De beste bord-, card- en tabletop-games die je móét proberen

Hoog tijd voor ons om wat meer in de wereld van tabletop-, kaart- en bordspellen te duiken! Fysieke spellen zijn hot, neem maar eens een kijkje op Kickstarter. Waar de meest succesvolle videogame op Kickstarter, Star Citizen, bijna 35,000 backers komt een enkel bordspel-procudent met meerdere bordspellen in de buurt. Daarom hebben wij op gamer.nl de beste boardgame-reviews voor jullie videogamers om ermee in aanraking te komen.

Heb je nog een geweldig idee voor een Board.Gamer-artikel, wil je zelf wel een keer een bordspel testen en hier iets over schrijven of heb je een suggestie voor een heel erg vet spel of event? Laat het ons dan weten via redactie@gamer.nl, geen idee is te gek! Wij hebben in ieder geval al enorme zin om samen met jullie oneindig veel plezier te hebben met Board.Gamer!

boardgame

Dungeons & Dragons voor beginners

Als gamer is de kans groot dat je ooit (zijdelings) in aanraking bent geweest met pen and paper-rpg’s, tabletop-rpg’s of games als Wasteland 2, Tyranny of Shadowrun. Wie een beetje graaft, ontdekt al snel dat veel spelmechanieken uit hun favoriete gameseries overeenkomsten tonen. Da’s niet zo gek: moderne rpg’s zijn veelal gebaseerd op elementen uit Dungeons and Dragons (D&D), dat steeds meer aan populariteit wint. Als je nieuwsgierig bent naar D&D, maar niet weet waar of hoe je moet beginnen, kun je met deze introductie alvast uit de voeten.

Dungeons and Dragons

Review: Dark Souls: The Boardgame

Wanneer je de deksel van de doos van Dark Souls: The Boardgame haalt, wacht meteen een onheilspellende begroeting: 'You Died'. Het is een zin die bij fans van Dark Souls op de netvliezen staat gebrand en daarmee is meteen de toon gezet. In de videospellen worden spelers onderworpen aan een voortdurend spannende tocht die gepaard gaat met vallen en opstaan. Dat is in Dark Souls: The Boardgame niet anders.

Dark Souls the Boardgame

Terug naar Magic: The Gathering

Zeg collectible card game, en Magic: the Gathering komt al snel ter sprake. Niet zo gek, want het was in 1993 het allereerste product dan een strategisch kaartspel combineerde met een verzamelaspect. En 24 jaar later gaat het nog steeds hard.

Magic

User review: Fallout: The Board Game

Fantasy Flight Games (FFG) staat er om bekend veel bordspellen met een populaire licentie te ontwikkelen. Denk aan zowat alle Star Wars-games, Doom, X-com en de Civilization-reeks. Aangezien dit doorgaans kwalitatief zeer goede bordspellen zijn, was ik direct geïnteresseerd in de Fallout-game die sinds een paar weken verkrijgbaar is in Nederland.

Fallout

Review: Game of Thrones Cluedo

Speelgoedgigant Hasbro houdt er van om zijn bordspellen voortdurend in een nieuw jasje steken. Met de overdaad aan bronmateriaal die uit moderne media te halen valt tappen ze uit een bodemloos vat. Populaire videogames en tv-series vormen een prima basis om vertrouwde klassiekers als Monopoly of Cluedo een nieuw gezicht te geven. Game of Thrones zit boordevol met moord en intrige, dus een Cluedo-variant van deze hitserie kon haast niet uitblijven.

Cluedo

User Review: Sons of Anarchy: Men of Mayhem

Doe je leren vingerloze handschoenen aan, zet je helm op en trek je cut over je schouders, “because we are in for a ride” met het bordspel Sons of Anarchy: Men of Mayhem, dat is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Met je motor rij je van clubhuis naar Irish Freddy’s om wat wapens te vergaren, om daarna een beetje mot te zoeken in the Palace Restaurant, tot je vervolgens in St. Thomas Hospital eindigt.

Sons of Anarchy

De beste card- en boardgames voor op feestjes

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een feestje dat net wat meer gezelligheid zou kunnen gebruiken. In zo'n situatie is een leuk bord- of kaartspel de perfecte oplossing. Wanneer de beslissing om samen een spel te gaan spelen is gemaakt, blijkt al gauw dat het kiezen van een geschikt spel nog een behoorlijke opgave kan zijn.

Dixit Odyssey

De opmars van tabletoppen in Nederland

Mainstream media berichtten al over de globale opmars van tabletop-rpg’s. Is dit ook merkbaar in Nederland? Gamer.nl sprak met winkeliers, spellenverenigingen en spelers.

https://gamer.nl/artikelen/boardgamer/de-beste-omzettingen-van-videogames-naar-bordspellen/

De beste omzettingen van videogames naar bordspellen

Met het enorme aanbod aan games dat tot onze beschikking staat is het maar wat eenvoudig om het overgrote deel van je vrije tijd aan het scherm gekluisterd te zitten. Maar op den duur kan dat toch vervelen en heb je misschien wat afwisseling nodig. Onder het genot van gezelschap even achter je pc of console vandaan komen en samen een bord- of kaartspel spelen is een goed alternatief en minstens zo leuk.

DOOM The Board Game

Bordspel van Crusader Kings op komst

Het spel kan gevonden worden op Kickstarter. Crusader Kings is gebaseerd op de gelijknamige videogameserie. Het bordspel wordt gemaakt door Fria Ligan, een Zweeds bedrijf dat voorheen de tabletop-rpg's Mutant: Year One (waarmee ze een zilveren ENnie gewonnen hebben), Coriolis en Tales from the Loop gemaakt heeft. Ook is Paradox Interactive, het bedrijf achter de videogame, betrokken bij de maak van het bordspel.

Crusader Kings-bordspel

The Binding of Isaac krijgt een kaartspel

Het spel, The Binding of Isaac: Four Souls genaamd, is nog een maand beschikbaar op Kickstarter. De game zit vol personages en voorwerpen uit The Binding of Isaac. Maker Edmund McMillen vertelt: "Het lijkt erg op de originele videogame, maar het speelt heel anders." Ook laat hij weten dat het ontwerpen van Four Souls erg serieus wordt genomen en dat het niet simpelweg een "cashgrab" is.

The Binding of Isaac Four Souls