Weekoverzicht

Nieuws van de week:GTA 5 is 70 miljoen keer verscheept

Met o.a. een nieuwe game van de makers van Journey en een gerucht over de nieuwe Tomb Raider

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Grand Theft Auto 5 is 70 miljoen keer verscheept

Grand Theft Auto 5 is in totaal 70 miljoen keer verscheept. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van moederbedrijf Take-Two Interactive over het tweede fiscale jaar van 2017, dat op 30 september is geëindigd. De open wereldgame verscheen in 2013 op PlayStation 3 en Xbox 360, in 2014 op PlayStation 4 en Xbox One en in 2015 op pc. Ook de online modus van de game, GTA Online, blijft groeien. Een jaar geleden had de online modus 8 miljoen spelers, maar het is niet duidelijk hoeveel dat er nu zijn.

NBA 2K17 is 4,5 miljoen keer verscheept sinds dat de game in september is gelanceerd, terwijl Mafia 3 in de eerste week van lancering 4,5 miljoen keer verscheept. Na de release van Civilization 6 zijn er in totaal 37 miljoen exemplaren van Civilization-games verscheept. Er zijn sinds lancering een miljoen exemplaren van de game verscheept.

De netto omzet van Take-Two Interactive, waar zowel Rockstar Games als 2K Games onder vallen, is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 21 procent gegroeid naar 420,2 miljoen dollar. Naast bovengenoemde games kwam dat ook door BioShock: The Collection en Xcom 2. De omzet van digitale verkopen is met 14 procent naar 230,8 miljoen dollar gegroeid.

De netto winst van Take-Two is echter omlaag gegaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: het bedrijf verdiende vorig jaar 54,7 miljoen dollar en deze periode 36,4 miljoen dollar. Een reden daarvoor is vooralsnog niet gegeven, maar Take-Two houdt nog een persconferentie waar het details over zijn financiële situatie bespreekt.

GTA 5, Grand Theft Auto 5

Shadow of the Tomb Raider mogelijk gelekt

Eidos Montreal werkt mogelijk aan een nieuwe Tomb Raider-game genaamd Shadow of the Tomb Raider. Reddit-gebruiker Tripleh280 claimt in de metro in Montreal gezien te hebben hoe op een laptop een presentatie openstond waarin 'Shadow of the Tomb Raider' werd genoemd. De gebruiker maakte er een foto van en plaatste het op Reddit.

Hoewel dit ook een neppe foto kan zijn, bevestigt gamesite Kotaku dat ze van hun bronnen hebben gehoord dat Shadow of the Tomb Raider inderdaad wordt ontwikkeld bij Eidos Montreal. De voorgaande delen werden gemaakt door Crystal Dynamics, maar volgens de bronnen van de site gaat de studio achter Thief en Deus Ex: Mankind Divided nu aan de slag met de serie. Uitgever Square Enix heeft vooralsnog niets bevestigd.

In 2013 startten Square Enix en Eidos met een reboot van de populaire franchise rondom Lara Croft. Een vervolg, Rise of the Tomb Raider, verscheen vorig jaar op Xbox One en Xbox 360 en dit jaar op pc en PlayStation 4.

Shadow of the Tomb Raider

Wereldwijd 47,4 miljoen exemplaren van PlayStation 4 verscheept

Er zijn tot eind september wereldwijd 47,4 miljoen exemplaren van Sony's PlayStation 4 verscheept. Sony heeft dat bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal van het financiële jaar van het bedrijf. Het bedrijf zag een daling van 10,8 procent in zijn verkoopomzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat valt volgens Sony vooral te wijten aan de wisselkoers.

Tussen 1 juli en 30 september zijn er 3,9 miljoen exemplaren van de console verscheept. Dat is hetzelfde aantal als het kwartaal daarvoor en 100.000 exemplaren minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Mogelijkerwijs is de aankomende release van de PlayStation 4 Pro, een krachtigere versie van de console, de reden dat de verkoop iets is afgenomen.

Ook het Game & Network services-segment van Sony, waar PlayStation en PlayStation Network onder vallen, zagen een daling in omzet en inkomsten, vooral door de wisselkoersen en een prijsdaling van de PlayStation 4. Een stijging in de verkoop van PS4-games beperkte de schade. Sony heeft zijn verwachtingen voor het komende kwartaal niet bijgesteld. Het verwacht minder inkomsten door verkoop van fysieke games door het uitstellen van enkele games naar volgend jaar, maar ziet een stijgende lijn in de verkoop van producten en diensten gerelateerd aan PlayStation Network.

Eerder dit jaar kwam de PlayStation 4 Slim uit, een compactere versie van de console. De PlayStation 4 Pro lanceert op 10 november. De krachtigere versie van de console ondersteunt een 4K-resolutie en heeft HDR-ondersteuning voor beter ogende graphics.

Regisseur Deadpool gaat aan Sonic-the Hedgehog film werken

Tim Miller, bekend van Deadpool, wordt executive producer van de aankomende film rondom Sega-mascotte Sonic the Hedgehog. Miller stond gepland om als regisseur voor Deadpool 2 aan de slag te gaan, maar zag daar van af wegens creatieve meningsverschillen met hoofdrolspeler Ryan Reynolds. Nu maakte hij bekend dat hij de rol van executive producer van de nieuwe Sonic-film op zich neemt.

Hij zal hierin hulp krijgen van Jeff Fowler (regisseur), Neal H. Moritz (producer, bekend van o.a. The Fast and Furious), en Patrick Casey and Josh Miller (scriptschrijvers, bekend van o.a. Golan the Insatiable).De film moet in 2018 wereldwijd in de bioscopen draaien.

Sonic is de mascotte van Sega en was jarenlang de belangrijkste platformgame op diverse Sega-consoles. Sega is al geruime tijd een uitgever van games op platforms van andere bedrijven en Sonic-games verschijnen tegenwoordig dan ook op diverse systemen. Zo staat voor volgend jaar Sonic Mania voor pc, Xbox One en PlayStation 4 gepland.

Sonic the Hedgehog 2

Sony brengt PlayStation kleurboek uit

Sony heeft een PlayStation kleurboek uitgebracht. Het boek bevat tekeningen gebaseerd op artwork uit diverse PlayStation-games door de jaren heen. Onder andere Bloodborne, Ape Escape, Journey, WipEout en God of War passeren de revue. Mensen kunnen zelf bepalen wat voor kleuren ze de diverse tekeningen meegeven.

'This is Art for the Players' is te bestellen via Amazon en komt bij diverse boekhandels te liggen.

Journey-ontwikkelaar werkt aan nieuwe game en deelt artwork

Journey- en Flower-ontwikkelaar thatgamecompany werkt aan een nieuwe game en heeft de eerste artwork ervoor gedeeld. Het is nog niet bekend hoe het spel gaat heten, alleen dat het in 2017 uit moet komen. De game draait volgens mede-oprichter Jenova Chen om "geven". In de artwork zijn kinderen te zien die elkaars handen vasthouden, een brandende kaars die een niet brandende kaars aansteekt en een soort stenen poort op een grasheuvel.

Het bedrijf laat weten de nieuwe game zelf uit te gaan geven. Voor welke systemen het spel gemaakt wordt is nog niet bekend.

De games van thatgamecompany worden wereldwijd geprezen om de audiovisuele en ook gameplaytechnische kwaliteiten. Veel gamers menen dan ook dat titels als Journey kunstzinnige meesterwerken zijn. Journey maakte thatgamecompany echter bijna failliet, maar het bedrijf ontving in 2012 7 miljoen dollar aan fondsen van investeringsbedrijf Capital Today.

thatgamecompany

Dit artikel delen:

Lees meer

Blizzard start professionele Overwatch-competitie Dragon Ball Xenoverse 2
4

Reacties op: Nieuws van de week:GTA 5 is 70 miljoen keer verscheept

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Inflatable

  • 5 november 2016 12:32
  De support voor het online gedeelte in GTA is ook gewoon goed.. Laatst nog met de Biker DLC.. Prima DLC beleid dat de game levend houdt en de community niet uit elkaar trekt.. En ze verdienen nog genoeg geld met Sharkcards (wat niks meer is dan tijd afkopen voor grinden van ingame geld).. Iedereen blij..

  Daar kunnen b.v. EA en Activision nog een hoop van leren met hun afschuwelijke anti-gamer community splitting DLC beleid.. Maar misschien willen die wel helemaal niet dat hun je games te lang blijft spelen, die zien waarschijnlijk liever dat je elk jaar de volgende game in de serie weer koopt (incl. dure season pass etc)..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 5 november 2016 12:47
  @Inflatable Mooi voorbeeld is McDonalds vs een kwalitatief hoogstaand restaurant.

  Je kunt succesvol zijn op de manier waarop je dat zelf wilt. Als mensen ervoor betalen en jij eraan verdient, en daarmee de klagers tot de grote minderheid laat behouden, dan is opzich alles veroorloofd.

  Datzelfde slaat ook op het maken van games. Welke passie is belangrijker en hoe wil je uiteindelijk bij je publiek eruit zien. Kies je voor jezelf of laat je anderen genieten van je creaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • GamingR

  • 5 november 2016 16:37
  @Inflatable goed verwoord !!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 5 november 2016 20:27
  Verscheept? Per schip vervoerd? Of gewoon 'shipped' verkeerd vertaald?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.