Intel publiceert specificaties voor nieuwe ATX 3.0- en SFF-voedingen

Intel publiceert specificaties voor nieuwe ATX 3.0- en SFF-voedingen

Intel heeft vannacht de officiële specificaties voor ATX 3.0- en ATX12VO 2.0-voedingen gedeeld.

De zogenaamde ATX 3.0-standaard volgt de anno 2003 geïntroduceerde ATX 2.0-standaard op. Onder het mom van ATX 3.0 worden de PCIe 5.0-voedingen die recentelijk vaker opdoken eindelijk officieel gemaakt. 

Met de komst van PCIe 5.0-voedingen wordt vooral een nieuwe kabelstandaard geïntroduceerd. De nieuwe 12-pins stroomkabel (door Intel als '12VHPWR' bestempeld) zou in totaal 600 watt door kunnen spelen van voeding naar 'add-in' componenten — hoofdzakelijk videokaarten. Volgens Intel is een enkele PCIe 5.0-kabel in staat om de komende generaties meer dan genoeg stroom naar veeleisende gpu's te pompen.

Ook verheldert Intel de vier extra 'signaalpinnen' die op de nieuwe PCIe-stroomkabel te vinden zijn: deze zijn in staat om stroomlimieten van videokaarten door te geven aan de voeding. Wel zou die functie ook enkel en alleen werken op videokaarten die zelf ook volledig aan de PCIe 5.0-specs voldoen.

Onder het ATX12VO-vaandel wordt er een nieuwe standaard gevormd voor rendemenstsrijkere en vaak kleinere voedingen. Volgens Intel stelt het partnerfabrikanten in staat om sneller een gepaste voeding te vinden bij 'small form-factor' (SFF) systemen, alsmede mobiele oplossingen of serverracks. 

De eerste ATX12VO-voedingen zijn per Intels persbericht ook meteen onthuld. Zowel MSI's nieuwe MPG Trident AS als de Creator P100A zijn twee kant-en-klare computersystemen met compacte ATX12VO-voedingen.

Naast de eerste AX12VO-voedingen verwacht Intel dat de ATX 3.0-standaard "in de loop van 2022" geïntroduceerd zal worden. De eerste videokaarten die gebruik zouden kunnen maken van de nieuwe stroomstandaarden staan, op hun vroegst, ook eind dit jaar te verschijnen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou