, terwijl het praktisch af was. Blijkbaar is het duurder om het uit te brengen en te onderhouden dan om het na al die jaren ontwikkeling bij het grofvuil te zetten. Vanzelfsprekend gingen beide annuleringen gepaard met het schrappen van banen. Wat een geweldig gamejaar is het toch!

Multiplayer Last of us

Dertien in een dozijn

Het probleem van altijd maar meer geld willen is dat er niet oneindig veel geld is. Als de een meer geld verdient, dan is er hoogstwaarschijnlijk minder voor de ander. Dat geldt nog veel meer voor multiplayergames. Die vechten niet alleen om het geld van de consument, maar ook om hun tijd. Als Sony ieder jaar twaalf singleplayergames uitbrengt, zou je die in principe allemaal kunnen spelen. Maar wie speelt er meerdere liveservicegames door elkaar?

Waarom zou je overstappen naar een live-service The Last of Us als je al jaren en tientallen zo niet honderden euro’s hebt geïnvesteerd in een Fortnite of Apex Legends? En waarom zou je als Sony in hemelsnaam meerdere van dat soort games willen uitbrengen die allemaal met elkaar concurreren en ieder afzonderlijk spelers jaren moeten zoethouden? Met geluk krijg je een piepklein stukje van de taart, dat je dan nog door twaalf mag delen. Slim bezig, Sony!

Eigenlijk ben ik vooral boos op mezelf. Ik ben al flink wat jaren geen kind meer, maar toch geloofde ik nog lange tijd daarna in sprookjes. Want de belofte van de vrije markt is dat we als consumenten zogenaamd beter af zijn wanneer bedrijven met elkaar concurreren om in onze behoeftes te voorzien. Laat het maar aan hen over om de optimale oplossing te bedenken. Alleen zo krijgen we de beste producten en diensten tegen de scherpste prijzen, zoals een verticale standaard voor dertig euro.

Als je na het zien van die prijs nog steeds gelooft dat Sony er voor de gamers is, dan is daar maar één woord voor: fanboygedrag. Gelukkig houdt Microsoft wel van gaming.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik probeer dingen in eerste instantie altijd positief te bekijken, maar bij sommige keuzes van bedrijven lukt het me echt niet. Juist de singleplayer games van de PS zijn sltijd een van de pilaren van de fanbase geweest, waarom gooien ze nu dan zo het roer om? Ze weten cijfermatig meer dan wij, en verschuift de interesse van de gemiddelde gamer (waar het grote geld voor bedrijven te halen is) toch een andere kant op?

2

Best kans dat daar een kern van waarheid in zit. Als ik collega's spreek met kinderen tussen de 6 en 12 spelen die allemaal live service games (verschrikkelijke naam trouwens). Het lijkt of een groot deel van de jeugd geen rust meer heeft voor een wat langere SP game. Maar ik weet zeker dat er altijd een markt voor blijft - hopelijk blijft die groot genoeg voor investeringen door de veel te grote bedrijven... Ps. Waarom wordt ik continue uitgelogd?

4
test

Ik ben eigenlijk best een single player gamer en speel zo goed als nooit live service games, maar de meeste Sony games trekken me echt helemaal niet. Uncharted 4 was echt ongelofelijk saai en basic. Daar was ik echt in teleurgesteld na het spelen van de eerdere delen. God of War heb ik tot drie maal toe geprobeerd op PC maar ook die game vond ik tergend traag en saai. Wellicht dat het alleen het begin was, maar ik kon mezelf er niet toe dwingen om verder te spelen dan de eerste 2 a 3 uur.. tot drie maal toe. Spider Man heb ik nooit gespeeld omdat dat letterlijk de minst interessante superheld is voor mij. De hele donkere sfeer van de Batman games was veel meer mijn ding. Wel ben ik nog steeds benieuwd naar TLOU 2 echter ga ik niet dezelfde fout maken die ik in de ps3 tijd maakte door een console te kopen voor 2 of 3 games. Daar is de tijd nu gewoon niet meer voor. Als die ooit op pc uitkomt zal ik hem zeker gaan checken. Dan blijven alleen nog maar de Horizon games over voor mij. En om eerlijk te zijn hebben die niet genoeg indruk achter gelaten om een aanschaf te overwegen. Er zijn al zo enorm veel open world games uitgebracht inmiddels dat deze games in mijn ogen niet echt uitblinken. Wellicht dat het voor kinderen allemaal te langdradig is. Ze zijn vaak onrustig en hebben ook niet altijd veel tijd om te gamen. Een lange singleplayer game is dan minder aantrekkelijk dan snel een paar potjes Fortnite. Zo zou mijn zoon ook nooit Starfield gaan spelen. Dat is gewoon te lang en ingewikkeld voor hem. Hij doet liever af en toe een paar races in Forza games, een paar potjes Fortnite of wat casual Roblox. Ik denk dat ze dat soort games meer gaan waarderen als ze ouder worden en meer tijd en geduld hebben. Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd, dan speelde ik ook voornamelijk games waar je even korte potjes in kon doen. Crash Bandicoot (losse levels), Tekken games, een paar races in GT of Forza etc. Pas veel later ben ik uitgebreidere games gaan spelen.

-1
test

Ze weten zeker meer dan ons, maar Sony mist gewoon die grote live service game op destiny 2 nadan. Maar ja de sp games vinden wij de hardcore gamer vet en leuk maar dat is hoog uit 30 miljoen van de gamers van ps en de rest van van de 120 miljoen ps gamers speelt of free to play war zone of cod of fortnite of fifa en bij die games ligt het meeste geld. We zagen in abk wat Sony triple a games koste om te maken heel veel geld. Denk dus dat een live service game minder kost om te ontwikkelen maar das puur en gok en als het aanslaat leverd het veel meer op.

0
test

Wat een kul artikel, boe hoe het bedrijf maakt een keuze door de console goedkoper aan te bieden door, aangezien het interne geheugen vergroot wordt, iets weg te laten wat misschien door de helft van de gebruikers gebruikt wordt. Boe hoe er moet 30 euro betaald worden voor een standaard. Gaan we dan ook huilen over de battery pack vij xdoos, of nintendo die niet standaard een grip bij z'n switch verkoopt. Het lijkt wel of jullie genieten van de ellende in de comments op deze site en met dit artikel dit alleen maar willen oplaaien. Ja een bedrijf is er om geld te verdienen, ja een bedrijf doet zich altijd voor of hij er voor z'n doelgroep en klanten is. Maar denken dat ze eerder de doelgroep 100% tevreden kunnen krijgen is een utopie. Ook dit is een onderdeel van woke gedrag, je hebt een mening, een platformen nu zou jij ineens de waarheid kunnen verkondigen. ook dit helpt mee aan polarisatie

-7

Gevonden! :)

2
test

@YAZZOJR Ik vind het een heel goed artikel. Ik lees een hoop woede in je post. Anger leads to hate my friend. Polariseren (waar jij juist mee bezig bent nu) kun je afleren.

0

ja 30 euro voor een standaard is niet zo erg als in het begin een gamepass abbo aanbieden zonder 1 exclusive of inderdaad een controller waarbij je nog een batterie pack moet aanschaffen werd met geen woord over gerapt hier. De zogenaamde redacteuren hier laten wel een heel erg pro Xbox geluid horen. Je zal bijna denken dat ze gesponsord worden. Wat natuurlijk niet zo is maar je zal het haast gaan denken. Maar aan het eind van de dag is het de plezier die jezelf uit de console haalt en als ik kijk naar de verkoopcijfers gaat het echt goed. En het is maar 1 mening. Ik heb gelukkig het geld en ik ben ook van mening dat een hobby mag kosten dus schiet aub op met die pro en als ik extra voor de stroomkabel moet betalen doe ik dat met een motherf*** smile

[Reactie gewijzigd door TripleR40 op 14 oktober 2023 - 08:19]

-7

Ik moet altijd smakelijk lachen om jouw comments. Dank daarvoor!

4
test

Jij bent wel echt een fanboy man 😂

0

Deze man. Vermoeiend om te negeren.

0
test

Haha, dit kan toch niet serieus zijn zou je zeggen.

4
test

die grip zit gewoon erbij in hoor bij de Switch

[Reactie gewijzigd door Kay op 14 oktober 2023 - 17:19]

0

Aanbevolen voor jou