We meten ook in 2020 PS4 laadtijden in de Laadtijd Index

Je verliest op je console vaak tijd aan het opstarten van je games of laadschermen in je games. Iedereen weet inmiddels wel dat je de laadtijden kunt verkorten door een SSD te gebruiken, maar om inzichtelijk te maken wat het nou precies scheelt, meten we de laadtijden met én zonder SSD.

De Laadtijd Index wordt mogelijk gemaakt door Samsung Storage. Lees hier wat dat betekent.

Als je even wilt gamen, dan wil je geen extra tijd kwijt zijn aan wachten. Toch gebeurt dat, zeker op consoles, regelmatig. Bijna iedereen weet inmiddels dat je tijd kunt winnen door te gamen via een SSD, maar hoeveel tijd win je dan precies? En hoeveel gedoe is het nou eigenlijk?

De Laadtijd Index

Om dit te testen hadden we vorig jaar al de Laadtijd Index in het leven geroepen, waarin we PlayStation 4 games testen op de originele HDD en met een externe SSD. In de Laadtijd Index meten we op de redactie de tijd die het kost waarop de game wordt opgestart en de tijd waarin een savegame wordt geladen op de PlayStation 4 mét en zonder een externe SSD. Deze bevindingen onder de review van de game, en allemaal hier op een rijtje gamer.nl/laadtijdindex. Wij doen dat dit jaar met de Samsung T7, een draagbare SSD, waarmee je je games dus ook mee kunt nemen naar een andere PlayStation 4 en daar zo door kunt gamen zonder eerst te wachten op een download.De Samsung T7 kan snelheden tot 10 Gbps halen, waarmee hij twee keer zo snel is als reguliere SATA-SSD’s. Hij is daarnaast ook licht (58 gram) en klein; met het formaat van een creditcard kan je hem zonder problemen in je broekzak vervoeren. Ook nieuw is de hardwarematige beveiliging: zo kun je de T7 Touch met je vingerafdruk ontgrendelen. Lees hier meer over de voordelen van een externe SSD voor gamers.

playstation

Hoe installeer ik mijn games op een externe SSD?

Mocht je al een externe SSD in huis hebben, dan wil je daar natuurlijk ook gebruik van maken. Gelukkig kan je op een hele makkelijke manier je SSD aan je PlayStation koppelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Apparaten > USB-opslagapparaten > Selecteer je SSD > Formatteren voor uitgebreide opslag

Je SSD wordt dan automatisch geselecteerd als Uitgebreide opslag en je nieuwe games zullen daarop worden geïnstalleerd.

Games verplaatsen naar je SSD

Mocht je de games die je al op je PlayStation 4 had geïnstalleerd, willen verplaatsen naar je externe SSD, dan is dat ook simpel om klaar te spelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Opslag > Systeemopslag > Applicaties > Selecteer de game met de Options knop op je controller > Selecteer Verplaatsen naar uitgebreide opslag.

De resultaten

De laadtijden van onlangs uitgebrachte games zijn ondertussen gemeten, en zo kun je hieronder zien wat je wint met een SSD als je Fifa 21, Little Hope, Tony Hawk's Pro Skater 1+2 en Star Wars Squadrons speelt. Eerder hadden we The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima al getest. Wat opvalt aan die resultaten is dat met name de laadschermen in het nieuwste deel van The Last of Us flink wat tijd kosten en dat je in Ghost of Tsushima sowieso heel weinig hoeft te wachten op een laadscherm. Bekijk hieronder alle testresultaten.

Dark Pictures: Little Hope

SSD
SSD
laadtijd

Deze games zijn 2019 getest:

WRC 8