Gaming laptops FAQ

Een laptop kopen doe je niet zomaar even, daar moet je goed over nadenken. Welk besturingssysteem wil je, welke aansluitingen heb je nodig en in welke prijsklasse moet je denken? Wij hebben hieronder een lijstje met belangrijke vragen en antwoorden voor als je op zoek bent naar een nieuwe gaming laptop.

Scheidingslijn

Hoe duur moet m'n laptop zijn?

Dat is natuurlijk voor elke gamer anders. In onze categorie 'Beste gaming laptops' hebben we laptops opgedeeld in budget, midrange en high end gaming laptops die spelers voorzien van verschillende behoeftes. Een budgetlaptop draait met gemak lichtere games als Fortnite en Minecraft, maar kan ook enigszins meekomen met zwaardere games als Apex Legends. Wil je klaar zijn voor nieuwe releases van AAA-games, dan moet je op z'n minst een midrange laptop overwegen. Wil je alle nieuwe games in 4K of 60 tot 120fps spelen? Dan ben je in de markt voor een high end-laptop. Bekijk de beste gaming laptops voor ons advies.

Welke videokaart heb ik nodig?

We raden op z'n minst een AMD Radeon RX560X- of een Nvidia GeForce GTX 1050-kaart aan, die je in veel gaming laptops vindt. Een videokaart heeft een grotere invloed op de prestaties tijdens het gamen, dus elke stap omhoog is mooi meegenomen. Lees hier meer over wat je moet weten over videokaarten.

Welke processor heb ik nodig?

Veelal wordt minstens een Intel Core i5 of vergelijkbare AMD Ryzen 5 aangeraden om ervoor te zorgen dat je processor geen beperkende factor is. Wil je iets sneller, dan kun je gaan voor een Intel Core i7-processor, die je in veel midrange en vrijwel alle high end laptops vindt. Lees hier meer over het aantal cores, de klokfrequentie en andere belangrijke zaken bij processoren.

Heb ik een SSD nodig in een gaming laptop?

Het antwoord op deze vraag is een overtuigende ja. Je kunt simpelweg niet meer zonder een ssd in je laptop. Een ssd zorgt echt voor een veel soepelere ervaring. Gelukkig is de ssd inmiddels ook doorgedrongen naar de goedkopere laptops. We raden je aan om een ssd van minimaal 256 GB te kiezen, zie ook verderop in deze FAQ. Vooral voor gaming is een ssd erg handig, omdat je laadtijden aanzienlijk korter worden en je minder last hebt van bijvoorbeeld pop-up in je game.

Kun je een laptop upgraden?

Waar je in het verleden doorgaans het werkgeheugen en de opslag kon verwisselen, is dat tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Notebooks worden steeds dunner en het geheugen is vaak gesoldeerd. Ook de ssd is in sommige dunnere laptops gesoldeerd, maar doorgaans wordt er een verwisselbare m.2 ssd gebruikt. Controleer dit echter goed. De tijd dat je een goedkopere configuratie kon kopen om die later up te upgraden is echt voorbij.

Waar moet ik op letten bij de accu van een laptop?

Fabrikanten geven in hun specificaties de capaciteit van de accu op. Je herkent de capaciteit van de accu aan de hoeveelheid wattuur, doorgaans uitgedrukt als Wh. Dat zegt op zich nog niet zo heel veel, maar bij vergelijkbare specificaties is een hogere accucapaciteit natuurlijk beter. Fabrikanten geven vaak ook een gebruiksduur in uren op, maar vaak is dit wel een beetje aan de optimistische kant. Je kunt daarom het beste zoeken naar reviews waarin de accuduur getest is. Let dus op deze eigenschap als je vergelijkbare laptops van verschillende merken met elkaar vergelijkt. Soms gebruikt een fabrikant binnen dezelfde serie notebooks verschillende accucapaciteiten. Je kunt dan uiteraard het beste kiezen voor een zo hoog mogelijke capaciteit. Let er dan wel op dat de specificaties van de laptop enigszins vergelijkbaar zijn. Een snellere processor maakt niet heel veel uit voor de accuduur, vooral de schermresolutie heeft veel invloed op de accuduur. Een 4k uhd-scherm verbruikt veel meer energie als een full hd-scherm waardoor een grotere accu simpelweg noodzakelijk is.

Kun je de accu in een laptop verwisselen?

Jaren geleden toen de laptops een stuk dikker waren dan tegenwoordig kon je accu’s doorgaans eenvoudig verwisselen. De accu was dan onderop in een uitsparing geklikt en kon je er zo uithalen. Tegenwoordig is een accu volledig in de laptop geïntegreerd. Onderweg de accu verwisselen voor een vol exemplaar is hierdoor niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk de accu te vervangen als hij is versleten, als je een vervangende accu kunt vinden.

Wat is een usb-c-aansluiting?

Usb-c is de nieuwste standaard op het gebied van usb. De aansluiting is handig omdat het niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt. Steeds meer laptops zijn voorzien van een usb-c-aansluiting. Handig is dat deze aansluiting vaak net als op smartphones ook gebruikt wordt om de laptop op te laden. Helaas is usb-c slechts een aansluiting en kunnen er verschillende protocollen zoals usb 2.0, usb 3.1 Gen 1, usb 3.1 Gen 2, DisplayPort en Thunderbolt ondersteund worden. Doorgaans zal een usb-c-aansluiting minimaal usb 3.1 Gen 1 ondersteunen. Vaak kun je de usb-c-poort ook gebruiken om een beeldscherm via de DisplayPort-standaard aan te sluiten. De meest complete vorm van usb-c is een Thunderbolt 3-aansluiting. Deze biedt naast usb 3.1 Gen 2 en DisplayPort ook het razendsnelle Thunderbolt. Je vindt Thunderbolt 3 alleen terug op dure Windows-laptops of recente MacBook Pro-laptops. Het nadeel van usb-c is vooralsnog dat je doorgaans adapters of dongels nodig hebt om bijvoorbeeld hdmi of het normale usb aan te sluiten.

Is een mat of glanzend scherm beter?

Naast de afmeting en resolutie is het ook handig om te achterhalen of een scherm mat of glanzend is afgewerkt. Beide afwerkingen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zien kleuren er op een glanzend scherm beter uit, terwijl kleuren op een mat scherm juist wat doffer ogen. Daar staat tegenover dat je bij een glanzend scherm logischerwijs eerder last hebt van spiegelingen in het beeld. Bij een mat scherm zorgt de afwerking ervoor dat je veel minder last hebt van lichtbronnen zoals tl-verlichting of de zon die in je scherm spiegelen. Wel moet de helderheid van het scherm hoog genoeg kunnen, want anders zul je ook op een mat scherm weinig zien.