Gamer.nl wordt gearchiveerd door Beeld en Geluid
Gamer.nl
Nieuws

Gamer.nl wordt gearchiveerd door Beeld en Geluid

Voor altijd vastgelegd

Afgelopen week brachten we het nieuws dat Gamer.nl fuseert met PU.nl. Hoewel de artikelen nog in hun huidige staat bereikbaar blijven, neemt het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid het zekere voor het onzekere: de website wordt gearchiveerd.

Mocht je de plannen en achterliggende redenen voor deze gang van zaken hebben gemist, dan kun je hier terecht. Verdere updates over de tijdlijn en meer praktische informatie over hoe de toekomst van onze content eruit gaat zien volgt op een ander moment, maar tot die tijd is de archivering van Gamer.nl voor de toekomst in ieder geval een lichtpuntje.

Wat betekent ‘archiveren’?

Willem Hilhorst (Media Manager Games en Online) en Amy Welten (Media Manager) hebben ons alvast verteld hoe het preserveren van de website er ongeveer uit gaat zien. “Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum archiveert al bijna tien jaar websites van Nederlandse media,” stuurt het paar naar ons.

“Het doel van ons webarchief is niet alleen om toekomstige onderzoekers en gebruikers een kijkje te geven in wat er op deze websites werd geplaatst, maar ook om de groei en veranderingen van websites door de jaren te laten zien.”

Het is volgens Willem en Amy namelijk een mythe dat alles op het internet altijd wordt bewaard. “Dat is meer afhankelijk van mens dan machine.” De bedoeling is dat de website in zijn interactieve, ofwel klikbare, vorm wordt gearchiveerd. Dat gebeurt ook al meerdere jaren, waardoor artikelen, columns en dergelijke stukken in de oorspronkelijke context weergegeven kunnen worden, zo vertellen ze.

“Precies dat gaat verloren wanneer websites offline worden gehaald: de manier waarop artikelen waren vormgegeven, de nieuwsberichten die inspireerden tot het schrijven van columns, het colofon met de namen van redacteurs en de mensen achter de schermen — stuk voor stuk essentieel voor het functioneren en onderhouden van een website.”

©GMRimport

Wordt alles meegenomen?

Dat is helaas geen garantie dat echt alles wordt opgeslagen, ook niet zoals je het herinnert. “Immers is een website die dagelijks geüpdatet wordt met nieuws een stuk complexer en omvangrijker dan een website die wekelijks of ieder kwartaal wordt bijgewerkt,” vertellen de twee. Ze benoemen ook limitaties van hun tools, bijvoorbeeld. “Zo valt het bewaren van embeds, invoegingen van YouTube-videos of sociale media posts buiten onze scope tijdens het archiveren van websites.”

Edoch, met inmiddels een terabyte aan data durft Beeld en Geluid wel te stellen dat een groot gedeelte van de Gamer.nl-geschiedenis gepreserveerd is voor de toekomst. Daar houdt het volgens Willem en Amy ook niet op: “Voor de zekerheid hebben we na het nieuws van vorige week de tools opnieuw aangezet om te zorgen dat we niet te laat achter de feiten aanlopen.”

Nu vraag je je misschien af hoe je toegang krijgt tot het archief van Beeld en Geluid komt. Dat kan, op locatie, in de mediatheek van Beeld en Geluid in Hilversum. Op die manier voldoet het instituut aan de beperkingen van websites archiveren, en de rechthebbenden van de platforms. “We hopen dan ook dat onderzoekers en gebruikers in de toekomst gebruik zullen gaan maken van ons archief, zodat de Nederlandse gamescultuur dankzij websites, artikelen, podcasts, recensies en natuurlijk de games zelf beter geduid en onderzocht kan worden.”

Nog een boodschap

Ten slotte willen Willem en Amy het volgende nog meegeven:

“Ten slotte willen we graag de redacteuren en bijdragers van Gamer.nl bedanken voor hun werk. Het feit dat de website publiekelijk hun vertrek aankondigt betekent dat wij kunnen voorsorteren op het bewaren van de website. Games Geschiedenis in Nederland is nog altijd voornamelijk afhankelijk van orale vertellingen, dus websites als Gamer speelden een essentiële rol in het medialandschap.

Ben je zelf een speler, gamer of lezer en wil je bijdragen aan game-geschiedenis? Documenteer je ervaringen, de gesprekken binnen gemeenschappen en wees niet afhankelijk van sociale media. Op die manier veranderen we samen games van ‘cultuur’ naar cultureel erfgoed; zodat we de beleving van ons favoriete medium kunnen doorgeven aan de volgende generatie.”

We danken Beeld & Geluid voor het preserveren van Gamer.nl in zijn originele staat, alsmede het preserveren van andere media-inhoud die bijdraagt aan onze cultuur.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Rusland wil beslag op activa van World of Tanks-studio's leggen
Gamer.nl
Nieuws

Rusland wil beslag op activa van World of Tanks-studio's leggen

Topmannen zouden 'extreme activiteiten' steunen

De Russische overheid probeert beslag te leggen op de activa van World of Tanks-ontwikkelaars Wargaming en Lesta Games.

Russische staatsmedia claimen dat topmannen achter de studio's van extreme activiteiten gerelateerd aan hun ondersteuning van Oekraïne worden beschuldigd (via Eurogamer), en dat de Russische overheid daarom controle over de studio's wil krijgen.

Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne werd de ontwikkeling van World of Tanks en de diverse spin-offs in 2022 onder een andere studio ondergebracht. Wargaming vertrok uit Rusland en Wit-Rusland, terwijl de kantoren in Moskou, Minsk en Sint-Petersburg onder de naam Lesta Games doorgingen. Daardoor bestaan er nu in feite twee bedrijven achter de World of Tanks-franchise en twee versies van de game.

Rusland wil nu zowel de aandelen van Lesta-eigenaar Malik Khatazhaev als Wargaming-eigenaar Viktor Kisly overnemen. Dit omdat Wargaming Oekraïne zou steunen. Beide heren zouden volgens Rusland onderdeel uitmaken van "een associatie die extreme activiteiten uitvoert". Ook een in-game campagne in World of Tanks waarbij er geld voor ambulances in Oekraïne werd opgehaald zou als voorbeeld worden genoemd.

Lesta Games laat op zijn beurt weten niets tegen de wet te hebben gedaan of informatie te verbergen, en zich dan ook geen zorgen te maken over de situatie. Wargaming benadrukt niet meer actief te zijn in Rusland en Wit-Rusland.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Systeemeisen van Elden Ring Nightreign bekendgemaakt
Gamer.nl
Nieuws

Systeemeisen van Elden Ring Nightreign bekendgemaakt

Game komt op 30 mei uit

Fromsoftware heeft de systeemeisen van de pc-versie van Elden Ring Nightreign naar buiten gecommuniceerd.

De minimale systeemeisen luiden als volgt:

  • OS: Windows 10

  • Processor: Intel Core 15-10600 of AMD Ryzen 5 5500

  • Geheugen: 12GB RAM

  • Graphics: Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB of AMD Radeon RX 580 4 GB

  • Opslagruimte: 30GB

  • DirectX: DirectX 12

  • Geluidskaart compatibel met Windows

En dit zijn de aanbevolen systeemeisen van de game:

  • OS: Windows 11

  • Processor: Intel Core 15-11500 of AMD Ryzen 5 5600

  • Geheugen: 16GB RAM

  • Graphics: Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB of AMD Radeon RX Vega 56 8 GB

  • Opslagruime: 30GB

  • DirectX: DirectX 12

  • Geluidskaart compatibel met Windows

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!