Game info

Richard Garriott's Tabula Rasa

Uit de overblijfselen van een eeuwenoud conflict ontstaat een kosmische oorlog die het leven op alle planeten bedreigd met de dood of slavernij. Het ras de Bane verzamelt al haar strijdkrachten voor het laatste gevecht. Een groep bondgenoten vormt een leger onder de naam Allied Free Sentients (AFS), en vormt de laatste barrière tussen leven en dood, tussen goed en slecht. In Richard Garriott's Tabula Rasa doorkruis je weelderige bosplaneten, vulkanische manen en exotische buitenaardse rassen. Je strijdt tegen krachtige buitenaardse soldaten, bepantserde mechanische wezens en wrede roofdieren. Je krijgt de beschikking over een groot arsenaal aan exotische wapens en unieke magische krachten om de AFS te helpen in hun strijd om niet uit te sterven. Richard Garriott's Tabula Rasa is een MMORPG die een enorme wereld en uitgebreide verhaallijn combineert met snelle actie. Vaardigheden, stealth en strategie worden hierbij gecombineerd met de ontwikkeling van je personage. Het is bovendien mogelijk om krachtige wapens te maken om te gebruiken op het slagveld, of te verhandelen met andere spelers. Een strijd op een slagveld kan een hele kant op gestuurd worden door het overnemen van bepaalde strategische punten. Deze punten kunnen de missies en zogenaamde ‘spawn’-plekken van bondgenoten en vijanden beïnvloeden. Ook kunnen spelers omgevingen en de mensen om hun heen beïnvloeden door het nemen van bepaalde ethische keuzes. Het is in Richard Garriott's Tabula Rasa mogelijk om ‘squads’ te vormen, dit zijn tijdelijk groepen van een aantal spelers. Ook is het mogelijk om ‘clans’ te vormen, permanente groepen. Clans kunnen bovendien elkaar de oorlog verklaren. Binnen een groep spelers kun je door middel van een headset met elkaar communiceren. Tabula Rasa bevat een Character Cloning System. Dit houdt in dat je op elk moment in het spel je personage kunt klonen. Dit heeft als voordeel dat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen wanneer je een ander levenspad wilt onderzoeken met je personage.

Nieuwste review

Tabula Rasa voelt aan de ene kant vertrouwd aan doordat er nog steeds bekende MMO-elementen achter de futuristische façade van het spel schuilgaan, maar aan de andere kant heeft de ontwikkelaar een paar toffe, nieuwe dingen weten toe te voegen. Vooral het feit dat je vanaf nu nooit meer van vooraf aan zult moeten beginnen na het maken van een verkeerde jobkeuze is briljant. Er plakken echter nog wat minder goede dingen vast aan Tabula Rasa, zoals het ietwat verwaarloosbare maken van keuzes tijdens verhalende momenten. Aan het einde van de rit mogen we echter stellen dat Richard Garriott een puik spel heeft ontworpen.

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Tactisch inzicht is soms nodig. Dynamische slagvelden hebben veel potentieel. De mogelijkheid om je personage te klonen. Breekt met typische Tolkien sfeer
  • Minpunten
  • Gemaakte keuzes hebben weinig échte gevolgen. Ontbrekende, essentiële aspecten zoals veilingshuis

Artikelen

Screenshots