Pokemon

Pokémon

Pokémon: wie kent het niet? Deze megafranchise, eigendom van The Pokémon Company, draait om fictieve wezens genaamd Pokémon die worden gevangen en getraind door mensen om ze tegen elkaar te laten vechten. De franchise begon met Pokémon Red en Blue, twee games voor de Game Boy die elk zo hun unieke eigenschappen hadden. Inmiddels zijn er tientallen games op spelcomputers van Nintendo, apps voor smartphones, een langlopende tekenfilmserie, speelfilms, een tijdschrift en ruilkaarten. 


De Pokémon-games worden over het algemeen ontwikkeld door de studio Game Freak. Hoewel Nintendo de Pokémon-franchise in handen heeft, heeft het bedrijf niet dusdanig veel aandelen in de ontwikkelaar dat ze eigendom van Nintendo zijn. 

Pokémon Sun en Moon

Er zijn op dit moment een aantal Pokémon-games in ontwikkeling. Eind 2016 moeten Pokémon Sun en Moon op de Nintendo 3DS uitkomen. De spellen ondersteunen negen verschillende talen. Nederlands wordt niet ondersteund. De Pokémon uit Pokémon Red, Blue en Yellow – die opnieuw worden uitgegeven via de Virtual Console ter ere van het twintigjarige bestaan van de Pokémon-serie - kunnen via Pokémon Bank worden overgezet naar de nieuwe titels Pokémon Sun en Pokémon Moon.

Pokémon Go

Ergens in 2016 komt de game Pokémon Go uit voor Android en iOS. In het augmented reality-spel zien spelers via hun scherm Pokémon in de echte wereld. Pokémon Go is een samenwerking tussen Nintendo, The Pokémon Company en Niantic.

Niantic is de ontwikkelaar van Ingress, een game waarin spelers punten verzamelen en locaties verdedigen door die met hun telefoon bij de hand in de echte wereld te bezoeken. Niantic was onderdeel van Google totdat het zich opsplitste onder het nieuwe moederbedrijf Alphabet. Pokémon Go werkt op een vergelijkbare manier als Ingress, door spelers in de echte wereld naar Pokémon te laten zoeken. In Pokémon Go zien spelers hoe ver een Pokémon van hun locatie verwijderd is. Eenmaal dichtbij genoeg zien spelers de digitale monsters door het scherm van hun telefoon in de echte wereld zitten. Dan kan de Pokémon gevangen worden. Daarna kunnen Pokémon geruild worden met andere spelers, of kan er mee gevochten worden. De echte wereld is door de camera van de telefoon altijd de achtergrond, de Pokémon zijn daarop geprojecteerd op de telefoon zichtbaar.

Om te zorgen dat spelers geen Pokémon missen en toch niet de hele dag naar hun telefoon hoeven te staren, wordt een soort slimme button uitgebracht. Het apparaatje met de naam Pokémon Go Plus heeft de vorm van een Pokéball. De button trilt en geeft licht als er in de echte wereld een Pokémon dichtbij is, en kan aan de pols of op de kleding worden gedragen.

Alles over Pokémon

Review: Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire – Remakes van jewelste
Vier jaar geleden recenseerden we HeartGold en SoulSilver. De argumenten van toen, gelden ook nu nog voor Omega Ruby en Alpha Sapphire. Het zijn fantastische, diepgaande en gedetailleerde rollenspellen, die qua balans en multiplayer ongeëvenaard zijn. Ook als remakes slagen ze, niet eens vanwege een zekere nostalgische waarde, maar juist omdat ze de serie op hun eigen manier naar een hoger niveau tillen.
Lees de rest van de review

Achtergrond: Pokémon: echt hardcore of toch oppervlakkig?
In de lente van 2011 komen de nieuwe Pokémon-rpg’s uit. Black en White brengen niet alleen veel esthetische veranderingen met zich mee, maar ook een hoop nieuwe gameplay-elementen in de turn-based gevechten. De hoogste tijd om een kijkje te nemen in de keuken van de dynamische mechaniek achter die gevechten, die vaak wordt afgeschilderd als ‘oppervlakkig’. Maar is dit wel terecht?
Lees de rest van de achtergrond

Review: Pokémon Black & White Version 2
Eigenlijk zitten Jun’ichi Masuda en ik in hetzelfde schuitje. Van hem wordt verwacht om tweejaarlijks een grootschalig Pokémon-avontuur op te zetten, waarvan het eindresultaat zowel Nintendo financieel moet behagen als de fans wereldwijd tegemoet moet komen. Van mij wordt verwacht om enerzijds een kritische bespreking te geven van een nauwelijks vernieuwde variant op een game die vrijwel iedereen al eens gespeeld heeft, en anderzijds te verklaren waarom ik de afgelopen twee weken tóch weer ruim zeventig uur op mijn DS heb zitten turen.
Lees de rest van de review

Review: Pokémon Black & White
Met deze nieuwe Pokémon-game is Game Freak teruggegaan naar de basis, die gelukkig onveranderd is gebleven. Je speelt nog steeds een trainer die de Pokémon League (waar de sterkste trainers in de regio zich verzamelen) wil overwinnen, terwijl je ondertussen korten metten maakt met een bende die Pokémon steelt en de Pokédex (een digitale encyclopedie) vult. De verslavende gameplay die Pokémon-trainen met zich meebrengt, staat daardoor nog steeds als een huis. Desondanks heeft ontwikkelaar Game Freak een aantal cruciale wijzigingen en waardevolle toevoegingen aangebracht in het inmiddels bekende concept van Pokémon.
Lees de rest van de review

Review: Pokémon HeartGold / SoulSilver
Het is onvoorstelbaar dat de opzet van Pokémon eigenlijk al sinds het eerste deel bijna volledig intact gebleven is. Er zijn door de jaren heen zo hier en daar wat aanpassinkjes doorgevoerd, maar in grote lijnen verschillen de games onderling nauwelijks. Dit geldt ook voor SoulSilver en HeartGold, remakes van de tien jaar oude Silver- en Gold-varianten. Nog steeds ga je als jong broekje op pad om de beste Pokémon-trainer ter wereld te worden. Dit doe je door Pokémon te vangen, te trainen en te laten evolueren.
Lees de rest van de review

Review: Pokémon Super Mystery Dungeon
Pokémon Super Mystery Dungeon is een van de weinige nog lopende Pokémon-spin-off-series. Ergens is dat verrassend. De Stadium-games waren veel interessanter en ook een stuk populairder, vooral omdat ze de turn-based gameplay van de rollenspellen op een interessante manier naar de console brachten. 
Lees de rest van de review

Achtergrond: Het succes van Pokémon
Pokémon, bij de één roept het gevoelens van vrolijkheid of jeugdsentiment op, bij de ander gevoelens van afgrijzen. Hoe je het ook wendt of keert, het fenomeen Pokémon is al ruim een decennium niet van de schermen van onze handhelds af te krijgen. Naast games omhelst de franchise films, een tv-serie, ruilkaarten en meer. Maar hoe is zo’n simpel uitziend spelletje eigenlijk zo populair geworden en gebleven?
Lees de rest van de achtergrond

Reload: Pokémon Snap
Met meer dan 18 miljoen views voor de onthullingstrailer alleen al kan wel gesteld worden dat de eerste beelden van Pokémon Go een gevoelige snaar raakte bij veel mensen. Het spelidee dat er overal in de wereld zakmonsters verstopt zitten die je met de camera van je smartphone moet vinden spreekt natuurlijk ook enorm tot de verbeelding. De role-playing games van Pokémon draaiden vooral om de gevechten en het vangen van alle beesten, maar voor Pokémon Go was er al een game die zich realiseerde hoeveel plezier er uit het ontdekken van Pokémon in het wild te halen was.
Lees de rest van de Reload

Dierendag: De beste Pokémon-vriendschappen
Vandaag is het Werelddierendag, normaliter geen bijster bijzondere dag voor op de digitale wereld gerichte gamers. Maar met de release van Pokémon X & Y slechts een week van ons verwijderd leek het ons een mooie dag om stil te staan bij onze virtuele huisdieren. Daarom zetten we vandaag Pokémon én hun trouwe baasjes in het zonnetje.
Lees de rest van de achtergrond

Review: Pokémon Black & White
Als je een artikel over Pokémon gaat schrijven, zit je altijd met te vraag: waar te beginnen? Met elke iteratie in de serie maakt ontwikkelaar Game Freak een aantal minimale aanpassingen aan de succesformule. Ook met Black en White, alweer de vijfde generatie Pokémon, borduurt de ontwikkelaar verder op alles wat er al was, maar voegt het uiteraard ook weer een het één en ander toe. Daarnaast is het uiterlijk grondig onder handen genomen. Welkom in de regio Unova, met meer dan honderdvijftig nieuwe Pokémon.
Lees de rest van de review

Review: Pokémon X en Y
Op het Japanse consulaat in Parijs staat een speciale hotline klaar voor toeristen die lijden aan het Syndroom van Parijs. Gemiddeld twintig Japanse toeristen bezwijken jaarlijks aan de grove desillusie die Parijs heet. Van het in Japan gangbare romantische beeld van Frankrijk blijft maar weinig over zodra een norse ober pratend in rap Frans voor je staat. Voor alle al dan niet getraumatiseerde toeristen is er nu Pokémon X en Y, want de Kalos-regio waar de games zich afspelen is de ultieme versie van het romantische Frankrijk. Een wereld waarin iedereen bezig is met mode, cultuur en het zitten in kleine cafés. Een wereld die perfect bij het Pokémon-universum past.
Lees de rest van de review