CDA wil verbod op enkel betaalde lootboxen

CDA wil verbod op enkel betaalde lootboxen

Het CDA wil enkel een verbod op betaalde lootboxen in games. Dat zegt Tweede Kamerlid Henri Bontenbal in een interview met Gamer.nl.

"Het gaat mij echt om betaalde lootboxen versus niet-betaalde lootboxen", heldert Bontenbal op. "Dat is mijn primaire focus. In alle spellen zit natuurlijk een vorm van geluk; als ik Monopolie speel, dan gebruik ik ook dobbelstenen"

"Het gaat erom dat kinderen onder sociale dingen druk dingen kopen, en dat daar een verdienmodel achter zit waarbij ontwikkelaars allerlei trucs inbouwen om dat te stimuleren. Dat moet stoppen."

Ook is er volgens Bontenbal ruimte voor enkele tussenwegen wat betreft de regulatie en leeftijden. "Ik heb niet precies gezegd tegen de minister waar de grens ligt, en hoe ze dit probleem moeten oplossen. Ik wil dat het verboden wordt voor kinderen, en andere leeftijden laat ik aan de minister."

'Ontwrichtend'

Eerder deze week diende Bontenbal een motie in voor een 'verbod op lootboxen' in games. De andere coalitiepartijen en GroenLinks en SP hebben hun handtekeningen onder de motie gezet.

Bontenbal noemt lootboxen met name in het geval van gezinnen met kinderen 'ontwrichtend', omdat ouders in sommige gevallen geen toezicht hebben op hoeveel geld er wordt uitgegeven aan lootboxen: "Mijn eerste stap is: zorg dat het voor de meest kwetsbaren niet meer kan."

Eerder legde de Nederlandse Kansspelautoriteit Electronic Arts een dwangsom van enkele miljoenen euro's op wegens de verkoop van lootboxen in de Ultimate Team-modus van Fifa. De Nederlandse Kansspelautoriteit oordeelde echter dat de lootboxen 'onderdeel van een groter spel' zijn, en daardoor niet onder gokken vallen. 

Ondanks dat acht Henri Bontenbal dat de kans groot dat de motie effect heeft.

"Ik acht de kans vrij groot dat het lukt, want in België doen ze het ook. De Raad van State toetst gewoon aan de bestaande wetgeving. Zoals ik in mijn motie schrijf: als het nodig is om de wet te veranderen, dan moeten we dat doen. 

Ik verwacht eerlijk gezegd dat we inderdaad uitkomen op een wetsvoorstel, zodat ook de Raad van State de Kansspelautoriteit gelijk kan geven."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Het gaat alleen helpen als dit verbod op EU niveau komt, want bedrijven zoals Blizzard en EA lachen om de misgelopen inkomsten uit Belgie en NL

0
test

@StormFox Inderdaad, als een handjevol kleine landen het doen zetten ze de loot boxes daar gewoon uit, einde verhaal

0
test

@poklaan Ja en toch winnen wij dan want ze doen het dan toch volgens de regels hier en winnen wij eigenlijk ondanks dat ze het inkomen niet zullen missen. Dit omdat er hier de games zonder die zooi komen. Het wordt pas een probleem voor ons als games helemaal niet meer gaan komen omdat ze niet zonder loot boxen komen. Maar als games hier komen met loot boxen uitgezet zeg ik dat wij als gamers hier winnen. Games zonder loot boxen gewoon alleen gamen zoals het bedoelt is van oudsher. Count me in.

0
test

Je kan ook de rating van games gebruiken, maak het 18+ spellen

0
test

@-JK- want dat heeft ooit iemand van 15 of 16 weerhouden...

0

@water dat valt dan altijd onder de verantwoording van de ouders, op alle drank zit dat zelfde label, koop een ouder iemand dat en geeft het aan een 8 jarige, dan wat?

0
test

@water trek daar nog maar eens 4 jaar van af! GTA onder andere was geniaal. Het is niet dat de tekst werd gelezen. Gewoon het pijltje volgen, maar toch. Met een tank over iedereen heenrijden was goud. Maar goed een 18+ sticker doet niet heel veel denk ik...

0
test

@-JK- Een volwassenen zal sneller in de financiele problemen komen door het gokelement dan een kind die van zijn zakgeld wat lootboxen koopt.

0
test

@ShadowKiller Niet als de ouders zo slim zijn om hun Goolge pay dus automatisch het ja woord te geven bij aankopen. of van hun CC je zou ze de kost moeten geven die dat niet eens weten .. Maar goed bij de eerste afkeringen zijn ze er wel achter

0

Aanbevolen voor jou