Weekoverzicht

Nieuws van de week: Witcher 3 wint Game of the Year

En verder: Hideo Kojima mocht geen award in ontvangst nemen van advocaten

Geschreven door Aida . op

In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. We gaan waar mogelijk iets dieper in op de feiten en wat het betekent voor de game-industrie en uiteraard voor de gamers.

Witcher 3 wint Game of the Year

The Witcher 3: Wild Hunt is bij The Game Awards verkozen tot game van het jaar. De openwereld-rpg wist daarnaast nog twee prijzen binnen te slepen: beste rpg en ontwikkelaar van het jaar.

Nintendo lanceert overkoepelend accountsysteem in Japan

Nintendo heeft in Japan vandaag zijn nieuwe accountservice genaamd Nintendo Account gelanceerd. Mensen die zich gratis inschrijven kunnen het overkoepelende systeem straks voor alle Nintendo-platforms gebruiken om in te loggen.

Iedereen die een bestaand Nintendo Network ID heeft op een Japanse Wii U of 3DS kan nu een Nintendo Account registreren via de Japanse website. De aankoopgeschiedenis voor de Wii U en 3DS worden dan overgezet.

Mensen die nog geen Ninendo Network ID hebben kunnen ook een nieuwe account aanmaken met hun e-mailadres, Facebook, Twitter of Google+. Nintendo Network ID's blijven bestaan, maar worden uiteindelijk helemaal vervangen door Nintendo Accounts. Het is nog niet bekend wanneer de service in de rest van de wereld lanceert.

'Nintendo NX wordt vernieuwend, geen nieuwe Wii of Wii U'

Nintendo NX, het nieuwe gameplatform van Nintendo, moet vernieuwend worden en geen herhalingsoefening van de Wii of Wii U. Dat meldt Nintendo's president Tatsumi Kimishima aan Time in één van de eerste interviews die hij weggeeft sinds hij eerder dit jaar als vervanger van wijlen Satoru Iwata is aangewezen.

De ervaring die NX gaat bieden moet "anders" dan voorgaande hardware zijn en niet zomaar "de volgende versie van Wii of Wii U". Kimishima meldt dat het bedrijf "afstand moet nemen van die consoles om een platform te maken die de consument aantrekt".

"Ik had het over de transitie van Wii naar Wii U en hoe moeilijk het was om aan de consument uit te leggen wat er nieuw en anders was aan de hardware. Het is moeilijk mensen over te halen om van een huidig platform naar de volgende te gaan. Ik kan je verzekeren dat we niet aan een nieuwe versie van Wii of Wii U werken, het is uniek en anders."

Verwacht wordt dat de NX, waar verder nog niets over bekend is, ergens in 2016 of 2017 verschijnt. "De codenaam NX heeft niet een echte betekenis", aldus Kimishima. "En eerlijk gezegd weet ik niet eens waar het vandaan kwam. Misschien wilde meneer Iwata het mij nog vertellen en heeft hij nooit de kans gehad." Het gerucht gaat de NX uit zowel een console als een handheld bestaat, die beiden dezelfde of soortgelijke games afspelen.

'30 procent Nederlandse gamestudenten komt in industrie terecht'

Van alle Nederlandse studenten met een gamesgerelateerde opleiding, gaat slechts 30 procent uiteindelijk aan de slag bij een gamesbedrijf. Dat stelt een onderzoek van Games Monitor, wat een samenwerking is van onder andere Dutch Game Garden, Control en Dutch Games Association.

Bij het onderzoek werd gekeken naar Nederlandse alumni bij gamesopleidingen. Daarvan ging 50 procent aan de slag in andere creatieve industrieën, zoals advertentiebureaus of mediabedrijven. De overige 20 procent van de studenten komt buiten de creatieve sector terecht. Het gaat hierbij om onder andere softwarebedrijven en de gezondheidszorg.

Het onderzoek is gebaseerd op data van gamesopleidingen. Daarbij is gekeken naar een select aantal scholen, vertelt Dutch Game Garden-woordvoerder Eline Muijres: "veel scholen hebben geen data over waar hun alumni zitten".

Hideo Kojima mocht geen award in ontvangst nemen van advocaten

Metal Gear-bedenker Hideo Kojima kon vannacht niet aanwezig zijn op The Game Awards 2015 om een award in ontvangst te nemen voor Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Dat mocht namelijk niet van Konami's advocaten.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain won de award voor beste action-adventuregame. Award-presentator Geoff Keighley meldde dat Kojima van plan was de award in ontvangst te nemen, maar dat Konami's advocaten hadden gezegd dat dit niet mocht. 

Dit jaar gingen er sterke geruchten dat Hideo Kojima is weggegaan bij uitgever Konami. De naam van de ontwikkelaar werd ook van de boxart van The Phantom Pain gehaald. Er werd zelfs op Twitter een foto geplaatst van zijn afscheidsfeestje. Konami meldde echter dat Hideo Kojima "op vakantie" was. Het lijkt er nu op dat Kojima en Konami het in ieder geval wettelijk aan het uitvechten zijn.

Telltale komt in 2016 met Batman-game

Telltale komt in 2016 met een verhalende Batman-game. Tijdens The Game Awards 2015 verscheen een teaser van het spel. Hierin is de moord op Bruce Waynes ouders in een nieuwsbericht te horen. Ook lijkt er kritiek te zijn op de vleermuisman. Informatie over de geplande platforms is nog niet bekend.

Double Fine onthult Psychonauts 2

Double Fine heeft een vervolg op Psychonauts onthuld. Psychonauts 2 zal gefinancierd worden via crowdfundingsplatform Fig, waar mensen investeerder in plaats van donateur zijn.

Net als het eerste deel moet Psychonauts een driedimensionale platformer. Personages uit het eerste deel keren terug, blijkt in een video die op Fig te vinden is.

Double Fine vraagt om 3,3 miljoen dollar van investeerders. De ontwikkelaar zoekt nog andere investeerders en legt zelf ook geld in om Psychonauts 2 te maken.

Rocket League komt naar Xbox One

Rocket League verschijnt in februari 2016 voor Xbox One. Ontwikkelaar Psyonix onthulde dit tijdens The Game Awards afgelopen nacht. 

De Xbox One-versie is gelijk aan de eerdere versies die zijn verschenen voor pc en PlayStation 4. Er verschijnt wel exclusieve content voor de Xbox One-versie zoals exclusieve auto’s met Gears of War- en Halo-skins. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo's Reggie Fils-Aime eert wijlen president Iwata Shovel Knight-amiibo verschijnt volgende week
2

Reacties op: Nieuws van de week: Witcher 3 wint Game of the Year

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  D4rKy28

  • 5 december 2015 16:19
  En een terechte winaar ook The Witcher 3 is eigelijk alles wat een RPG moet zijn van top tot teen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 5 december 2015 16:19
  En een terechte winaar ook The Witcher 3 is eigelijk alles wat een RPG moet zijn van top tot teen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.