Samsung Storage.png

Win een Samsung 980 Pro Heatsink SSD voor PS5

Heb je moeite met de beperkte opslagruimte op de PlayStation 5? Doen dan mee aan onderstaande prijsvraag, want wie weet win je de Samsung 980 Pro Heatsink-SSD.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Samsung. Lees hier wat dit betekent.

Die SSD zetten we gelijk vol met maar liefst vijf games naar keuze, zodat je direct iets hebt om de nieuwe Samsung 980 Pro Heatsink mee te vullen. Meedoen is simpel: vul in het onderstaande formulier in met de vijf top PS5-titels die jij zou willen winnen en wie weet ontvang jij een SSD met die vijf games! Voor toffe aanraders kan je onze lijst met de 10 beste PlayStation 5-games nog even checken.

Waarom heb je een Samsung 980 Heatsink nodig?

Een Samsung 980 Heatsink is een compact kaartje dat in een M.2-slot past en véél hogere snelheden dan een klassieke harde schijf biedt. Dat komt doordat de bestanden worden verstuurd via de NVMe-interface, waarbij de 4e generatie PCIe zoals de 1 TB 980 PRO met Heatsink PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD van Samsung leessnelheden tot wel 7000 MB per seconde behaalt. Ter vergelijking, dat is bijna twaalf keer zo snel dan andere SSD's die hun data via de SATA-interface versturen en 47 keer zo snel als de ouderwetse harde schijf zoals die in de PS4. 

Om de schijfruimte van je PS5 te upgraden, heb je echt een NVMe SSD met PCIe 4.0 nodig. Dat komt omdat de PlayStation 5 van zichzelf al een zeer snelle SSD van 5,5 GB per seconde bevat, dus een aanvullende schijf moet dat minstens kunnen bijhouden. Die snelheid is onder andere nodig om het supersnelle opstarten van je systeem of games mogelijk te maken, de installatietijd van games en patches te verkorten en natuurlijk om weg te blijven van (lange) laadtijden. Maar belangrijker is dat gameontwikkelaars rekening houden met deze snelheden tijdens het maken van games. 

Op de PS4 ging er bijvoorbeeld veel processorkracht naar datamanagement, zoals het opzoeken van de juiste stukjes data en het uitpakken daarvan. Dat is nu niet meer nodig, dus die kracht kunnen gamemakers juist gebruiken voor hun games. Ontwikkelaars hoeven nu ook geen trucs meer te gebruiken in games om de limieten van de harde schijf te omzeilen.

Zo zagen we vaak nauwe gangetjes en liftsequenties om te maskeren dat het systeem op de achtergrond het volgende gebied in moest laden. Al deze voordelen zouden niet mogelijk zijn zonder de snelheid van deze SSD en het is daarom ook niet mogelijk om je PS5 games te spelen vanaf bijvoorbeeld een externe HDD of SSD.