PlayStation 4

PlayStation 4

De PlayStation 4 (PS4) is de vierde spelcomputer van Sony Computer Entertainment. De console werd tijdens een persconferentie op 20 februari 2013 aangekondigd en lanceerde op 29 november 2013 in Europa. Het is de concurrent van Microsoft's Xbox One en Nintendo's Wii U.


Sony gebruikt voor de PS4 niet meer Cell-architectuur. In plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen voor de x86-architectuur. Dit is een breed platform dat regelmatig wordt gebruikt in moderne pc's. De reden voor deze keuze is dat het voor ontwikkelaars op deze manier veel makkelijker wordt om spellen te maken. Hierdoor kan een grotere groep ontwikkelaars de stap nemen om PS4-spellen te ontwikkelen, zowel kleine als grote bedrijven. Deze veranderingen zijn tot stand gekomen door de lessen die Sony heeft geleerd tijdens de ontwikkeling, productie en introductie van de PlayStation 3. Andere noemenswaardige hardware zijn een snellere blu-rayspeler en 8 GB GDDR5-geheugen. DualShock 4 is de hoofdcontroller van de PlayStation 4 en gebruikt net als zijn voorganger Bluetooth 2.1+EDR om te verbinden met de console. 

Sony legt met de PlayStation 4 de nadruk op spelers en het delen van ervaringen. De controller heeft in plaats van een Select-knop een Share-knop. Door daar op te drukken kunnen spelers er voor kiezen een screenshot te nemen, een video op te nemen, of een livestream te starten, en dit te delen via diverse social mediakanalen. Ook new is Remote Play, waarmee PS4-games op de Vita kunnen worden afgespeeld. Ook kunnen spelers via een afstand een gedeelte van een game voor iemand anders spelen. Dit heet Share Play.

De PlayStation 4 lanceerde met games als het door het Nederlandse Guerrilla Games ontwikkelde Killzone: Shadow Fall, Knack, Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts. De PlayStation 4 is op moment van schrijven een groot succes voor Sony. Het is op dit moment de bestverkochte console van de drie consoles deze generatie. Vanaf januari 2016 zijn er minstens 35,9 miljoen exemplaren van de PS4 verkocht.

PlayStation 4

De 10 beste PlayStation 4-games

Gamer.nl heeft een lijst met de tien beste uitgekomen PlayStation 4-games en update deze lijst minsters één keer per half jaar. 

Deze lijst is hier te vinden.

Games die op dit moment in de lijst staan, zijn onder andere Bloodborne, Resogun, Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, Grand Theft Auto 5 en The Witcher 3: Wild Hunt.

Het laatste PlayStation 4-nieuws