Activision noemt dialoog binnen bedrijf belangrijker dan vakbondsvorming
Activision Blizzard heeft naar werknemers een e-mail gestuurd, waarin het claimt dat "actief, transparant dialoog tussen leidinggevenden en werknemers beter is dan vakbondsvorming".
Die e-mail verstuurde het bedrijf eind vorige week. Het bedrijf ligt al geruim tijd onder vuur vanwege giftig werkgedrag, dat zich onder andere uit in pesterijen en seksuele ongelijkheid op de werkvloer. De staat Californië klaagt het bedrijf daarvoor aan. CEO Bobby Kotick zou al geruime tijd op de hoogte zijn van de situatie maar daar niets aan hebben gedaan.
Diverse werknemers van Activision Blizzard zijn inmiddels gaan staken en willen dat er een vakbond wordt opgericht die zich hard maakt voor de belangen van werknemers in de game-industrie. De e-mail waarin werknemers werd verteld dat het belangrijker is om intern met elkaar te praten in plaats van een vakbond op te richten, komt van chief administrative officer Brian Bulatao, dat vervolgens online werd gedeeld door Washington Post-journalist Shannon Liao.
Bulatao laat weten dat Activision Blizzard het recht van werknemers ondersteunt om zelf te bepalen om zich aan een vakbond aan te sluiten. Daarop volgen meerdere alinea's waarin hij zich negatief uitlaat over vakbonden. "Nu je deze beslissing voor je toekomst maakt, vragen we alleen dat je de tijd neemt om na te denken over de consequenties van een handtekening onder het bindende, wettelijke document dat wordt aangeboden (door de vakbond Communications Workers of America). Dat betekent dat je jouw vermogen om zelf te onderhandelen over eigen werkvoorwaarden aan het CWA overdraagt, precies zoals het document zegt."
Hij vervolgt: "Het behalen van onze ambities voor de werkcultuur is het beste te doen via actieve, transparante dialogen tussen leidinggevenden en werknemers, waar we snel op kunnen reageren. Dat is een betere manier dan simpelweg een elektronisch formulier te ondertekenen die je aangeboden wordt door het CWA, of te wachten op de uitkomst van een wettelijk verplicht en gereguleerd onderhandelingsproces ergens in de toekomst. Als we niet onze doelen behalen - als we falen in het doen van de dingen die we beloofd hebben - dan heb je natuurlijk altijd nog het recht om te praten met, en te stemmen voor, het CWA. We zijn er echter van overtuigd dat we de progressie zullen boeken die we eerder beloofd hebben: het creëren van een werkplek waar we allemaal trots op kunnen zijn."