Weekoverzicht
Shadow of War

Nieuws van de week: Shadow of War aangekondigd

En verder: Xbox komt met game Pass en Switch slecht verkrijgbaar in Nederland

Geschreven door Jacco Peek op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Middle-earth: Shadow of War officieel onthuld, eerste trailer

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft officieel aangekondigd dat Middle-earth: Shadow of War verschijnt op 24 augustus. Het vervolg op Shadow of Mordor past het Nemesis-systeem toe op de gehele wereld.

Het Nemesis-systeem houdt in dat procedureel gegenereerde vijanden ieder sterke en zwakke punten hebben, confrontaties met de speler onthouden en kunnen stijgen in rang. In Shadow of War wordt dit toegepast op de gehele wereld door volgelingen toe te voegen en spelers forten te laten veroveren en te laten managen.

Het verhaal is het directe vervolg op Shadow of Mordor en speelt zicht af tussen The Hobbit en Lord of the Rings. Hoofdpersoon Talion en geest-elf Celebrimbor keren terug om met een nieuw gesmede Ring of Power Sauron te verslaan.

De game verschijnt op PlayStation 4, pc, Xbox One en Project Scorpio en is beschikbaar vanaf 24 augustus. De game verschijnt op Steam en in de Windows Store, en wordt een Play Anywhere-titel. Savefiles worden tussen de Xbox One en Windows 10 gesynchroniseerd.

Hieronder is de eerste trailer te zien en op 8 maart verschijnen de eerste gameplay-beelden.

Naughty Dog heeft niets van script Uncharted-film gelezen

De schrijver van het script van de Uncharted-film heeft in een interview gezegd dat ontwikkelaar Naughty Dog blij is met het verhaal. Neil Druckmann, director van Uncharted 4, heeft echter gezegd dat niemand van het team het script heeft gelezen.

In het interview met Collider zegt Carnahan: "Ik ben erg bij met het script en het was belangrijk dat ik Amy Hennig's en Nolan North's goedkeuring heb gekregen, en ik heb gehoord dat de jongens van Naughty Dog er erg blij mee zijn. Maar wie weet? Net zoals wanneer Donald Trump iets heeft gehoord; het zou helemaal niet waar kunnen zijn."

Neil Druckmann reageerde via Twitter hierop dat het team inderdaad niets van het script heeft gelezen, waardoor ze geen idee hebben waar de film over gaat.

Een releasedatum voor de Uncharted-film is nog niet bekend. Wie in de huid kruipt van Nathan Drake of de andere personages is ook nog niet aangekondigd.

Microsoft komt met Netflix-achtige Xbox Game Pass

Phil Spencer heeft via Xbox Wire een nieuwe dienst voor de Xbox One aangekondigd, genaamd Xbox Game Pass.

Xbox One-bezitters die zich abonneren op Xbox Game Pass betalen 9,99 dollar per maand en kunnen onbeperkt ruim 100 Xbox One en backwards compatible Xbox 360-games spelen. Titels die tot nu toe zijn aangekondigd voor Xbox Game Pass zijn onder andere Halo 5 : Guardians, Payday 2, NBA 2K16 en Gears of War: Ultimate Edition.

Games worden niet gestreamd naar de console, maar worden individueel gedownload. Elke maand zullen er nieuwe games toegevoegd en verwijderd worden uit de dienst. Bovendien zullen alle beschikbare games voor Xbox Game Pass ook met korting te koop zijn voor abonnees.

Leden van het Xbox Insider Program kunnen vanaf vandaag de Alpha Preview van Xbox Game Pass testen met een gelimiteerd aantal games. Xbox Live Gold-leden krijgen exclusieve toegang tot Xbox Game Pass, voordat de dienst wordt uitgerold.

Xbox Game Pass zal in de lente van dit jaar gelanceerd worden. De dienst wordt in Nederland later dit voorjaar gelanceerd. Een prijs in euro's is nog niet bekendgemaakt.

Later in de week onthulde Microsoft meer details over de service.

Microsoft brengt ‘mixed reality’ naar Xbox One en Scorpio

Op de Game Developers Conference in San Francisco heeft Microsoft bekendgemaakt dat het bedrijf ervaringen in ‘mixed reality’ in 2018 naar de Xbox One en Project Scorpio wil brengen.

Project Scorpio is de tweede en krachtigere versie van de huidige Xbox One-console. Het is nog niet bekend of de games en applicaties worden gespeeld en afgespeeld op de augmentedrealityheadset Microsoft HoloLens of een virtualrealitybril zoals de Oculus Rift.

Mixed reality is een term die wordt gebruikt wanneer virtual en augmented reality samenkomen. Het mengt als het ware de echte wereld met digitale informatie.

Daarnaast hebben Microsoft en fabrikant Acer een mixedrealitybril aangekondigd, genaamd de Acer Windows Mixed Reality Development Edition-headset. Dit is een specifieke bril voor ontwikkelaars, waarmee ze ervaringen in mixed reality kunnen ontwikkelen.

De bril beschikt over twee lcd-schermen met beide een schermresolutie van 1.440 bij 1.440 pixels. Het scherm ververst zichzelf met negentig beeldjes per seconden. Er is een koptelefoonaansluiting aanwezig, waardoor er ook een microfoon of koptelefoon op kan worden aangesloten. Opvallend is echter dat er maar één kabel aan zit die informatie verzendt via HDMI 2.0 (voor een scherm) en USB 3.0 (voor de data).

Het ziet er niet naar uit dat Microsoft en Acer deze bril op de consumentenmarkt zullen uitbrengen. In mei zal Microsoft meer bekendmaken over de plannen omtrent mixed reality tijdens het jaarlijkse evenement Build.

Prototype Zelda: Breath of the Wild oogde als NES-game

Het prototype waarmee Nintendo het concept voor aankomende Zelda-game Breath of the Wild bedacht, oogde als de originele Zelda op de NES.

Dit prototype oogde en speelde voor een groot deel als een tweedimensionale actie-adventure die van bovenaf wordt bekeken, zo onthulde director Hidemaro Fujibayashi op een presentatie over de aankomende Zelda-titel op de Game Developers Conference.

Nintendo wilde met Zelda: Breath of the Wild een 'actieve' game met meerdere oplossingen voor puzzels maken. Op die manier zouden de ervaringen van spelers verschillen. Daarvoor bedacht Nintendo voor de game het gebruik van physics, zoals zwaartekracht. Om dit te testen werd er eerst een prototype in 2D gemaakt. Overigens lijkt het prototype alleen tweedimensionaal, maar de techniek erachter is wel degelijk in 3D.

Door het prototype waren de ontwikkelaars van de game er van overtuigd dat het nieuwe concept voor Breath of the Wild de juiste was. Overigens bedacht Nintendo voordat er voor dit concept gekozen werd ook nog diverse andere ideeën. Zo werd er artwork getoond van Link met een elektrische gitaar, een motor en een ruimteschip die Hyrule aandeed.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is vanaf morgen, 3 maart, verkrijgbaar op Switch en Wii U.

Nintendo Switch moeilijk verkrijgbaar in Nederland

Na een rondvraag bij grote en kleine Nederlandse gamewinkels heeft Gamer.nl bevestigd dat de Nintendo Switch tot in ieder geval 15 maart zeer moeilijk te krijgen is.

Iedereen die de Switch morgen thuis krijgt gestuurd mag van geluk spreken, want door de grote hoeveelheid pre-orders lukt het Nintendo niet om aan de volledige vraag te voldoen. Dat resulteert in lege winkels; zo melden onder andere Nedgame, Mediamarkt, Bart Smit en GameMania dat elke console die vanaf nu nog binnenkomt, klaargezet wordt voor de tweede lichting pre-orders. De winkelverkoop wordt door het tekort de komende weken compleet overgeslagen.

Mochten er onverhoopt een groot deel van de pre-orders gecanceld worden, dan zullen ook die gebruikt worden om de tweede lichtingen aan te vullen. De kans bestaat altijd dat (kleine) winkeleigenaren de extra consoles direct in de stellages zetten (zoals in 2013 ook gebeurde met de pre-orders van de PS4), al kan er dan de hoofdprijs worden gevraagd.

De tweede lichting Nintendo Switch-consoles wordt verwacht aan het einde van deze maand; ergens tussen 12 en 31 maart wordt de tweede productielichting uitgestuurd.

Kijk hier voor informatie over waar de console nog te koop is.

Nintendo Switch-cartridges hebben vieze smaak

Nintendo heeft gereageerd op verschillende bronnen die melden dat Switch-cartridges een vieze smaak hebben.

In een verklaring aan Polygon heeft een vertegenwoordiger van Nintendo bevestigd dat de cartridges bedekt zijn met een bepaald middel dat mensen ervan moet weerhouden de cartridges in hun mond te stoppen.

"We hebben een bitterstof, Denatonium Benzoate, toegevoegd aan de cartridges. Nintendo raadt consumenten aan om de cartridges uit de buurt van kinderen te houden om ervoor te zorgen dat ze niet per ongeluk worden ingeslikt," aldus een woordvoerder van Nintendo. Overigens benadrukt Nintendo dat denatonium benzoate niet giftig is.

Denatonium is de meest bittere chemische verbinding. Het wordt over het algemeen gebruikt om de inname van bepaalde voorwerpen te ontmoedigen.

De Nintendo Switch wordt morgen gelanceerd. Bekijk hieronder wat hoofdredacteur Lucas te zeggen heeft over de smaak van de Switch-cartridge.

Prijs Oculus Rift verlaagd

De prijzen van de virtualrealitybril Oculus Rift en de Touch-controllers zijn met honderd dollar verlaagd.

De Rift en de bijbehorende controllers kosten daardoor nu 598 dollar (omgerekend 567,77 euro) in een bundel, maar ook wanneer het apparatuur los wordt aangeschaft geldt de korting.

Daarnaast is ook de vr-game Robo Recall van Epic Games verschenen. Deze game is gratis voor de Rift. Er zijn wel Touch-controllers nodig om de game te spelen.

De scherpere prijs moet de verkoop van vr bril stimuleren. Volgens een marktonderzoek van SuperData zijn er zo'n 243 duizend stuks van de bril verkocht. Concurrent HTC Vive is volgens datzelfde onderzoek zo'n 420.000 keer verkocht.

Ruilen in Pokémon Go zal enkel lokaal plaatsvinden

Op de Game Developers Conference heeft manager van Niantic, Tatsuo Nomura, verteld aan Polygon dat er wordt gewerkt aan het ruilsysteem in Pokémon Go. Hierbij benadrukte hij dat dit enkel lokaal plaats zal vinden, omdat interactie met andere spelers het belangrijkst is volgens hem.

"Ruilen zal niet over het internet gaan. Het zal niet mogelijk zijn om Pokémon te ruilen met iemand die honderd mijl van je vandaan is, de speler moet echt in je omgeving zijn."

Een kritiekpunt van velen is dat spelers die in een meer afgelegen gebied wonen, minder kans hebben om hun Pokédex te vullen met alle beschikbare Pokémon. Nomura zegt dat het ruilsysteem nooit de oplossing is geweest voor dit probleem.

"Ik dacht niet aan ruilen als oplossing voor spawn-problemen in lokale gebieden. De bedoeling was meer dat we een paar Pokémon hebben die enkel in een paar regio's spawnen in de hoop dat spelers anderen moeten vinden of kennen waarmee ze kunnen afspreken om te ruilen. We willen niet dat het gewoon een online game is waarin je virtueel kunt ruilen."

Niantic verwacht dit jaar het ruilsysteem uit te brengen voor Pokémon Go.

Dit artikel delen:

Lees meer

Negen The Legend of Zelda: Breath of the Wild-tips Gemaakte progressie niet mee te nemen naar Destiny 2
1

Reacties op: Nieuws van de week: Shadow of War aangekondigd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  timtim96

  • 4 maart 2017 15:48
  Voor de liefhebbers. In het systeem van mijn winkel ben ik bij het zoeken op Switch artikelen een paar interessante titels tegengekomen
  Switch Assassins Creed Egypt
  Switch Super Mario Frost Land (misschien Odyssee?)
  Switch Super Smash Bros
  Smullen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.