Beginnerstips voor Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Beginnerstips voor Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Met Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 herleven oude tijden. De game brengt de klassieke, supersnelle gameplay uit de oude Tony Hawk’s Pro Skater-games immers op spectaculaire wijze terug. Misschien maak je echter voor het eerst kennis met de skateserie of ben je na al die jaren wat van je skills vergeten. In dit artikel helpen we je op weg zodat je binnen de kortste keren (weer) een virtuele pro skater bent.

De Gamer.nl-recensie laat geen twijfel bestaan over de kwaliteit van deze remaster: “Tony Hawk's Pro Skater 1+2 maakt echt enorm veel indruk als remaster. Als fan van het origineel kan ik bijna niet geloven dat alles zo goed uit de verf komt. Deze game voelt precies als toen. Tegelijkertijd is het knap hoe ‘getrouw’ de vernieuwingen van Vicarious Visions voelen. Het is alsof de nieuwe park goals er altijd al in hebben gezeten.” In dit artikel leren we je stapsgewijs hoe je zo goed mogelijk presteert in de game.

Neem de tijd voor de tutorial

De game bevat een korte tutorial waarin de basis van de besturing wordt uitgelegd. Misschien denk je dat je weet wat je doet na al die jaren Tony Hawk spelen, maar het kan een tijdje geleden zijn, dus het kan toch geen kwaad om de tutorial te doorlopen. Op die manier wordt je geheugen goed opgefrist en merk je mogelijk een trucje hier en daar op dat je was vergeten. Het kost je hoogstens een halfuurtje.

Wanneer je het spel voor het eerst opstart, wordt gevraagd of je de tutorial wil doen. Mocht je die hebben overgeslagen, dan kun je hem alsnog via het menu tevoorschijn halen.

Doe eerst de makkelijke uitdagingen in levels

In elk level krijg je een lijstje met uitdagingen om te voltooien. Dat kan wanneer je voor het eerst in een level arriveert nogal overweldigend zijn. En dan heb je ook maar telkens twee minuten op de timer staan! Adem in, adem uit: je kan het level zo vaak opnieuw spelen als je wil en je hoeft niet alle uitdagingen in één ronde te behalen. Pak dus eerst de makkelijkste uitdagingen op. De laagste score behalen en de SKATE-letters allemaal vinden zijn relatief gemakkelijke uitdagingen.

Leer een level kennen via Free Skate

Een nóg betere manier om uiteindelijk al die uitdagingen te behalen, is een level eerst verkennen via Free Skate. Dan loopt er geen irritante timer op het scherm die je zenuwachtig maakt, maar heb je een oneindige hoeveelheid tijd om elke ramp, rail en gap om over te springen tot in de kleinste details uit te pluizen. Natuurlijk: de diverse uitdagingen zijn niet te vinden in de levels in Free Skate, maar wanneer je een level al goed doorhebt, wordt het opeens een stuk makkelijker om in twee minuten tijd zoveel mogelijk uitdagingen te voltooien. Tony Hawk’s Pro Skater is soms net een platformer, waarbij je kennis van de omgeving essentieel is!

Wissel trucjes af

Wanneer je een level eenmaal goed kent, is het vooral zaak om hoge scores binnen te harken, zeker wanneer je meedoet aan toernooien waarin medailles te verdienen zijn. Door trucjes te herhalen, leveren ze steeds minder punten op, dus het is essentieel om allerlei verschillende soorten trucs uit te voeren. Met de onderste actieknop maak je een ollie (sprong), en de andere actieknoppen kun je in combinatie met de acht verschillende richtingen op de vierpuntdruktoets of analoge stick gebruiken om verschillende moves te doen. De linker actieknop is voor flips, de rechter actieknop voor grabs en de bovenste actieknop voor grinds.

Link trucjes aan elkaar voor combo’s

Heb je de verschillende skatetricks eenmaal door, dan is de volgende belangrijke stap het creëren van combo’s. Spring je bijvoorbeeld van een stang af na een grind en ben je op weg naar de volgende plek om een trucje te doen, dan is het belangrijk om tijdens die tocht een manual uit te voeren door eenmalig snel omhoog en omlaag te drukken op de analoge stick of vierpuntdruktoets. Een manual telt in feite als link tussen twee verschillende trucjes. Zo blijft de teller lopen. Elke nieuwe move die je eruit gooit verdubbelt de score en binnen de kortste keren rag je er in één keer scores van honderdduizenden of zelfs miljoenen punten uit.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je net een sprong hebt gemaakt en naar beneden komt op een ramp? Je moet dan voordat je een manual inzet eerst een revert doen. Door wanneer je neerkomt van een ramp meteen een trigger in te drukken, zet je de revert in. Doe meteen daarna een manual (snel omhoog en omlaag drukken, weet je nog?) en je hebt een link tussen je vorige en komende truc gecreëerd.

Dat vergt wat oefening, maar net zoals bij het echte skaten geldt: oefening baart kunst! Het is daarbij de enige manier om echt hoge scores te halen voor de uitdagingen in levels en wanneer je het online tegen andere spelers opneemt.

Dat vergt wat oefening, maar net zoals bij het echte skaten geldt: oefening baart kunst!

-

Val zo weinig mogelijk

Vallen in Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 (ook wel een ‘bail’ genoemd) is een doodzonde! Het kost je tijdens de korte twee minuten die je hebt extra tijd en het reset je Special-meter, waardoor je die weer opnieuw moet opbouwen. Daarbij gaan er wanneer je valt punten van je score af tijdens toernooien. Het allerbelangrijkste tijdens toernooien is dus om nóóit van je skateboard af te vallen. En mocht het toch gebeuren, vergeet dan niet op X of A te drukken om zo snel mogelijk weer op je board te springen.

Zorg dat de Special-meter altijd vol is

Zoals gezegd is je Special-meter in één klap leeg wanneer je valt. De Special-meter bouw je op door trucjes uit te voeren en dus scores binnen te harken. Eenmaal vol geeft de meter je de kans om een aantal speciale moves uit te voeren. Die speciale moves kun je instellen in het menu van je skater. Gedurende je carrière ontgrendel je meer ruimte om speciale moves toe te wijzen, dus check dat regelmatig in het menu van je skater.

De knoppencombinaties van speciale moves zijn iets ingewikkelder dan reguliere trucjes, maar eenmaal goed uitgevoerd leveren ze veel meer punten op, dus het is zeker de moeite waard. En hoe meer speciale moves je combineert, zoals verschillende speciale grinds en speciale grabs, hoe sneller je score oploopt. Wanneer je Special-meter gevuld is, ben je ook iets sneller en spring je ook wat hoger. Een volle meter is dus essentieel voor optimale skatesessies! Oh, en ook niet onbelangrijk: de soundtrack klinkt ook net iets dynamischer met een volle Special-meter.

Let op je stance

Elke skater heeft een ‘stance’, namelijk regular of goofy. Dat bepaalt welke voet vooraan en achteraan op het board staat. Elke skater kan zowel regular als goofy op een board staan, maar heeft een favoriete stance. Trucs lukken net iets beter als je de juiste stance aanneemt. Rechtsboven op het scherm zie je of je de juiste stance gebruikt. Je kunt met ervaringspunten je skater echter zo upgraden dat hij zowel in regular als goofy even goed skate, maar dat is natuurlijk iets voor op de lange termijn.

Maak slim gebruik van je stats

Of je nou met een bekende skater als Tony Hawk of je eigen gemaakte skater speelt: elk personage heeft zijn of haar eigen statistieken. Die kun je in het skatermenu aanpassen. In elk level zijn daarnaast voor elke skater individueel stat-points verstopt. Pak die zo snel mogelijk, zodat je ze kunt spenderen aan je skater! Op die manier word je steeds sneller, spring je hoger of blijf je langer in balans tijdens een grind of een manual. Handig is ook dat je de stats die je toevoegt tussen potjes door kunt wijzigen. Als je dus voor een uitdaging staat en bijvoorbeeld nét niet een bepaalde locatie kunt bereiken, loont het om al je stats tijdelijk in je airtime te gooien.

Oefening baart kunst

Met bovenstaande tips wordt je binnen de kortste keren een virtuele pro skater in Tony Hawk’s Pro Skater 1+2. Het belangrijkste is om nooit op te geven: blijf het spel spelen, want elk moment dat je het speelt, leren je vingers beter het gevoel van ‘juist skaten’ te herkennen. Het is als leren fietsen: als je het eenmaal door hebt, leer je het niet meer af. En ook niet onbelangrijk: zorg dat je er plezier in hebt!

Meer guides:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Goede tips! Voor hoge score idd eerst specials via de ramp en dan manual+grinden. Probeer ook gebruik te maken van de gap-bonussen (makkelijke multiplier). In één combo lukt het me inmiddels om ca 1,2miljoen punten te knallen. Echter, een van de trophies draait om een score van 10 miljoen in een sessie... heb serieus geen idee hoe ik dat voor elkaar krijg. Dus Michel, kom maar op met de advanced tips hoe je 10miljoen bij elkaar harkt.

0
test

Kon natuurlijk ook zelf effe zoeken en ontdekte deze: https://www.youtube.com/watch?v=DpUFX_zadcw Deze combo scoorde ik zelf ook al 1+ miljoen punten mee. Maar wat ik zie dat hij doet: Na de wall jump doet hij nog een special grab/flip en gaat verder met grinden. Nooit over nagedacht. Daar gaat m'n vrije avond....

0
test

@mrakd Haha, mooi dat je zelf al het een en ander hebt onderzocht. Sterker nog: daar heb ik ook wat aan, want het lukt mij ook nog niet om scores in de vele miljoenen te behalen! Ik was vroeger vooral een expert in Tony Hawk 1 en 2, en vanaf 3 konden die combo's pas zo hoog oplopen dankzij reverts en manuals, vandaar. Maar ik kom er wel! Gisteren eindelijk die felbegeerde 9,99 gescoord tijdens een toernooi :P Jij ook succes!

0
test

@MichelMusters 99,9 als rapportcijfer van de jury? Ja, daar heb ik ook even over gedaan. Bij de eerdere THPS'en speelde ik vroeger wel eens online, daar haalden ze dan tig miljoen punten aan combo's. Lol ging er snel vanaf. Maar merk dat bij deze remaster weer een hoop nieuwe spelers zitten, dus ik kan het zelfs wel eens winnen. Dus haast je vooral niet, dan houd ik nog een beetje kans.

0
test

@MichelMusters Ik had de vraag al gesteld onder de review, maar ik vraag het ook nog even aan jou: is het aan te raden om met de d-pad te spelen of met de analoge stick? Ik kan me namelijk niet meer herinneren hoe ik de game vroeger heb gespeeld.

0

Aanbevolen voor jou