Chipbakker TSMC ziet vraag voor pc- en smartphone-chips dalen

Chipbakker TSMC ziet vraag voor pc- en smartphone-chips dalen

TSMC, de marktleider op het gebied van chipproductie, geeft aan dat de vraag naar veel chips lijkt af te zwakken.

Volgens voorzitter Mark Liu (via Nikkei Asia) daalt de vraag naar pc-, smartphone- en televisiechips het sterkst. Zeker vanuit China, vooralsnog de grootste consumentenmarkt, zou de vraag voor chips afgenomen zijn. 

De reden voor de dalende vraag zou volgens Liu kunnen liggen aan de sterk toenemende materiaalkosten voor chips, alsmede "macro-economische onzekerheden". Met dat laatste wordt waarschijnlijk gedoeld op de Russische inval op Oekraïne. Niet voor niets heeft China anno 2022 de laagste economische groei in dertig jaar voorspeld: 5,5 procent.

Minder fabrieksbelasting hoeft echter niet te betekenen dat de prijs van chips daalt. Liu gaf aan dat de markt de verhoogde materiaalkosten mogelijk kan verleggen naar consumenten. Daar zou vooralsnog weinig sprake van zijn, maar een (verdere) inflatie van verkoopprijs voor chipproducten ligt mogelijk in het verschiet.

Een eerste blijk van de sterk afnemende vraag is ook al binnen bij TSMC. Grootafnemer Apple verlaagde de aangevraagde hoeveelheid chips voor de iPhone SE met 3 miljoen stuks. TSMC is veelal verantwoordelijk voor de toelevering van Apple's eigen chips, waaronder ook het M1-chipsets.

De dalende vraag naar chips beperkt zich vooral tot persoonlijke tech-apparatuur, dat wel. Als kanttekening stipte Liu aan dat, ondanks de vertraging op sommige fronten, sectoren als automotive, high-performance computing en internet-of-things-apparatuur nog altijd een "robuuste vraag" naar chips vormen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Een betere verklaring voor de afname van de vraag in China is dat je praktisch toch nauwelijks meer kan gamen daar, bijna alles is aan banden gelegd.

0
test

@oropher Denk je, ja? Ik zou stellen dat de beschikbaarheid van games de vraag naar bijvoorbeeld smartphone-chips maar moeilijk omlaag werkt; zo'n apparaat heb je gewoon nodig. Misschien geldt de verklaring wel meer voor de chips voor videokaarten en consoles, maar dan alsnog zou ik verwachten dat consumentenvertrouwen een grotere rol speelt dan het gamebeleid binnen een land.

0

Ik vind de prijzen van de videokaarten nog te hoog.

0

Aanbevolen voor jou