Mobiele Intel Raptor Lake-cpu scoort al hoog in benchmark

Mobiele Intel Raptor Lake-cpu scoort al hoog in benchmark

Een mobiele Intel Core-processor van de dertiende generatie is opgedoken op UserBenchmark, met alvast veelbelovende resultaten.

De openbare resultatenpagina vertelt niet welke processor het precies is, maar vermeldt wel duidelijk de Raptor Lake-generatie op een LPDDR5-moederbord — vermoedelijk een mobiel model. De cpu zou daarnaast bestaan uit 14 rekenkernen en 12 threads, met een base clock van 2,5 GHz en een turbo clock van 4,2 GHz.

Interessant aan UserBenchmark is dat verzamelde data slim vergeleken wordt met dat van andere systemen. Hierdoor is de Raptor Lake-processor gemakkelijk te vergelijken met het topmodel uit de Alder Lake-generatie, de Core i9-12900HK. Het vermoedelijke prototype blijkt nu al een goede 10 procent prestatiewinst te boeken.

Raptor Lake wordt op zijn vroegst pas eind 2022 verwacht, met de lancering van mobiele varianten mogelijk pas rond begin 2023. De opvolgers van de huidge Alder Lake-processoren vernieuwen de Performance-rekenkernen in de architectuur, maar blijven trouw aan hetzelfde Intel 7-procedé (10 nm) en de LGA1700-socket. 

Volgens sommige ingewijden maken de cpu's ook ruimte voor grotere caches (tot 68 MB in totaal), wat vooral gameprestaties tegemoet kan komen. Het vergroten van caches is toevalligerwijze ook iets waar concurrent AMD zich momenteel op focust, met diens Ryzen 7 5800X3D.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Als een mobiele variant al beter presteert, dan moet een desktop versie toch een behoorlijke vooruitgang zijn. Hopelijk dat de volgende generatie NUCs eindelijk eens fatsoenlijke GPU power krijgen, minimaal hetzelfde als 3060.

0

Aanbevolen voor jou