Weekoverzicht
Visceral

Nieuws van de Week: Het sluiten van Visceral en mini PS4-controller

En verder: Switch bestverkochte console in VS, Xbox One vs. PS4 Pro en meer

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Shadow of War vergeleken op PS4 Pro en Xbox One X

De grafische kwaliteit van Middle-earth: Shadow of War is vergeleken op PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

Digitalfoundry heeft in een video onder andere de resolutie, draw distance en framerate van Shadow of War vergeleken op deze twee consoles. Xbox One X komt pas uit op 7 november, wat betekent dat de bron die gebruikt is voor deze video van een Microsoft-evenement komt, waarbij op deze console te spelen was.

Wat blijkt is dat Xbox One X een betere draw distance en resolutie heeft dan PlayStation 4 Pro, waardoor de console van Microsoft meer objecten in de verte kan laden en bijvoorbeeld bergen en kastelen op de achtergrond realistischer worden weergegeven.

Ook is de maximale resolutie Xbox One X hoger. Op PlayStation 4 wordt geen echte 4K weergegeven; de game draait op een native resolutie van 1620p. Op Xbox One X kan met een optie om resolutie te prioriteren daadwerkelijke 4K weergegeven worden door de dynamische resolutie uit te schakelen.

Daarnaast is het werkgeheugen van de Xbox One X groter, zodat de game ook een net iets betere framerate heeft op deze console dan op PlayStation 4 Pro. Hoewel beide apparaten een vrij stabiele 30fps weergeven, draait de game soms met net een paar frames meer tijdens veeleisende momenten dan op PlayStation 4 Pro.

Bij deze vergelijking is het belangrijk in het achterhoofd te houden dat niet de uiteindelijke code van de games gebruikt is. Echter geeft het wel een indicatie van de kracht van Xbox One X vergeleken met PlayStation 4 Pro.

Middle-earth: Shadow of War is op Gamer.nl beoordeeld met een 6.5. De game heeft zijn spannende en spectaculaire momenten, "maar gaat gebukt onder schimmige en onhandige designkeuzes".

Nintendo Switch bestverkochte console van september in Verenigde Staten

De Switch was in september de bestverkochte console in de Verenigde Staten.

Daarbij wordt overigens niet de SNES Mini meegeteld, die hoogstwaarschijnlijk vaker is verkocht. Precieze verkoopaantallen zijn er niet. Wel is duidelijk dat de hybride console van Nintendo sinds release in maart inmiddels meer dan 2 miljoen keer is verkocht in het land.

Hoewel er wederom geen verkoopcijfers voor bekend zijn, staan er ook enkele Switch-games in de top 20 van bestverkochte games. Mario + Rabbids: Kingdom Battle staat op de zevende plek, Zelda: Breath of the Wild op de tiende plek en Mario Kart 8 Deluxe op nummer 11. De 3DS-game Metroid: Samus Return wist achtste te worden.

Het is niet duidelijk hoe goed de andere consoles zijn verkocht.

Meer dan 320.000 spelers verbannen in PUBG sinds lancering

Sinds de start van PlayerUnknown’s Battlegrounds in maart zijn er meer dan 320.000 spelers verbannen uit het spel vanwege cheaten.

Via Twitter heeft het anti-cheat systeem BattlEye, waar PUBG gebruik van maakt, bekend gemaakt dat er sinds de lancering meer dan 322.00 cheaters zijn verwijderd uit het spel. Dit is meer dan twee keer zoveel als het aantal dat vorige maand naar buiten kwam. Toen sprak bedenker Brendan 'PlayerUnknown' Greene nog van 150.000 verwijderde accounts.

BattlEye liet ook weten dat er elke dag gemiddeld tussen de 6.000 en 13.000 bans worden uitgedeeld. Dit liep laatst op 20.000 spelers binnen 24 uur, waarvan de meerderheid uit China komt. Meer dan 40% van de spelers van PUBG komen daar vandaan. Cheaters maken onder andere gebruik van aimbots en scripts om automatisch te healen.

Vorige week haalde PlayerUnknown’s Battlegrounds nog met bijna 2 miljoen spelers de hoogste piek ooit op Steam.

PUBG

Meer dan zeven minuten van de singleplayer in Star Wars Battlefront 2

Neem alvast een kijkje naar meer dan zeven minuten van de singleplayercampagne in Star Wars Battlefront 2.

Gisteren verscheen de eerste volledige trailer van de campaign in Battlefront 2. Nu hebben wij meer dan zeven minuten aan beelden voor je klaarstaan.

Marvin schreef in zijn preview: "Of die singleplayer alleen al genoeg is om het aanschaffen van de game te verantwoorden is nog maar de vraag, maar dat het een enorme toevoeging is ten opzichte van Battlefront 2015, is nu al een feit."

Star Wars Battlefront 2 is vanaf 17 november beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc.

Man opgepakt voor het stelen van Call of Duty: WW2 uit Sony-fabriek

Een man uit de Verenigde Staten wordt beschuldigd van diefstal en verkoop van Call of Duty: WW2 voor PlayStation 4.

De man uit Terre Haute, Indiana, wordt ervan beschuldigd dat hij de game heeft gestolen en overtreding tegen IP heeft begaan. Dit is naar aanleiding van het feit dat hij betrapt is tijdens het verkopen van Call of Duty: WW2 voor PlayStation 4. Deze games waren een maand geleden uit een Sony-fabriek in dezelfde stad gestolen, inclusief een aantal exemplaren van Madden 18.

De desbetreffende persoon, genaamd Dshaye Towles, zou de PlayStation 4-versie van de game voor slechts 45 dollar, omgerekend 38 euro, hebben geprobeerd te verkopen op eBay. Zowel Sony als lokale autoriteiten hebben niet kunnen vaststellen hoe Towles de games heeft kunnen bemachtigen. Ook is de man niet werkzaam geweest bij de DADC-faciliteit.

Call of Duty: WW2 komt pas uit op 3 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Call of Duty WW2

Voormalige Naughty Dog-werknemer claimt seksuele intimidatie

Voormalige Naughty Dog-werknemer David Ballard claimt het slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie terwijl hij bij de studio werkte.

Volgens Ballard vond de intimidatie binnen de studio achter franchises als The Last of Us en Uncharted plaats tegen het einde van 2015. Begin 2016 zou Ballard in elkaar zijn gestort, waarna hij de situatie aan PlayStation zou hebben uitgelegd. Hij werd de volgende dag ontslagen, al werd hem wel een bedrag van 20.000 dollar aangeboden om stil te vertrekken, wat hij af zou hebben geslagen.

"Toen interviewers vroegen waarom ik was vertrokken bij Naughty Dog, gaf ik de druk van het werk de schuld en schaamde ik mij voor de seksuele intimidatie. Ik praat er nu over omdat ik zie hoe sterk anderen zijn in de film- en televisie-industrie. Dit is het meest moeilijke dat ik ooit heb gedaan. Ik laat het niet toe dat iemand mijn passie of liefde voor de game-industrie vernietigt."

Naughty Dog laat weten op de hoogte te zijn van de claims van Ballard. "We hebben geen bewijs gevonden van het feit dat hij op een of andere manier bij Naughty Dog of Sony is geïntimideerd. Intimidatie en ontoepasselijk gedrag hebben geen plaats bij Naughty Dog of Sony Interactive Entertainment. We nemen alle claims hierover erg serieus. We hechten veel waarde aan iedereen die bij ons werkt. Het is enorm belangrijk voor ons dat we een veilige, productieve werkomgeving blijven aanbieden waarin we onze passie om games te maken kwijt kunnen."

Niantic bevestigt Halloween-event en komst van generatie drie naar Pokémon Go

Niantic heeft bevestigd dat een aantal pokémon van de derde generatie tijdens Halloween in Pokémon Go verschijnen.

Eerder troffen dataminers al alle derde generatie pokémon aan in de code van Pokémon Go. Recent werd ook officiële artwork aangetroffen, waardoor het gerucht ontstond dat generatie drie nog vóór Halloween naar de game zou komen.

Nu bevestigt Niantic dat een aantal spoken uit de Hoenn-regio naar Pokémon Go zullen komen tijdens Halloween, zoals Shuppet, Banette, Duskull, Dusclops en Sableye. Voor de rest van deze wezens moeten spelers echter wachten tot begin december, wanneer de officiële lancering van deze generatie plaatsvindt.

Hiernaast zijn nog meer details vrijgegeven over het aankomende Halloween-evenement. Deze gaat van start op 21 oktober 8:00 en eindigt op 2 november 22:00, Nederlandse tijd.

Een speciale Pikachu met een Halloween-kostuum verschijnt tijdens deze speciale actie. Ook is er een mogelijkheid je avatar Halloween-kleding aan te laten trekken. Bij Halloween hoort natuurlijk ook het verzamelen van snoep. Daarom worden tijdens dit evenement alle verdiende candy verdubbeld. Ook speciale items, zoals boxes en de Super Incubator, die werd aangetroffen door dataminers in augustus, zijn beschikbaar gesteld in de in-game winkel.

EA sluit Dead Space- en Star Wars-ontwikkelaar Visceral Games

Electronic Arts heeft de ontwikkelstudio Visceral Games gesloten.

De studio maakte voorheen de Dead Space-games en werkte inmiddels al geruime tijd aan een verhalende Star Wars-game. Voormalig Naughty Dog-werkneemster Amy Hennig werkte ook mee aan die game.

De ontwikkeling van de Star Wars-game wordt ondergebracht bij EA Worldwide Studios, waar een team van EA Vancouver verder werkt aan het spel. "We moeten het design van de game op de schop nemen als we een ervaring willen leveren waar spelers lange tijd van kunnen genieten. We behouden de prachtige graphics en authenticiteit in het Star Wars-universum en richten ons op het verwerkelijken van een Star Wars-verhaal."

EA verwacht dat de voorheen geplande releaseperiode van 2019 niet meer haalbaar is, maar geeft nog geen nieuw jaar wanneer de game uit zou kunnen komen. Zoveel mogelijk werknemers van Visceral worden volgens het bedrijf bij andere studio's van EA ondergebracht.

Visceral

Britse wetgever betrekt zich bij kritiek rondom lootboxen

Daniel Zeichner stelt kritische vragen over lootboxen aan de Britse staatssecretaresse voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport.

De laatste tijd heerst er veel kritiek op het lootbox-systeem dat in steeds meer games te vinden is. Zo is er recent veel ophef geweest over lootboxen in Star Wars Battlefront 2, Overwatch en Middle-earth: Shadow of War, waarbij veel mensen worden aangestuurd deel te nemen aan microtransacties die deze games bevatten.

Het probleem hier is niet alleen dat deze games microtransacties bevatten, maar dat er steeds vaker niet bekend is wat er precies in de lootboxen zit die aangeschaft worden.

Om deze reden worden deze games onofficieel ervan beschuldigd dat zij gokelementen bevatten, wat zou botsen met de wetgeving in veel landen die kinderen en volwassenen moeten beschermen tegen een eventuele gokverslaving.

Zowel PEGI als ESRB hebben niet lang geleden laten weten dergelijke loot drop-systemen niet als een vorm van gokken te beschouwen omdat gamers altijd prijs krijgen. Dit betekent echter niet dat gamers nu gerustgesteld zijn; er blijft veel kritiek op het toenemende aantal games dat gebruikmaakt van lootboxen.

Nu heeft Daniel Zeichner, lid van de Britse partij Labour Party, twee kritische vragen gesteld aan Karen Bradley, de staatssecretaresse van de afdeling voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport. Dit is op Reddit bekendgemaakt door gebruiker Artfunkel, die beweert persoonlijk contact te hebben gehad over deze kwestie met Zeichner. De tweedelige vraag luidt als volgt:

"Een vraag gaat uit naar de staatssecretaresse van de afdeling Digitaal, Cultuur, Media en Sport, hoe de overheid de effectiviteit van de Isle of Man versterkte wetgeving tegen illegaal en in-game gokken en lootboxen; en wat voor discussies zij gehad heeft met haar collega's in het kabinet over soortgelijke bescherming in Groot Brittannië."

Op dit moment is de Isle of Man, een autonoom eiland in de Ierse Zee, het enige gedeelte in het Verenigd Koninkrijk dat in-game bezittingen officieel telt als geld binnen die game, waardoor het lootbox-systeem gezien wordt als een vorm van gokken.

Er is vooralsnog geen reactie gegeven op de kritische vraagstellingen van Daniel Zeichner. Het is echter te verwachten dat deze onderneming niet tot actie van de overheid zal leiden, maar vooral de discussie over het onderwerp opent.

lootbox

Sony brengt mini PS4-controller uit speciaal voor jongere gamers

Sony heeft bekendgemaakt dat het een kleine PS4-controller heeft laten maken gericht op kinderen genaamd de Mini Wired Gamepad.

Dit maakte Sony bekend via haar PlayStation Blog. Sony heeft fabrikant Hori de controller laten maken. De Mini Wired Gamepad is ontworpen voor de kleinere handen en is, zoals de naam al zegt, bedraad met een 3 meter lange kabel.

De nieuwe controller is 40% kleiner dan de normale controller en mist daardoor een aantal dingen. De touchpad, light bar, audiojack, motion sensor, vibratie en speakers zijn niet aanwezig. Verschillende touchpad handelingen worden vervangen door de kleinere linker- en rechterstick te gebruiken.

De blauwe Mini Wired Gamepad komt rond de kerst uit in de Verenigde Staten en gaat 29.99 dollar kosten. Het is nog niet bekend wanneer de controller in Europa verschijnt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Reload: Wolfenstein 3D Divinity: Original Sin 2
6

Reacties op: Nieuws van de Week: Het sluiten van Visceral en mini PS4-controller

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 21 oktober 2017 12:06
  Zo jammer dat Visceral Games gone is. M'n interesse in de star wars game die EA in eerste instantie bij Visceral Games liet maken is nu volledig weg

  Lootboxes doormiddel van Micro transacties moeten stoppen. Lootboxes doormiddel van ingame geld mogen ze imho mee door gaan.  Jullie vergeten nog een leuk nieuwtje :P coola komt aanstaande week langs bij gamer.nl om AC origins te spelen :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 21 oktober 2017 21:24
  @coola haha leuk, veel plezier!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 oktober 2017 22:17
  @thegrimm

  Thanks.


  En ik moet toch nog een keer de members bedanken voor dit idee. Dus nogmaals als jullie dit lezen bedankt voor het idee.


  Als het goed is krijg ik binnenkort te horen wanneer het precies is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 21 oktober 2017 23:48
  @coola Veel plezier alvast!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 22 oktober 2017 20:35
  @swieb en Nocturnal

  Thanks. En ik zal laten wat ik er vond zodra het zover is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nocturnal

  • 22 oktober 2017 00:03
  @coola Geniet ervan kerel en laat ons weten wat je ervan vond!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.