Een derde van geteste games wordt niet op Steam Deck ondersteund

Een derde van geteste games wordt niet op Steam Deck ondersteund

Ongeveer een derde van door Valve geteste games op Steam wordt niet ondersteund op Steam Deck.

Dat observeert PCGamesN, dat dit baseert op informatie van SteamDB. Inmiddels zijn ongeveer drieduizend games door Valve getest, waarbij tweeduizend games 'Verified' of 'Playable' zijn, oftewel werken op Steam Deck. Dat betekent dat zo'n duizend spellen 'Unsupported' zijn, oftewel niet naar behoren werken op het apparaat.

Een groot deel van de games op deze lijst betreft overigens voornamelijk om spellen die met een vr-headset gespeeld moeten worden. Maar er zijn ook andere bekende games die niet ondersteund worden, zoals Final Fantasy 14 en Destiny 2. Valve heeft al wel laten weten dat het hard werkt om er voor te zorgen dat er ondersteuning wordt toegevoegd voor een aantal van deze games.

Eerder deze maand liet Valve weten dat het de hoeveelheid exemplaren van de Steam Deck die het naar mensen met een reservering opstuurt gaat opvoeren. Het is niet bekend om hoeveel leveringen het precies gaat. Mensen die nu een reservering plaatsen, kunnen pas na het derde kwartaal een Steam Deck thuis verwachten. Dat betekent dat bestellingen pas in oktober of later worden verstuurd.

Steam Deck is een handheld-console-hybride die op een aangepaste versie van SteamOS draait. Het besturingssysteem is onder andere aangepast op het touchscreen van de machine. Daarnaast is het mogelijk om het apparaat als pc te gebruiken en andere programma's en gamelaunchers te installeren.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Kleine kanttekening: Unsupported betekent niet per se dat de game niet zal werken. Meestal zal je daar iets voor moeten doen wat niet direct duidelijk wordt vanuit de SteamOS UI, zoals een proton launch parameter (Esync/Fsync), of een proton fork (GE, waarin de Windows Media Framework ondersteuning aanwezig is, makkelijk installeerbaar via ProtonUp-Qt in Discover in de desktop mode). Dit zal je dan meestal ook terugvinden op de game pagina in de crowd-sourced protondb.com. Valve zelf heeft verklaard dat een game ook de unsupported classificatie kan krijgen als de game ergens in een verborgen hoekje crasht (een tutorial filmpje die je zelf in een help-menu moet opzoeken bijv). Dit lijkt in lijn te zijn met dat veel gebruikers inmiddels rapporteren dat ze geen problemen ervaren met een aantal unsupported games die ze zelf uitproberen, al kan dat ook wel eens te maken hebben met updates in Proton of de game zelf die sinds de laatste classificatie-test het probleem al opgelost hebben. Al met al vind ik de huidige resultaten zeer indrukwekkend.

0
test

Vind ik nog best een goed resultaat. Door Valve en (waarschijnlijk) de community zal dit vanzelf nog groter worden.

0

@Vogeltje Nou inderdaad, effectief werkt 2/3e wel. Voor een apparaat wat games moet draaien die veelal niet native op het OS werken is dat best wel een succes. Altijd zuur natuurlijk als precies jouw favoriete game net even niet werkt, maar een dergelijk succes geeft garantie dat het een kwestie van tijd is voordat dit wel het geval is.

0

Aanbevolen voor jou