Beginnerstips voor Cyberpunk 2077

Beginnerstips voor Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 is een gigantische game met heel veel zijmissies en een uitgebreid verhaal. Het spel zit ook vol met beslissingen en opties die zeker niet meteen duidelijk zijn. Daarom helpen we je met je eerste stappen in Night City met enkele beginnerstips. Dit artikel bevat geen spoilers.

Tip 1: Je levenspad is niet je ‘klasse’.

De eerste beslissing die je neemt aan het begin van de game is welk levenspad jouw ‘V’ bewandelt. Je kan kiezen tussen Corpo (zeg maar ‘zakenman’), Straatschoffie of Nomade. De keuze bepaalt hoe de eerste uren van de game verlopen, en welke plek je het spel begint. Dit zijn dus beslissingen die de sfeer van je personage bepalen (en je een goede reden geven om ooit nog eens te herspelen met een nieuw levenspad), maar ze hebben geen invloed op je vaardigheden.

Er zijn sowieso geen ‘klassen’ in Cyberpunk 2077. Het staat je volledig vrij om je personage te spelen zoals jij dat wil. Daarvoor bepalen je statistieken en je ‘perks’ welk arsenaal aan opties je tot je beschikking hebt, niet je levensverhaal. Kies dus vooral het levenspad dat jou het meeste aanspreekt en maak je geen zorgen over je vaardigheden.

Tip 2: Gebruik je stash regelmatig

Net zoals in veel andere rpgs kun je enorm veel spullen oppakken in Cyberpunk 2077. Het is niet moeilijk om na een uurtje spelen genoeg hardware op zak te hebben om het leger van een klein land te bewapenen. Je draagvermogen is niet eindeloos, dus op een zeker moment krijg je de gevreesde waarschuwing dat je te veel bij je hebt, en kun je niet meer rennen.

Aangezien heel veel spullen die je verzamelt bruikbaar zijn voor het uitgebreide craftingsysteem, is het aan te raden om je spullen niet lukraak te droppen. Gebruik liever je ‘stash’, ofwel opbergruimte. Deze is vanuit elk appartement dat je bezit te benaderen, net zoals de stash in The Witcher 3 overal dezelfde inhoud vertoont. Maak er een goede gewoonte van om elke keer dat je thuiskomt je overtollige spullen te droppen, zodat je later kan beslissen of je ze uit elkaar wilt halen voor onderdelen of ergens wil verkopen.

Tip 3: Spendeer je perk-punten niet te snel

Als je in level omhooggaat, krijg je punten die je kan gebruiken om je statistieken op te waarderen (lichaam, intelligentie, etcetera). Daarnaast ontvang je ook perk-points. Die laatste gebruik je om nieuwe vaardigheden te krijgen via tech trees die gekoppeld zijn aan je hoofdstatistieken.

Zeker de eerste uren is het beter om die perk-punten even te bewaren tot je zeker weet in welke richting je V wil laten groeien. De meest basale dingen (sluipen, schieten, zwaardvechten en hacken) kun je meteen al, maar de nieuwe perk-vaardigheden kun je gebruiken om sterker te worden in bepaalde richtingen en nieuwe trucjes te leren. Het is mogelijk om je perks te resetten, maar dat is behoorlijk prijzig. Wacht dus even om te ontdekken wat je het leukste vindt om te doen.

Er zijn sowieso geen ‘klassen’ in Cyberpunk 2077. Het staat je volledig vrij om je personage te spelen zoals jij dat wil.

-

Tip 4: Hack alle dingen

Een krachtig wapen in het arsenaal van V is het vermogen om te hacken. Dat vermogen wordt bepaald door het operating system in V’s lichaam. Zo heb je een bepaalde hoeveelheid ‘ram’ dat bepaalt welke hacks je kan gebruiken en hoe lang het duurt voor een hack weer opnieuw te gebruiken is.

Er zijn twee soorten hacks: ‘quick hacks’ en ‘access point hacks’. Die laatste draaien om het toegang krijgen tot bijvoorbeeld computers of antennes. Daarvoor moet je in fysiek contact staan met het object.

Quick hacks doe je op afstand en spelen een grote rol in confrontaties met vijanden. Zo kun je vijanden tijdelijk verblinden of hen op afstand kortsluiting geven. Ook kan je voorwerpen op afstand aan- en uitzetten, waarmee je vijanden tijdelijk kan afleiden. Vooral als je van sluipen houdt, is hacken ideaal. Scan dus regelmatig de omgeving om te zien wat er allemaal hackbaar is, want dat geeft vaak unieke en onvermoede opties om langs een obstakel te komen.

Tip 5: Speel een rol

Een groot deel van de game bestaat uit dialogen en de keuzes die je daarin maakt. Vaak zijn wij als gamers gewend om te zoeken naar een optimaal antwoord dat ons het beste resultaat oplevert. Daarvan is bij Cyberpunk 2077 geen sprake. Nou ja, het is wel zo dat bepaalde beslissingen uiteindelijk beter uitpakken dan anderen, maar er is geen manier om dat tijdens het gesprek uit te vogelen.

De dialogen in het spel zijn ontworpen om jou een stem te geven. Letterlijk en figuurlijk. Jouw daden hebben betekenis en bepalen niet alleen jouw lot, maar ook dat van heel veel andere Night City-bewoners. De beste manier om de dialogen te benaderen is alsof je een rol speelt: kies zoals jij wil dat jouw V zich in de wereld gedraagt. En doe dat omdat het spelen van iemand anders in die wereld leuk is, niet omdat je denkt dat je daarmee het spel probeert te winnen. Winnen is subjectief. Het gaat om de reis, niet om het einde.

Tip 6: Jij bent de baas

Misschien wel de belangrijkste les is dat het spel, zeker gedurende de eerste uren, lineair lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Je krijgt al vrij snel een aantal zijmissies aangeboden en het is makkelijk om die te vergeten tijdens de emotionele achtbaan van V’s verhaal. Onthoud dat er zelden echte tijdsdruk is, en je best van het gebaande pad af mag wijken. Sterker nog: doe dat vooral. Ga op onderzoek, pak die kleine missie op, loop dat steegje in. De wereld van Cyberpunk 2077 zit zo barstensvol details en onvermoede avonturen, dat het zonde zou zijn om er te snel doorheem te sjezen. Neem dus je tijd en wees niet bang om even je eigen weg te zoeken. Dan haal je veel meer uit de game!

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Tip 1: Speel niet op PlayStation 4 of Xbox One (S). Wat een schandalige versie is dat, heel geniepig van CDPR om geen console versies te sturen voor review en die embargo te houden. Zijn nu net zo erg als een Activision of EA.

0
test

@Zut oprecht mijn eerste gedachte toen ik in die wereld stapte was dat het voelde als een switch port. De bugs en crashes neem ik nog voor lief, maar ik krijg gewoon last van mijn ogen doordat alles zo blurry is. Bij de switch valt het dan vaak nog wel mee doordat je het op een klein schermpje kan spelen. Ik denk dat ik dit spel voorlopig maar aan de kant leg en wacht op een patch

0
test

@alex201 Oef, ik wist niet dat het zo slecht gesteld was met de Xbox One (S) en PS4 versie.

0
test

@alex201 Ik speel 'm (helaas) op de PS4 Pro, maar een tip om het uiterlijk wat minder blurry te maken is om in de opties de 'filmgrain' uit te zetten. Het verandert niks aan de fps natuurlijk maar oogt toch zeker wat scherper.

0
test

@Zut Wat dacht je dan. 8 jaar oude hardware met een rotatie schijf gaat de nieuwe crisis soepel laten lopen ?

0
test

@Zut nee, niet geniepig, ze maken een statement, door zich niet langer te laden leiden door de langzaam ingevoerde mentaliteit waarbij alles moet worden aangepast aan het zwakste systeem. Ze moeten spellen gewoon weer maken zodat mensen uiteindelijk overstag gaan en betere hardware kopen.

0
test

@oropher Ze hadden zich wat mij betreft dan niet moeten laten leiden door de cashgrab en het spel alleen op de next gen consoles uit moeten brengen. Als je 60 euro of meer betaalt voor een spel op welke console dan ook mag je ervan verwachten dat het speelbaar is en zeker een paar jaar blijft. 15 -20 fps is wat mij betreft onspeelbaar

0

@oropher wauw, weer iemand die CDPR perse moet verdedigen. Serieus? Een statement? Dat je in 2013 een spel aankondigt voor de huidige gen, want toen waren ze echt nog niet bezig met PS5 en Series X, en dan met zo'n misbaksel komt dat niet eens fatsoenlijk draait? Hoezo kondig je Cyberpunk dan niet alleen voor next gen aan? Of alleen pc? God wat lees ik toch verschrikkelijk domme excuses van mensen die denken dat CDPR en Cyberpunk heilig is en fantastisch. Niet eens kunnen toegeven dat t smerig is om expres de console versie te weigeren aan reviewers omdat ze zelf ook weten dat t te slecht voor woorden is. Pissig word ik ervan en jullie pikken het ook nog. Erger nog, praten het goed. De console versie van Cyberpunk wordt full price verkocht voor PS4 EN XBOX ONE, dan is t gek dat mensen verwachten dat het speelbaar is daarop? Bovendien hebben niet erg veel mensen de next gen, dus fuck hun nu? Rot toch op.

0

@oropher Waar is de dedicated fatsoenlijke PS5 versie dan?

0

@niqomipa Ik speel hem op de Series S en daar draait hij ook prima op

0

Aanbevolen voor jou