Nintendo: 'Dolphin-emulator onderdrukt innovatie'

Nintendo: 'Dolphin-emulator onderdrukt innovatie'

Bedrijf geeft een statement af in verband met de DMCA-takedown

Volgens Nintendo wil het bedrijf de Steam-release van de Dolphin-emulator tegenhouden omdat het uiteindelijk een negatief effect heeft op innovatie binnen game-ontwikkeling.

Afgelopen weekend bleek dat dat Nintendo een zogeheten 'DMCA-takedown request' bij Valve had neergelegd om de aanstaande release van de Dolphin Emulator op Steam tegen te houden. Daardoor is die release nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In een statement aan Kotaku legt een woordvoerder van Nintendo nu de keuze uit om de release tegen te gaan. "Nintendo maakt zich hard voor het beschermen van het harde werk en de creativiteit van game-ontwikkelaars. De emulator omzeilt op illegale wijze Nintendo's beveiligingsmaatregelen en draait illegale kopieën van games."

Het bedrijf vervolgt: "Illegale emulators en illegale kopieën van games schaden game-ontwikkeling en hebben uiteindelijk een verstikkend effect op innovatie. Nintendo respecteert de rechten op ip's van andere bedrijven, en verwacht dat anderen hetzelfde doen."

Dolphin is een opensourcesoftware waarmee men bestaande kopieën van Gamecube- en Wii-spellen op pc kan zetten. Via de emulator is het onder meer mogelijk om klassieke Nintendo-games te spelen op moderne hardware, zoals bijvoorbeeld 4K-beeldschermen. Mensen kunnen de emulator ook gebruiken om illegaal GameCube-en Wii-spellen te spelen.

De ontwikkelaars van de emulator gaven al aan Nintendo's actie te betreuren: "We zijn erg teleurgesteld om te moeten mededelen dat de release van Dolphin op Steam voor onbepaalde tijd is uitgesteld. We zijn door Valve op de hoogte gebracht dat Nintendo een 'cease and desist' heeft uitgevaardigd tegen de Steam-pagina van Dolphin, en we hebben Dolphin van Steam verwijderd tot deze zaak is opgelost. We onderzoeken op dit moment onze opties en zullen later met een uitgebreider antwoord komen."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

vind ik maar een bijzonder argument, hoe onderdrukt het precies innovatie dan? of ze gelijk hebben of niet het argument dat een emulator innovatie onderdrukt is grote bullshit.

0
test

Innovatie kost geld, emulatie brengt minder geld op voor Nintendo. Do the math ;-)

0
test

Heel goed van Nintendo. Als iedereen alles maar illegaal gaat zitten spelen, worden de legale games alleen maar duurder en komen er minder middelen vrij voor het innoveren binnen de gamesindustrie.

0
test

Ik snap jouw sentiment, maar het ligt iets ingewikkelder dan dat. Eens dat je gewoon legaal je spullen moet kopen en de developers moet supporten, dat is goed voor hun en goed voor ons. Maar de reden waarom veel mensen gaan emuleren is voor oude hardware, dat reeds niet meer verkocht wordt door Nintendo, zoals N64, Gamecube en Wii (U). Daarnaast voor content als spellen op de 3DS store is ook niet meer beschikbaar. Veel van deze apparaten zijn op zich nog te krijgen, maar een aantal zijn inmiddels belachelijk duur op de tweedehands markt, omdat Nintendo ze niet meer produceert en verkoopt. Wat moeten deze mensen dan doen? duizenden euro's over de balk smijten voor deze hardware en spellen? Ik ben helemaal voor alles legaal doen, maar het is wel belangrijk om vanuit beide perspectieven te bekijken, want niets is zwart/wit, dit ook niet.

-1
test

dit is ook zwart wit. Nintendo hoeft toch helemaal niet nog hun oude dingen te verkopen. En dat betekend helemaal niet dat je daarom maar illegaal mag doen. Nu ben je of piraterij een het goed praten of zeggen dat Nintendo eigenlijk verplicht is om de markt te voorzien. Of beiden. Ik vind vooral jou opmerking zwart wit. nintendo heeft het recht te doen wat zij willen met hun oude games. En dat betekend niet dat piraterij mag en ik vind dat ze het dus ook mogen aanpakken ook als ze niks meer met hun games willen doen. En wat deze mensen moeten doen? Net als elke business accepteren dat ze het niet meer kunnen. niks is zo schandalig als de entertainment waar iedereen maar vind dat alles voor eeuwig beschikbaar moet zijn. Gewoon accepteren is er niet bij. ik koop nog altijd NES games en kan die hobby best betaalbaar maken. Maar het gaat ook niet om 1 game. Het gaat erom dat mensen die emuleren alle 600 games willen. ik koop eens per jaar een of een paar retro game en vind dat prima. dat is hoe het zou moeten gaan en dan is het niet zo gek. De meeste hardware is zo duur ook niet. Wel zou ik het ook leuk vinden als Nintendo meer zou doen maar dat is een totaal andere discussie dan dat emuleren maar moet kunnen omdat ze dat niet doen.

0

Zal wel weer een hot take zijn, maar ik heb het altijd een rare gedachte gevonden dat wanneer iets niet verkocht wordt, je het maar illegaal gaat proberen te spelen. Ik snap dat het zuur is als je een game niet (op een goedkope manier) beschikbaar is, maar dat is echt geen goede reden om het illegaal te spelen. Nu ben ik het wel met je eens dat bedrijven hun spellen beter beschikbaar moeten maken. Sowieso vind ik dat er snel misbruik wordt gemaakt van emulators, kijk maar naar het bestaan van de Switch emulator, het ombouwen van Wii's en de R4 kaartjes voor de DS. Een game die niet goed draait op een console (TotK en BotW), niet goed beschikbaar is of in een collectie zit die te duur is... Wat mij betreft allemaal maar een excuus om het gratis te kunnen spelen.

-1

Comment is niet doorgekomen, gek genoeg. Maar kwam hierop neer: Het zal wel een hottake zijn, maar ik vind het maar een vreemde gedachte dat wanneer een game niet goed beschikbaar is, dat iemand het recht geeft om het illegaal te spelen. Nu ben ik wel van mening dat game preservatie zeker beter kan, maar mijn ervaring is dat het gebruik van emulatoren veel te vaak een manier is om een spel maar illegaal te spelen met smoesjes als 'het is te duur' (Mario Collectie), 'hij is niet goed beschikbaar' of 'de console is te zwak' (TotK en BotW). Wat mij betreft mogen ze het lekker verbieden, hoewel dat enorm jammer is voor de mod community.

-1
test

hmm ik kan niet reageren op jullie antwoord weer, dus dan probeer het maar zo @WATASHI WA MAURICE DESU en @QUINTEX Ik denk dat we het niet helemaal eens zijn met de definitie zwart wit. Ik doe niet aan emuleren en wat ik kan spelen in die apps van nintendo zelf via het abonnement speel ik en de rest speel ik ofwel via een console die ik nog heb of gewoon niet. Het is inderdaad Nintendo's goed recht om te doen wat ze met hun spellen doen. Zwart wit in dit geval wil zeggen: Ze bieden niet alles aan qua spellen dus we gaan dat of alles emuleren. Ook zwart wit is: Alles is eigendom van Nintendo, die mensen zijn illegaal bezig (puur om illegaal bezig te zijn wellicht), dus het slaat helemaal nergens op. Als mijn mening zwart wit is waarin ik begrip toon voor mensen dat ze manieren proberen te vinden om toch deze reeds niet meer te verkrijgen spellen te spelen, dan vind ik jullie reactie waarin jullie zeggen dat het helemaal niet kan, want het is allemaal van Nintendo, ook zwart wit. Ook al is dit de wet en mogen ze dit ook gewoon doen. Maar laten we voorop stellen dat we hier meningen verkondigen. Ondanks dat ik snap dat men hier naar oplossingen zoekt, zal ik het zelf niet doen, want bij wet mag het niet, dus doe ik het ook niet.

-1
test

@QUINTEX ik had ook weer een reactie op jullie beiden getypt, maar die zie ik ook niet doorkomen. Naja, was mooi om met elkaar hierover te discussieren, maar dan zijn we helaas snel klaar.

-1
test

Ik zie nu dat mijn reactie doorkomt, maar vertraagd, vandaar deze bende aan reacties, excuses!

-1

je moest de spellen nog steeds daadwerkelijk in bezit hebben dus zo illegaal is het niet. Als Nintendo nu een goeie eenvoudige manier aanbood om deze games te kunnen spelen zou ik je nog gelijk geven.

-2
test

Ik volg de causaliteit niet tussen hoe meer illegaal gespeelde games, hoe duurder de legale games en minder middelen. Hoe moet ik dat zien? Los daarvan ligt dit verhaal wel genuanceerder. In theorie is de Dolphin-emulator niet illegaal, want het biedt de mogelijkheid legaal gekochte spellen op een pc te spelen. Daar is in mijn ogen niks illegaals aan. In de praktijk wordt de emulator natuurlijk gebruikt om de ROMs van die games te spelen. Je kan je dus afvragen of Dolphin hier illegaal bezig is of dat het de gebruikers zijn. Uiteindelijk is dat voor de rechter om te bepalen. Steam is hierin nu maar een tussenpartij en dit verzoek zal wel een eerste stap zijn in het gehele proces.

-1

Aanbevolen voor jou