Hdmi 2.1a-standaard ondersteunt mogelijk tone mapping

Hdmi 2.1a-standaard ondersteunt mogelijk tone mapping

De officiële licentiewebsite van de hdmi-standaard noemde voor een korte tijd 'Source Based Tone Mapping' (SBTM) als onderdeel van de nieuwe hdmi 2.1a-vereisten.

De gepubliceerde teksten rondom SBTM zijn reeds verwijderd, maar blijven via diensten als Google Cache nog na te lezen. In het inmiddels verdwenen segment wordt Source-Based Tone Mapping aangestipt als een mogelijke specificatie voor hdmi 2.1a, welke van zowel mediadragers als beeldschermen en kabels vereist kan worden.

Daarbij zou het licentiebureau van de hdmi-standaard wel aangegeven hebben dat veelal verwacht wordt dat SBTM per firmware-update nog toegevoegd kan worden aan hdmi 2.1-apparaten.

Voor een 'doorsnee' hdmi 2.1-certificaat dient de beeldapparatuur 8k-resoluties op 60 hertz af te kunnen beelden (of 4k-resoluties op 120 hertz) met een bandbreedte van minimaal 48 Gbps, inclusief ondersteuning voor dynamisch hdr-bereik.

In grote lijnen biedt SBTM een extra informatiekanaal bovenop het bekende hdr-beeldbereik. Naast een groter kleurenspectrum (minimaal 10-bits diepte) kan dit videosignaal ook doorgeven welke schermregionen feller of minder fel belicht moeten worden. In theorie zou dit principe het mogelijk moeten maken om zowel hdr als sdr op één scherm samen te kunnen brengen — al is het uitgangspunt aanvankelijk realistischere contrasten.

Het overkoepelende idee van tone mapping bestaat al langer. Onder meer Dolby Vision en HDR10+ zijn technologieën die reeds gebruikmaken van variërende lichtsterkte in het totaalplaatje, zij het dan vaak door het beeldscherm bepaald. Onder een toekomstige hdmi 2.1a-certificatie zou het mogelijk worden om hier een industriewijde standaard voor te creëren, die zowel door beeldschermen  als de videoapparatuur (waaronder consoles en pc's) erkend en ondersteund kan worden. 

De hdmi 2.1a-standaard is nog verre van definitief of officieel, maar de verschijning van SBTM op de website kwam niet compleet uit het niets. Onder partners en afnemers van de hdmi-standaard zou een pre-CES 2022-memo verspreid zijn, waaruit mogelijk inhoud doorgesijpeld is naar de publieke website.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou