Column: The Game Awards verdient geen schoonheidsprijs

Column: The Game Awards verdient geen schoonheidsprijs

Vergelijk dit niet met de Oscars

Hoewel 2023 een topjaar was voor gamers, werd het door talloze ontslagrondes een horrorjaar voor mensen in de game-industrie. The Game Awards had hét moment kunnen zijn om de focus te leggen op al die gamemakers die aan onze GOTY's hebben gewerkt, maar organisator en presentator Geoff Keighley had andere plannen.

Hoewel The Game Awards altijd al commercieel ingesteld is geweest, was het dit jaar echt gênant. De show duurde ruim 3,5 uur en daarvan ging maar 38 minuten en 10 seconden daadwerkelijk naar het uitreiken van de prijzen. 

Er was zelfs geen moment in de urenlange show om stil te staan bij de massale ontslagen in de game-industrie. In plaats daarvan kregen we een duizelingwekkende opeenvolging van world premieres, waardoor het in ieder geval duidelijk werd dat 2024 en 2025 weer goede jaren worden om te gamen.

Column: The Game Awards verdient geen schoonheidsprijs-APkouQjrQ_2CXQ5vG9LTtg

De momenten dat het daadwerkelijk om de games van 2023 ging, voelden haast als een verstoring van het feestje. Tussen de trailers ramde Geoff er stapels categorieën doorheen. Winnaars van de awards voor ‘beste indiegame" of ‘beste rpg’ mochten niet eens ter plekke het beeldje in ontvangst nemen. Wanneer er wel ontwikkelaars het podium op mochten, werd er na een halve minuut al muziek gespeeld om ze weer weg te sturen.

Mand!

Toen Neil Newbon de award voor beste performance in ontvangst nam bij de Golden Joysticks, kreeg hij de tijd om zijn verhaal te doen. Je merkte meteen wat dit toevoegt. Newbon vertelde over hoeveel zijn personage Astarion uit Baldurs Gate 3 voor hem betekent, net als voor anderen die misbruik hebben overleefd. Newbon probeerde ook de mensen te bedanken die nog meer betrokken waren het maken van zijn personage, maar doe dat maar eens met een aflopende timer in beeld en muziek die je na een halve minuut overstemt.

View post on X

Helemaal tergend was de laatste award, de grootste prijs van de avond. Larian Studios won Game of the Year voor het sublieme Baldur's Gate 3. Op het podium vertelde Swen Vincke over de mensen die mee hebben geholpen met het maken van de game, maar niet meer onder ons zijn. Het moment dat hij begon over lead cinematic artist Jim Southworth, die afgelopen maand overleed, zag hij op een groot scherm 'Please, Wrap It Up' staan. Ook Eiji Aonuma van Zelda: Tears of the Kingdom kreeg al na een halve minuut het weinig subtiele advies om verder zijn mond te houden. 

Flirten met Hollywood

Waar wel aandacht voor was? Geoffs maatje Hideo Kojima mocht uiteraard weer het podium op om minutenlang te praten over een nieuwe game waar nog geen beelden van zijn. Ook Hollywood werd massaal uitgenodigd met praatjes van onder andere Matthew McConaughey, Simu Liu en Anthony Mackie. Want als de mensen die bij de Oscars op het podium staan hier ook zijn, moet de wereld ons wel serieus nemen toch?

Column: The Game Awards verdient geen schoonheidsprijs-a8Pcyu93Q4y7cFsiMHCJjQ

The Game Awards wordt vaak vergeleken met de Oscars. Dat is logisch, want in de game-industrie komt deze show het dichtst bij zo'n prestigieuze prijs en 'de Oscars van de games' kopt lekker. Dit jaar laat The Game Awards weer goed zien waarom die vergelijking mank gaat. Alsof ze bij de Oscars Elon Musk uitnodigen om een praatje te houden over Tesla en om de prijs voor beste film uit te reiken, om na dertig seconden de regisseur van het podium te trekken omdat er een trailer van een nieuwe Marvel-film getoond moet worden. 

Het stomme is dat The Game Awards 2023 best een goede E3-show was: vol verrassingen en stapels vette games om enthousiast van te worden. Maar noem dit dan niet The Game Awards. Waarom beweren dat je gamemakers wilt eren als je ze voornamelijk laat voelen als onderbreking van de advertenties.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Misschien was deze show dan wel juist symbolisch voor het afgelopen jaar en wellicht de afgelpen jaren, met al die massale ontslagen, moordende deadlines en crunches. Blijkbaar gaat de game altijd en overal vóór alles, dus ook de menselijke maat. En dat zie je helaas bepaald niet alleen in de gamesindustrie.

1

Ik zag het inderdaad al voorbij komen op Twitter. Echt super schofterig en goed dat sommige developers zich er tegen uitspreken. Deze overhypte show mag wel even op z’n plek gezet worden.

1

Aanbevolen voor jou