Review: Modern Warfare 3 is de saaiste Call of Duty ooit

Review: Modern Warfare 3 is de saaiste Call of Duty ooit

Ze kopen het toch wel

Call of Duty: Modern Warfare 3 heeft zo’n saaie singleplayercampagne dat ik niets liever wilde dan stoppen met spelen. Wat is er toch aan de hand met Call of Duty?

Je start Call of Duty: Modern Warfare 3 op en je weet meteen hoe laat het is. Het menu is een soort smörgåsbord aan kleurrijke knoppen en aanbiedingen. Voordat je kunt beginnen met spelen, moet je vier pop-ups wegklikken met alle spullen die je hebt ontgrendeld. Spullen die je ontgrendelt door enkel de game op te starten. Nog even drie updates downloaden, twee keer rebooten én inloggen op je Activision-account en dan kun je… 

Ja, ehm, wat kun je dan eigenlijk?

Call of Duty: Modern Warfare 3 heet Call of Duty in je gamebibliotheek. Als je eerdere delen hebt kun je gewoon die spelen als je Call of Duty opstart. Je kunt natuurlijk ook Modern Warfare 3 spelen als je Modern Warfare 3 koopt en Call of Duty opstart, alleen ben je dan gewoon Modern Warfare 2 aan het spelen. Want Modern Warfare 3 is eigenlijk gewoon dlc voor Modern Warfare 2. Alleen heet het Modern Warfare 3, of nou ja, gewoon Call of Duty.

 

Dat Call of Duty tegenwoordig een platform is, mag geen probleem zijn. Wel een probleem is dat dit platform jaarlijks gevoerd moet worden met nieuwe delen. Je ziet aan alles dat deze dlc op het laatste moment een vervolg met een 3’tje moest worden. Volgens onderzoek van Bloomberg heeft het personeel van hoofdontwikkelaar Sledgehammer zich bijna doodgewerkt om binnen zestien maanden de campagne te maken. 

Niet leuk

Het eindresultaat is zo belabberd dat ik woorden tekortkom om uit te leggen hoe erg ik het haat. Dat komt vooral door de nieuwe open combat missions. Die missies spelen zich af in kleine arena’s waarin je als een van de bekende personages een reeks opdrachten moet uitvoeren. In de praktijk zijn die arena’s gewoon dorpjes en stadjes op de twee Warzone-maps. Je vindt in die arena’s ook de wapens, kistjes en armor die je kent uit Warzone.

Warzone, maar dan offline, zonder vrienden en zonder de motivatie om te winnen. Dat klinkt verschrikkelijk saai en dat is het ook, maar het wordt nóg saaier. Want het allerergst zijn de doelen die je moet voltooien. “Blaas drie helikopters op!” Oké. “En plant nu twee GPS-zenders!” Eh. “Ga dit gebouw binnen en steel het manifesto!” Zucht. Ik rende van opdracht naar opdracht in de hoop dat ik er zo snel mogelijk vanaf was. 

De cinematografische bombarie is zoek, er is amper verhaalvertelling, er doen geen teamgenoten meer mee en er is nauwelijks scripting of curatie. De enige consistente factor is je boodschappenlijstje met kwellende taken. Bijna de helft van de game bestaat uit zulke missies. De rest bestaat uit missies die doen denken aan die uit eerdere delen, bijvoorbeeld een undercovermissie of een versie van No Russian uit Modern Warfare 2 (2009). 

Soms zie je de kracht van de Call of Duty-formule doorsijpelen, maar niet vaak. Zelfs de reguliere missies zijn kort en saai. Er zijn er twee die in de buurt komen van de missies zoals die je gewend bent. De rest is te kort en erg saai. Normaliter is het verhaal dan nog een enigszins motiverende factor om verder te spelen, maar in Modern Warfare 3 is dat juist de zoveelste ergernis. 

Je wordt er steeds op uitgestuurd, maar begrijpt nooit helemaal waarom. Er is gevoelsmatig geen rode draad, waardoor plotwendingen triviaal worden. De monden van personages bewegen wel, maar niemand zegt eigenlijk iets. Het voelt gehaast aan. Het lijkt erop dat het verhaal vooral niet te diep mocht zijn. Mogelijk omdat de game snel moest worden afgerond, mogelijk omdat Sledgehammer weinig creatieve vrijheid had. Modern Warfare is immers ‘eigenlijk’ van Infinity Ward.

Na drie uur in je eentje rondrennen in twee Warzone-maps volgt de coup de grâce. Het einde komt uit het niets. Ik ging cola halen omdat ik dacht dat de volgende missie begon, maar toen ik terugkeerde zag ik de aftiteling over het scherm rollen. De afronding slaat nergens op én deze game is maar drie uur lang. Dan weet je het zeker: Activision schaamt zich hier niet eens meer voor en doet niet eens moeite om dat te verbergen. De boodschap is duidelijk: ze kopen het toch wel.

Wel leuk

De singleplayer doet eigenlijk niets goeds op het pure schieten na. De actie is vlot, de geweren voelen heerlijk en de bekende ruime hitboxes doen hun werk. Dat klinkt als goed nieuws voor de multiplayermodus en dat is het gelukkig ook. De snelle actie is tactisch, de klassieke zes-versus-zes-modi komen ontzettend goed uit de verf en met zestien maps is er over de kwantiteit niets te klagen.

De multiplayer wijzigt kleine dingen. Zo keert de klassieke minimap met rode puntjes terug. Dat is fijn. Ook hebben spelers iets meer leven. Daardoor duurt het langer om ze neer te schieten. Als gevolg zijn de één-op-één-duels iets tactischer. Dat merk je met name in de grootschalige modi, waar tactiek toch belangrijker is. Ook keert War uit Call of Duty: WW2 terug. Die modus heeft maar één map, maar is leuk om een keertje te spelen.

De andere maps spelen duidelijk in op nostalgie. Het zijn namelijk allemaal maps uit Modern Warfare 2 (2009). Ook keren wapens en attachments uit Modern Warfare 2 (2022) terug. Vizieren die je toen hebt vrijgespeeld, kun je nu zelfs op nieuwe wapens plakken. Enerzijds is dat cool, anderzijds voelt het wel heel veilig allemaal - ook qua het aanbod van modi. Het is logisch om op nostalgie te teren, maar Modern Warfare 3 gaat daarin wel erg ver.

In de praktijk is deze multiplayer gewoon Modern Warfare 2 (2022), maar dan met een boel goede, maar oude maps (en de belofte dat er later nieuwe maps volgen). Veel wijzigingen zijn prima, maar zullen de meeste spelers niet opvallen. Het resultaat is een vermakelijke en nostalgische Call of Duty, maar de multiplayer legt de lat met zoveel recycling niet bepaald hoog. Nee, voor vernieuwing moet je dit jaar in de Zombies-modus zijn. 

De opzet van deze Zombies lijkt op die van de DMZ-modus of een soort toegankelijke versie van Escape from Tarkov. Je dropt in teams van drie (met vrienden of vreemden) op een soort verzombieficeerde Warzone-map. Als je doodgaat, verlies je je loot, dus je moet op tijd het level verlaten. Je bepaalt daardoor zelf hoe pittig je het maakt. Bepaalde missies en gebieden zijn moeilijker dan andere, maar daar speel je natuurlijk ook de beste loot vrij. Best spannend dus.

De map is afwisselend en telt de verrassingen die je kent uit Zombies. Een slimme toevoeging is dat je samen met drie andere teams in de map wordt gedropt. Soms komen die teams samen en dan is de actie oprecht spectaculair. Het voelt bij vlagen alsof je in een spectaculaire zombiefilm figureert. De Zombies-modus heeft duidelijk ontwikkelingstijd gehad. In tegenstelling tot de multiplayer is Zombies zowel leuk als verfrissend.

Eindstand

Zoals altijd bij Call of Duty-recensies moet je uiteindelijk zelf de balans opmaken. Speel je Call of Duty voor de singleplayer, dan valt hier niets te halen. Zombies is dit jaar heel erg anders, maar voelt als de vernieuwing die deze game nodig heeft. Heb je zin in een ouderwetse multiplayer, dan haal je dat met Modern Warfare 3 in huis. Weet wel dat het écht heel traditioneel is. Er zitten op dit moment bijvoorbeeld nog geen nieuwe maps in.

Modern Warfare 3 is een vervolg dat geen vervolg is. Een spel dat niet speels is. Van een ontwikkelaar die niet wilde ontwikkelen. De multiplayer is leuk en Zombies is echt vermakelijk. In deze game schuilt een goede game, maar ziel en visie ga je hier niet vinden. Modern Warfare 3 is door Activision de achterdeur uitgetrapt met een parachute die Call of Duty heet. Want het is de nieuwe Call of Duty. Fans kopen het toch wel. 

Call of Duty: Modern Warfare 3 is nu beschikbaar op pc, Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4 en PlayStation 5. Voor deze recensie is de game op pc gespeeld.

Conclusie

Call of Duty: Modern Warfare 3 is geen volwaardige Call of Duty, maar wordt wel zo in de markt gezet. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit. Of die kwaliteit voor jou relevant is, is afhankelijk van de modus waar je de game voor koopt. De singleplayer is saai, kort en slecht. De multiplayer is nostalgisch, maar is ook een te veilige update van de voorganger met oude maps. De Zombies-modus is anders, groots en spannend. Dus veel plezier, misschien?

Plus- minpunten

Vernieuwende en vermakelijke Zombies-modus

Afstotelijke singleplayermodus

Nauwelijks nieuwe multiplayercontent

Verschrikkelijke menustructuur

Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty: Modern Warfare 3 kopen?

Kopen voor Xbox

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Review leest lekker weg, dit is toch wel een lastige game om te beoordelen. Ik zelf ga deze game aanschaffen puur en enkel voor de multiplayer, ik heb destijds een mail gehad van Sony met stats van meest gespeelde games als het om uren gaat. In MW2 2009 heb ik 998 uur in gestoken, en daarom heb ik wel zin in deze multiplayer. Puur om de maps en het mischien het plezier van toen terug te vinden in cod. Ben benieuwd

1
test

Wat gaan AAA-games hard achteruit zeg. Het klinkt een beetje hard misschien, maar ik denk dat het grootste probleem binnen de game industrie nu toch vooral de consumenten zelf zijn. Zolang mensen overpriced en/of onafgemaakte games, veel te dure DLC, microtransactions etc. blijven kopen, waarom zouden makers van games dan moeite doen? Ik hoor altijd geklaag bij een Madden of een FIFA dat er geen vernieuwing inzit en verbaas me dan altijd dat het weer 20 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Als bedrijf zou je dan bijna gek zijn om meer moeite in je games te stoppen als dat niet nodig is. Vooral in een branche waar vette dingen maken bij grote bedrijven op de achtergrond zit en het nu voornamelijk gaat om zoveel mogelijk geld verdienen met zo weinig mogelijk middelen. Ik zie gelukkig nu wat meer weerstand en waar consumenten daadwerkelijk stemmen met hun portemonnee (zie de drama bij de Total War reeks de laatste tijd), maar we hebben nog een lange weg te gaan. Sorry deze rant moest er even uit haha

2
test

Helemaal mee eens Alex, om daar aan toe te voegen speelt het gebrek aan concurrentie ook een grote rol. FIFA heeft geen echt concurrent, COD ook niet. Op het moment dat er bijvoorbeeld 3 uitgevers jaarlijks een voetbal game zouden uitgeven, zouden zij veel meer moeite moeten doen om de concurrentie voor te blijven. Teveel games/uitgevers hebben een monopolie positie.

2
test

Aan de ene kant heb je gelijk als je naar fifa, cod en fifa kijkt. Maar als je kijkt hoeveel triple a games dit jaar zijn uitgekomen en allemaal word er gezegd dit is een game of the year dit is een game of the year. Vind ik niet dat triple a games achter uit is gegaan. Er zijn alleen een paar die de kantjes er van aflopen maar de vele grote triple a games die we dit jaar kregen zegt dat het ook anders kan. Nou moet ik zeggen dst cod sp echt slecht is dit jaar, maar ik vind de mp game cht heerlijke spelen en de oude Maps die ik al sinds mw 2 niet meer gespeeld heb geeft me beetje 360/ps3 gevoel weer.

0
test

Wellicht dat ik hier iets te specifiek ben met AAA-games, want er zijn zoals je zegt gewoon top games uitgekomen dit jaar. Maar het valt me echt meer en meer op dat games kapot of incompleet worden uitgebracht of er inderdaad een beetje de kantjes vanaf worden gelopen. Ik vraag me af of we die mentaliteit er ooit nog uit gaan krijgen, want velen komen er gewoon mee weg en het geld is toch wel terugverdiend. En dat vooral ook bij bepaalde uitgevers en developers. Activision/Blizzard is bijvoorbeeld echt wel een ster geworden in doen wat je niet moet doen als uitgever en ontwikkelaar. Ik mis een beetje die passie en magie die ooit in games werden gestopt. Nu voelt het meer en meer dat die creativiteit ontbreekt of er gewoon geen ruimte voor is (zoals hier met de singleplayer). Ik snap ook wel dat het bij deze game een afweging is van hoe belangrijk je die singeplayer vindt, of toch voornamelijk voor de multiplayer gaat. En dat is natuurlijk helemaal prima :)

0
test

Ik denk dat het bij abk soms wel een goeie game maakt, zoals mw remake en deel 2 en dan zo iets als dit en die Black ops zonder een sp er in. Maar als we diablo even checken is toch gewoon een goeie game maar overwatch 2 weer niet. Denk dat het allemaal met tijd te maken heeft. Hopelijk onder micro dat het nu niet gebeurt, want bij micro brachten ze ook te vroeg dingen uit omdat ze anders niks hadden maar nu hebben ze toch genoeg studios om kwaliteit boven op te zetten hoop ik dan.

0
test

Bij diablo hoor ik juist dat velen het toch wel een teleurstelling noemen na vele wijzigingen en updates die zijn doorgevoerd de laatste tijd. Voor de rest heeft natuurlijk elke studio zijn toppers en zijn missers, maar bij Activision/Blizzard valt het me gewoon echt heel erg op de laatste tijd dat zij vaker slecht dan goed in het nieuws staan.

0
test

Diablo 4 is geweldig. De laatste update met S2 is een verademing. Ze weten echt wel goede games te maken. Maar overwatch is inderdaad treurig hoe dat is gegaan. Het was een supergame met Jeff Kaplan aan het roer maar sinds hij weg is is het helaas huilen geblazen. De game is nog steeds geweldig maar vooral het free to play gedeelte voelt totaal verkeerd. Ik heb indertijd overwatch 1 gekocht en het was een goed business model waarbij je met loot kistjes af en toe eens een coole skin won of later met coins die je vrij kon spelen skins kon kopen. Iedereen had alles gelijktijdig met elkaar. Een nieuwe hero was ook meteen te spelen. Niet pas aan het einde van een battle pass. Het verandert de hele vibe van een game en voor mij negatief. Call of duty zal nu na de overname wel overgaan naar een 1x per 2 of 3 jaar cyclus gezien de financiele druk er niet meer is en de studio's meer vrijheid gaan krijgen ook andere games te maken. MW3 is nog een stuiptrek van het activision beleid..

0

@Alex juist met de laatste aanpassingen is Diablo 4 weer leuk geworden. Ik was in eerste instant best teleurgesteld en speelde de game niet meer. Met de laatste aanpassingen ben ik weer volop aan het spelen. Het is nog niet zoals het moet zijn, maar het is zeker wel sterk verbeterd

0
test

DIablo4 is echt slecht, de game is saai, heb het verhaal niet uitgespeeld, lukte mij niet omdat ik binnen 10 minuten al wat anders wil spelen. Season 2 zou wel een stuk beter moeten zijn, maar om die te spelen zou ik eerst de story uit moeten spelen....

0
test

100 procent mee eens. Het aantal AAA toppers van de afgelopen jaren is op een hand te tellen.

0

helemaal mee eens het druppelt ook door bij Spider-Man 2 ik vind het een leuk spel en het is grafisch op sommige momenten indrukwekkend voor een console, maar het is allemaal zo veilig niks nieuws onder de zon. En om inderdaad maar niet te spreken over fifa en dergelijke.

0

Aanbevolen voor jou