Koopgids gaming laptop

Het kiezen van een gaming-laptop is niet altijd even gemakkelijk. Voordat je een grote hoeveelheid geld neertelt voor je nieuwe gamemachine, moet je wel weten wat je in huis haalt. Maar waar moet je op letten? We zetten een aantal basis begrippen voor je op een rijtje, geven we je aanraders en beantwoorden de meest gestelde vragen op deze pagina.

Scheidingslijn

Wat heb je nodig?

beste 17,3 inch-laptops

Er zijn veel soorten en formaten laptops in allerlei prijsklassen te koop. Voordat je een laptop koopt, zul je dus goed moeten weten waar en waarvoor je een laptop wilt gebruiken. Een laptop voor onderweg moet zo compact en licht mogelijk zijn, terwijl het gewicht bij een laptop die je alleen thuis gebruikt minder uitmaakt. Daarnaast moet je ook goed bepalen wat je budget is.

Scheidingslijn

Schermformaat

Het scherm is één van de belangrijkste eigenschappen van een laptop want het schermformaat bepaalt grotendeels de afmeting van de laptop. Het schermformaat wordt uitgedrukt in diagonaal gemeten inches. Veelvoorkomende afmetingen zijn 13,3, 14 en 15,6 inch. Wil je een laptop vooral onderweg gebruiken, dan bieden 13,3 of 14 inch een goede balans tussen draagbaarheid en werkruimte. De populaire 15,6 inch laptop is vooral handig als je hem het grootste deel van de tijd op één plek gebruikt. Ben je op zoek naar een laptop voor thuis, dan kun je eventueel een 17inch-model overwegen. Een dergelijke ‘desktopvervanger’ heeft als voordeel een groot scherm, maar is echt ontworpen om op één plek te blijven staan.

Asus ROG STRIX Scar 2
Scheidingslijn

Schermresolutie

resoluties

Hoewel het schermformaat een belangrijke eigenschap is, zegt het formaat niets over de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit van een scherm wordt bepaald door de resolutie en de gebruikte schermtechnologie. De resolutie van een scherm wordt uitgedrukt in pixels, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels (full hd). Zorg ervoor dat de laptop die je koopt een minimale resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. De resolutie van 1920 x 1080 pixels past perfect bij schermen met een afmeting van 13,3, 14 of 15 inch en zorgt dan voor een scherp beeld. Een hogere resolutie zoals een 4K uhd-scherm (3840 x 2160 pixels) mag uiteraard ook. Let wel op dat je een krachtige laptop nodig hebt om games in 4K te draaien.

Scheidingslijn

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een beeldscherm wordt grotendeels bepaald door de gebruikte schermtechnologie of schermpaneel. Bij laptops zien we doorgaans de keuze tussen tn-schermen (twisted nematic) of ips-schermen (in-plane switching). Heb je de keuze, kies dan voor een ips-scherm. Een dergelijk scherm biedt betere kleuren en een grotere inkijkhoek wat bij alle werkzaamheden die je op je laptop uitvoert voor een prettige werkervaring zorgt. Een tn-scherm heeft een veel slechtere inkijkhoek en kleurweergave, maar is wel veel goedkoper. Alleen als een laptop dus echt goedkoop zou je een tn-scherm moeten overwegen.

Ips vs. tn
Scheidingslijn

Welke processor?

Koopgids CPU en RAM

De processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. De snelheid van een processor heeft namelijk effect op alles wat je op een computer doet. Hoewel er ooit meer concurrentie is geweest tussen desktop processoren, is er tegenwoordig enkel nog keus tussen de merken AMD en Intel. Tot voor kort was Intel zelfs de enige keuze voor alles behalve het budgetsegment.De twee belangrijkste specificaties van een processor zijn de klokfrequentie en het aantal cores. Toch zeggen deze getallen niet alles, zeker niet wanneer er naar verschillende generaties gekeken wordt. Een groot deel van de prestaties wordt namelijk bepaald door de architectuur (opbouw) van de chip.