Intel deelt diagram en meer details over Arc-videokaart
Nieuws

Intel deelt diagram en meer details over Arc-videokaart

Chipfabrikant Intel heeft nieuwe informatie gedeeld over hun Arc-videokaarten, die eerder deze week al href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/intel-arc-onthuld-intels-gpu-divisie-voor-gamers-en-creatorsbrdiv/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">aangekondigd</a> werden. Een blokdiagram toont hoe de chip van het 'Alchemist'-vlaggenschip in elkaar steekt én Intel doet een boekje open over de huiseigen upscalingtechniek.

Het diagram, alsmede verdere informatie, is afkomstig van de Intel 2021 Architecture Day en werd na een lek opgepikt door VideoCardz. Gedurende het evenement deed Intel meer details uit de doeken over de recent aangekondigde Arc-producten.

Intel maakt voor de eerste generatie Arc-videokaarten — voorheen bekend als de DG2-reeks — gebruik van hun Xe-HPG-architectuur, opgebouwd uit zogenaamde Xe-kernen. Die rekenkernen zijn vervolgens weer onderverdeeld in Render Slices. Van het vlaggenschip was al bekend dat de gpu in totaal 512 execution units zou tellen.

Iedere Xe-kern wordt opgebouwd uit 16 Vector Engines (256-bit) en 16 Matrix Engines (1024-bit). Daarnaast komt elke rekenkern met een eigen raytracing-eenheid, welke momenteel nog geen hippe merknaam draagt. 

©GMRimport

De Matrix Engines moeten Intels nieuwe Xe SS-technologie aandrijven. Deze  ai-gedreven upscalingtechniek lijkt, net als Nvidia's DLSS en AMD's FidelityFX Super Resolution, de beeldkwaliteit van games slim op te schalen naar 4k-resoluties. 

Xe SS kan uitgevoerd worden via XMX-instructies of DP4a-instructies. Beide komen met hun eigen vertraging in rendertijd — al zou die alsnog lager moeten liggen dan wanneer de gpu native 4k-resoluties uitspuwt. Wel geeft Intel toe dat "traditioneel opschalen" sneller zou zijn dan Xe SS nu is.

De Arc-videokaarten introduceren ook het zogenaamde 'Memory Fabric', wat neerkomt op een grotere L2 Cache. Onduidelijk is of Intel daarmee vergelijkbare plannen heeft als AMD, welke eerder al de snelle 'Infinity Cache' op de RX 6000-videokaarten introduceerde.

©GMRimport

Naast informatie over de eerste generatie Arc-gpu's vertelde Intel ook meer over de toekomstige videokaartreeksen. Na Alchemist zullen ook 'Battlemage' en 'Celestial' doorevolueren op de Xe-HPG-architectuur. Vanaf de vierde Arc-generatie, 'Druid', wil Intel overstappen op de 'Xe Next'-architectuur. 

Wat Xe Next onderscheidt van eerdere Arc-architecturen, blijft vooralsnog een mysterie. Mogelijk heeft Intels recente reservering van TSMC's 3nm-wafers iets te maken met de toekomst van de Arc-gpu's.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Nieuws

Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Ook Super Ninja Boy en Sutte Hakkun zijn nu speelbaar via de SNES-app

Nintendo heeft drie games aan de SNES-app voor Nintendo Switch Online-leden toegevoegd, waaronder Fatal Fury 2.

Het gaat om de SNES-versie van de arcadegame van SNK en Nova. Waar de SNES-versie van de eerste Fatal Fury erg verschilde van de arcadegame, is Fatal Fury 2 een trouwere overzetting. De game bevat acht vechtersbazen om uit te kiezen.

De twee andere SNES-games die zijn toegevoegd zijn Super Ninja Boy en Sutte Hakkun. Eerstgenoemde is een combinatie tussen een rpg en een fighter - de spelwereld doet denken aan een klassieke rpg, maar wanneer een gevecht met vijanden begint wordt het een soort side-scrolling beat 'em up.

Sutte Hakkun tot slot is een puzzelgame met platformelementen die ontwikkeld is door Indieszero en uitgegeven werd door Nintendo. Het is voor het eerst dat de game op officiële wijze speelbaar is in het Westen. Spelers besturen een glazen vogelachtig personage genaamd Hakkun, die gekleurde vloeistoffen op kan zuigen en ze in transparante blokken kan stoppen om ze te kunnen bewegen.

De SNES-app is beschikbaar via een Nintendo Switch Online-abonnement. Deze kan voor 3,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar aangeschaft worden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over
Nieuws

Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over

Virtuos werkt in ieder geval aan Metal Gear Solid Delta en mogelijk een Oblivion-remake

Virtuos Games, de uit China afkomstige ontwikkelaar met diverse vestigingen in verschillende werelddelen, heeft de uit Noord-Brabant afkomstige ontwikkelaar Abstraction Games overgenomen.

Daarnaast neemt Virtuos ook de Amerikaanse ontwikkelaar Pipeworks Studios over en is er een meerheidsbelang verkregen in het Canadese Umanaïa Interactive. In het persbericht worden geen bedragen genoemd voor de overnames.

Abstraction Games is gevestigd in Valkenswaard en heeft meer dan negentig werknemers. De studio heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van games als Halo: The Master Chief Collection, Baldur's Gate 3 en Frostpunk, en heeft ook bijgedragen aan de Dune- en Halo-franchises.

Dat lijkt goed te passen bij Virtuos Games, dat ook met regelmaat andere ontwikkelaars helpt, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077 en de Horizon-spellen. Ook werkt het bedrijf samen met Konami aan het aankomende Metal Gear Solid Delta: Snake Eater.

Er gaan overigens geruchten dat Virtuos aan een remake van The Elder Scrolls 4: Oblivion werkt. In 2023 gingen er al geruchten over een remake (of remaster) van Oblivion. Een oud-medewerker van Virtuos maakte toen melding van het bestaan van de game via Reddit. Later dat jaar lekten er documenten uit van de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission waarin ook de remake werd vermeld, alsmede een remake of remaster van Fallout 3. Begin dit jaar liet een technical art director van het bedrijf weten aan een remake te werken die op Unreal Engine 5 draait - er wordt gespeculeerd dat het om Oblivion gaat. Dit is op moment van schrijven niet bevestigd.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!