Waar op te letten bij geld verdienen met blockchaingames

Waar op te letten bij geld verdienen met blockchaingames

In de afgelopen twaalf maanden heeft de blockchainindustrie een grote groei doorgemaakt, gedragen door het succes van games. Deze spellen maken vaak gebruik van zowel cryptocurrencies als digitale assets op de blockchain, ofwel non-fungible tokens of nft’s. Maar hoe zet je de eerste stap in de ietwat schimmige wereld van de blockchaingames, en hoe kun jij geld verdienen met deze spellen?

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bitvavo. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontentpagina. De inhoud van het artikel is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat de wereld van blockchaingames schimmig is. Er zijn altijd rovers op de loer om gamers een oor aan te naaien. Voordat je geld uitgeeft aan een blockchaingame, doe je er goed aan om naar de reputatie van de makers te kijken. Welk bedrijf en welke personen zitten achter het project, of is iedereen anoniem? Wanneer de makers anoniem blijven, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Geef nooit meer uit dan dat je kunt verliezen. Bovendien: wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Blockchaingames in hun meest minimalistische vorm deden eind 2017 hun intrede, en nog altijd staat de technologie in de kinderschoenen. Met blockchaingames refereren we naar games die gebruikmaken van nft’s, zodat spelers een game item echt bezitten, of een cryptomunt, waarmee game-activiteit omgezet kan worden in een bepaalde waarde.

Om deze cryptomunten en nft’s op te kunnen slaan, heeft de speler een eigen wallet nodig. Zo’n wallet heeft een publiek adres, en een private key of sleutel. Het maken van een wallet is een beetje complex, maar de gebruikerservaring wordt langzaam beter. Zo wordt de wallet vaak gekoppeld aan een email-adres of social media-platform.

Volgens het Blockchain Games Report Q1 2022 van DappRadar zijn games goed voor 52 procent van alle blockchainactiviteit. In maart alleen al maakten meer dan 1,2 miljoen unieke wallets gebruik van een blockchaingame. Let wel: een gebruiker kan meerdere wallets hebben. Die wallets kunnen bovendien verspreid zijn over meerdere blockchains, bijvoorbeeld Ethereum, Wax, Ronin, BSC en Cardano, die je kunt aanschaffen via platforms als Anycoindirect.

Ondanks meer dan één miljoen actieve wallets en de verbeterde gebruikerservaring, staat de technologie echt nog in de kinderschoenen. Vergelijk de huidige blockchaingames voor het gemak met mobiel gamen net na de eeuwwisseling. Game-apps bereikten pas de mainstream toen games als Wordfeud en Angry Birds op de markt kwamen in 2008 en 2009. 

Ondanks meer dan één miljoen actieve wallets en de verbeterde gebruikerservaring, staat de technologie echt nog in de kinderschoenen. Vergelijk de huidige blockchaingames voor het gemak met mobiel gamen net na de eeuwwisseling. Game-apps bereikten pas de mainstream toen games als Wordfeud en Angry Birds op de markt kwamen in 2008 en 2009. 

De belofte van play-to-earn

Toch heeft blockchaingaming reeds een impact gemaakt. Tijdens de pandemie heeft het play-to-earn verdienmodel van de turn-based battle game Axie Infinity duizenden gezinnen in ontwikkelingslanden van inkomsten kunnen voorzien. Hier komt ook meteen de crux om de hoek kijken, want iedereen denkt bij een cryptogame aan de mogelijkheid om gigantisch rijk te worden met minimale inzet. Dit gebeurt meestal niet.

Gamers die zich bezig gaan houden met blockchaingames, moeten niet verwachten rijk te worden. Maar zij die flink wat tijd investeren, kunnen waarde creëren met hun activiteit. Wanneer blockchaingamers meer willen gaan verdienen, zullen ze in veel gevallen ook een investering moeten doen. Voor niets gaat de zon op.

De nadruk ligt bij de benaming van het play-to-earn-verdienmodel heel erg op het verdienen. Om die reden wordt er in de laatste maanden steeds meer gesproken over play-and-earn, waarbij gevoelsmatig meer nadruk op het spelelement wordt gelegd.

Beginnen met spelen en verdienen

Blockchaingames bestaan op verschillende blockchainplatformen. Ethereum is een van de bekendste, maar die wordt eigenlijk weinig gebruikt. De meeste games bestaan op blockchains waar transacties nagenoeg gratis zijn en snel uitgevoerd kunnen worden. Bovendien is de CO2-uitstoot van deze alternatieven vaak een fractie van die van Ethereum, in sommige gevallen zelfs CO2-neutraal. Afhankelijk van welke blockchain je gaat gebruiken, zal je een bepaalde Web3-wallet nodig hebben. Wallet Connect, Coinbase Wallet, Metamask, Phantom en WAX All-Access zijn enkele vooraanstaande voorbeelden.

Veel blockchaingames zijn ontwikkeld door mensen met weinig ervaring in game development. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld het gebrek aan interactiviteit. De meeste blockchaingames zijn vrij passief in hun gameplay. Dit betekent niet dat het slechte projecten zijn, maar als gamer wil je meer. Het is echter ook belangrijk om de industrie beter te begrijpen. Begin daarom eens met deze drie games: 

Crazy Defense Heroes

Een goed uitgewerkte tower-defense game waarbij je een zeker quotum aan experience points moet behalen om te mogen delen in de prijzenpot. Zorg ervoor dat je een wallet koppelt aan de game via de officiële website en je kunt zo wat euro’s verdienen met het spelen van deze game.

Alien Worlds

Maak een account aan op de Wax-blockchain en log in om te beginnen met Alien Worlds. Je krijgt hier gratis tools om te zoeken naar grondstoffen, maar het gaat hier om extreem weinig TLM. Je kunt echter ook betere tools vinden, en dus je mining power verbeteren. Alien Worlds is erg passief, maar een simpele introductie in de basisprincipes van play-and-earn.

Axie Infinity Origin

Via de officiele website kan je de Sky Mavis Hub downloaden en installeren op je pc. Je krijgt dan ook toegang tot de alfa van Axie Infinity Origin, een verbeterde versie van het huidige Axie Infinity en de iconische turn-based battles. Het grote voordeel? Je hoeft geen nft’s te bezitten om Axie Infinity Origin te kunnen spelen. In deze alfaversie is het play-and-earn-element nog afwezig, maar het geeft je ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij een van de meest besproken blockchaingames op de markt.

Kijk ook naar titels als de trading card game Gods Unchained of de moba Thetan Arena. Deze games zijn nu gratis speelbaar. 

Hoewel de wereld van blockchaingames op eigen risico betreden moet worden, zouden geïnteresseerden met bovenstaande games kunnen beginnen. Naast deze titels zijn er nog honderden andere projecten. Als jij je straks nog meer wilt verdiepen in blockchaingames, neem dan eens een kijkje in de rankings op DappRadar of bij PlayToEarn.net. Deze websites bieden een overzicht van de meest gebruikte blockchaingames en kunnen een goed startpunt zijn voor jouw duik in de open wateren van Web3, nft’s, play-to-earn-gaming en alles wat er bij komt kijken.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Blockchaingames is wel het laatste wat je zou moeten willen promoten lijkt mij..

0
test

@wazp inderdaad, triest om dit te zien.

0
test

Ik wilde hier een reactie op geven, maar de spamfilter lag me weer eens dwars. Los dit nu eindelijk eens op gamer.nl Na al die tijd is dit echt te belachelijk voor woorden Ja ik blijf er over klagen. Als de filter iets niet goed vind, laat dan op zijn minst weten wat ik moet veranderen Angry face emoji

0
test

Kansloos

0

Aanbevolen voor jou