AMD geeft toe: Navi 24-gpu is vooral bedoeld voor laptops

AMD geeft toe: Navi 24-gpu is vooral bedoeld voor laptops

Nog voor het lanceren van de Radeon RX 6500 XT-desktopkaart stond AMD's nieuwe Navi 24 budget-gpu niet in het beste daglicht. Een woordvoerder van AMD heeft inmiddels toegegeven dat de nieuwe chipset "primair bedoeld was voor gebruik in laptops".

Echt officieel is het statement niet te noemen; de claim werd geplaatst op de fora van Phoronix, door John Bridgman, een Linux-ontwerper binnen AMD. Bridgman haakte in op klachten over hoe de nieuwe RX 6500 XT geen decoding voor H265/AV1 ondersteunt en hoe de budgetkaart over PCIe 3.0 veel prestaties inlevert. 

Voor een moderne desktopkaart voelen de circulerende klachten als een gemis, maar Bridgman verklaarde het schrappen van selecte functies: "De primaire toepassing voor Navi 24 zal in laptops met een Rembrandt-apu zijn, welke al voorzien zijn van volledige videofunctionaliteit en PCIe 4.0."

De Navi 24-gpu werd officieel aangekondigd gedurende afgelopen CES. Het instapmodel voor RDNA2-graphics lanceerde gisteren met de RX 6500 XT-desktopkaart, maar wordt daarnaast in selecte Radeon workstation-kaarten van AMD geplaatst — ook in die gevallen ontbreekt moderne videodecoding op de gpu.

Volgende maand volgt de uitrol van Navi 24 in laptops (RX 6300M en RX 6500M), zodra ook de Rembrandt-apu's (Ryzen 6000-reeks) officieel lanceren. AMD beloofde voor Ryzen 6000-laptops "circa 30 procent hogere prestaties" dan met  de Ryzen 5000-reeks. Navi 24-videokaarten zouden in laptops vooral een beter rendement meenemen, ten opzichte van eerdere Navi 2x-gpu's. De mobiele budget-gpu's komen met tgp's van maximaal 25 watt, terwijl de kloksnelheden hoger liggen en het videogeheugen sneller opereert.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou